vrijdag 10 april, 2020 21:33
Logo rondomvandaag.nl/heerenveen
Foto:

Frits van Bright Access brengt glasvezel naar Friese bedrijven

  Bedrijf in beeld

HEERENVEEN - In april begint Bright Access met de aanleg van glasvezel op twee verschillende bedrijventerreinen in Heerenveen. Bedrijven op IBF en De Kavels kunnen dit voorjaar al profiteren van deze snellere en veiligere verbinding. Hierna word Joure op korte termijn voorzien van glas. Frits Thomassen, de nieuwe regiomanager van Friesland, wil met de glasvezel van Bright Access de hele provincie aansluiten.  

De vergunningen zijn nagenoeg rond en in april verwacht het Twentse bedrijf de schop in Friese aarde te zetten. Op de bedrijventerreinen IBF en De Kavels in Heerenveen welteverstaan. Diverse bedrijven op deze terreinen hebben zich al aangesloten. Tijdens de aanlegperiode krijgen andere bedrijven ook de kans om, tegen actietarief, zich te laten aansluiten. 

Bij de start van het project heeft Bright Access uiteraard uitvoerig onderzoek gedaan. Hier moet je denken aan inventarisatie gesprekken bij onder andere bedrijven, ondernemersverenigingen en gemeente. Daarnaast is er contact gelegd met ICT-bedrijven uit de buurt. Dit is uniek, nergens anders is zo’n nauwe samenwerking tussen de leverancier en lokale ICT’ers. Door deze samenwerking is het mogelijk dat na aanleg door Bright Access de daadwerkelijke implementatie van de verbinding bij de klant gedaan wordt door een vertrouwd gezicht. Frits legt uit hoe dit werkt: “Wij zoeken kracht in verbinding tussen Bright Access en de lokale ICT-bedrijven. Zij zijn vanaf de onderzoeksfase betrokken bij het project en benaderen hun eigen klanten. Deze persoonlijke benadering geeft ons inzicht in de regio en laat alle partijen beter samenwerken.”

In de onderzoeksfase wordt gekeken naar de haalbaarheid van het project. Hoewel hier gekeken wordt naar de hoeveel bedrijven die zich willen aansluiten op het glasvezelnetwerk, is dit minder doorslaggevend dan bij andere aanbieders. Frits zegt hierover: “Wat je veel ziet in het werkveld is dat aanleg pas gestart wordt bij een minimaal aantal aanmeldingen. Dit doen wij niet. Als wij zeggen dat we gaan aanleggen, gaan we dat ook doen! Al is er maar één bedrijf dat zich aansluit.”

Het is nog niet heel lang geleden dat grote partijen hebben aangekondigd per 2023 te stoppen met het leveren en onderhouden van koperverbindngen. Voor veel bedrijven is het dus noodzakelijk om over te stappen op een ander netwerk. Glasvezel is een toekomstbestendig alternatief. Frits: “Glasvezel heeft een grote capaciteit waardoor een hoge bandbreedte mogelijk is. Dat geeft dus veel ruimte voor nòg sneller internet en andere clouddiensten. Daarnaast is een voordeel van glasvezel dat je maar één aansluiting nodig hebt. Dit kan aanzienlijk schelen in de kosten.” 

Naast hoge bandbreedtes is glasvezel is ook veel sneller én veiliger. Om privacygevoelige data te beschermen heeft Bright Access ‘Internet 2.0’ geintroduceerd. Dit is een rechtstreekse koppeling van een datacentrum naar de ondernemer, zonder dat de gegevens over het internet worden verstuurd. Frits: “We bouwen een soort unieke snelweg voor de privacygevoelige informatie van een ondernemer. Zo blijft het alleen beschikbaar voor eigen ogen en is de informatie niet toegankelijk voor hackers.”

Bright Access vindt het belangrijk dat glasvezel beschikbaar is voor elk bedrijf op een ontsloten terrein. Zo wordt er niet alleen glasvezel aangelegd op dichtbebouwde bedrijventerreinen maar ook juist op terreinen waar de bedrijven verder van elkaar liggen. De gevestigde bedrijven hoeven zich geen zorgen te maken dat ze meer aansluitkosten betalen dan hun buurman. Frits zegt hierover: “We zorgen dat iedereen hetzelfde aanlegtarief betaalt, ook al moeten we speciaal voor de aansluiting een kilometer graven.”

Na een voortvarende start in Heerenveen heeft Bright Access nu de focus gelegd op Friesland en is Frits, geboren en getogen Fries, nu ook bezig in Joure. Frits over het zijn van regiomanager in Friesland: “Dit voelt als thuiskomen, met mijn Friese roots heb ik sneller een klik met de lokale ondernemers en onderling praten we natuurlijk Fries met elkaar.”

In Joure, op de bedrijventerreinen Sewei, De Ekers en Woudfennen, is de voorbereidingsfase gestart. Lokale ICT partijen zijn hier al vol enthousiasme aangehaakt. Frits: “De verwachting is dat we binnenkort ook daar met de aanleg kunnen beginnen.”

Volgens Frits kunnen nog veel meer bedrijventerreinen in Friesland profiteren van snel en veilig glasvezel van Bright Access. Samen met lokale ICT-bedrijven worden terreinen in kaart gebracht en ondernemers benaderd. Frits: “ons eerste doel is het verglazen van de bedrijventerreinen in Heerenveen. Logischerwijs willen wij het liefst onze graafploegen in Friesland houden om na Heerenveen naar Joure te gaan en om vanuit daar een Twentse speler te worden op Friese grond”.

Bent u benieuwd of uw bedrijf ook in aanmerking komt voor een glasvezelaansluiting van Bright Access of wilt u op de hoogte blijven van de acties in Friesland? Houd dan de site www.brightaccess.nl even in de gaten! U kunt natuurlijk ook vrijblijvend contact opnemen met Frits Thomassen van Bright Access, in het Fries of Nederlands. 088 045 0 951

Meer berichten
 
CustomHtml_3