zaterdag 8 augustus, 2020 16:17
Logo rondomvandaag.nl/heerenveen
Foto: Jos Danes

Toeslagen: Nieuw stelsel gewenst!

  Column
Foto: Jos Danes

Het mooie van een column is dat je je ongezouten mening of visie mag geven. In dat licht wil ik u graag meenemen in de wereld van de toeslagen. Met name de ongelijkheid hiervan, de complexiteit en (on)aangename verrassingen wil ik graag aan stippen.

Ongelijkheid
In mijn beleving zijn toeslagen vooral bedoeld om mensen met een laag inkomen te ondersteunen. Tot zo ver een goed plan! Het bijzondere is dat het zo kan zijn dat er tussen twee gezinnen met een gelijk inkomen behoorlijke verschillen ontstaan in toeslagen. De Reden? Heb je een eigen woning, dan is de rente aftrekbaar en verlaagd je inkomen, bij huren is dit niet het geval. Ben je ondernemer dan kan je door de fiscale faciliteiten je inkomen flink lager doen uitkomen. Ook dit kan soms honderden tot duizenden euro's 'opleveren' aan toeslagen. Dat een ondernemer bepaalde voordelen heeft is evident, ze nemen risico en mogen daarvoor beloond worden, maar een extra voordeel door hogere toeslagen lijkt me niet het doel.

Complexiteit
Kinderopvangtoeslag, Kindgebonden budget, Huurtoeslag en Zorgtoeslag. 4 stuks met verschillende opbouw, je moet ze op tijd aanvragen, te veel ontvangen en terug betalen. Iedereen heeft hier wel eens mee te maken gehad. Ik merk in de praktijk dat veel mensen enige onzekerheid houden over het beheren van toeslagen. Het mechanisme is en blijft complex.

De Verrassing
Navorderingen op te veel ontvangen toeslagen komen vaak voor. In de praktijk duurt het vaststellen vaak een lange periode. Is de conclusie dat de voorschotten te hoog zijn, dan lopen die voorschotten ook in de nieuwe jaren vaak nog te hoog door. Met als gevolg dat er soms relatief hoge bedragen in korte tijd terug moeten worden betaald. Ongewenst en niet goed.

Conclusie; Het stelsel van toeslagen moet over de kop. Bij voorkeur geheel weg. Maar dan, dan blijft er een zak met geld over. Wat nu? Ik zou kiezen voor enkele aanpassingen in de inkomstenbelasting. Verlaag alle belasting tarieven en daarbij in verhouding mag je de lagere belasting tarieven nog verder verlagen. Maak het percentage wat je over je inkomen moet betalen tevens flexibeler op basis parameters als kinderopvang – aantal kinderen – huur woning e.d. En passant kunnen we de kinderbijslag hierin ook wel verwerken. Dit moet een hoop Overheid schelen, tijd die ze gezien alle protesten vanuit de samenleving beter kunnen besteden.

Het bevalt me wel, iets vinden zonder alle consequenties te overzien!

Jos Danes
CijferMeesters Heerenveen

Meer berichten