Kinderen op Tholen worden ingeënt tegen polio 1963
Kinderen op Tholen worden ingeënt tegen polio 1963 Foto: ©Nationaal Archief

Vaccineren of niet? Woensdag in Andere Tijden

Algemeen

Je kind wel of niet laten inenten tegen besmettelijke infectieziekten: de discussie wordt fel gevoerd op dit moment. Zijn het van oudsher vooral mensen die om religieuze redenen hun kinderen niet willen laten vaccineren, tegenwoordig is er een groeiende groep ouders die er om andere redenen van afziet. Ze twijfelen aan het nut van de prikken. Maar de discussie over nut en noodzaak van inenten is niet nieuw.

Andere Tijden gaat terug in de tijd en laat zien hoe de discussie over wel of niet vaccineren zich in Nederland heeft ontwikkeld.

Klassiek homeopaat Peter Guinée richtte bijna 25 jaar geleden al de Nederlandse Vereniging Kritisch Prikken op, naar aanleiding van de invoering van het BofMazelenRodehond vaccin in 1987. Een baby inspuiten met antigenen en hulpstoffen kan volgens hem en de medeleden van de actiegroep niet alleen maar goed zijn.

In 1934, als er geen algemene vaccinatie bestaat, slaat het noodlot toe in het Noord-Brabantse Alem. Er breekt een mazelenepidemie uit. Vijf kinderen uit één gezin sterven aan de complicaties van mazelen. De lijkkistjes komen met de bus terug. Wim, Piet, Hans, Antoon en Marietje sterven onder de tien jaar oud. Hun zus Nel vertelt in Andere Tijden over het verdriet van de ouders.

In 1957 wordt het Rijksvaccinatieprogramma ingesteld. Vanaf begin jaren 60 werkt Joost Ruitenberg bij het RIVM mee aan het ontwikkelen van vaccins. Hij voorspelt in 1986 dat mazelen, de bof en rodehond in 1997 uitgeroeid zullen zijn. Uitroeien is immers met het pokkenvirus ook gelukt. In de jaren 80 gaat hij naar Amerika waar men al in het bezit is van een bofvaccin. Ruitenberg krijgt het vaccin mee en combineert het met de al eerder uitgevonden vaccins tegen mazelen en rodehond. In de uitzending verklaart Ruitenberg dat het in die tijd helemaal niet moeilijk is om de vaccins aan de man te brengen. Iedereen doet vanzelfsprekend mee.

Frank van der Wijk is slechthorend als gevolg van het rodehondvirus dat zijn moeder oploopt tijdens de zwangerschap. In zijn geboortejaar 1956 is er nog geen vaccin. Deze relatief onschuldige kinderziekte kan bij een zwangere vrouw de baby infecteren, met afwijkingen aan ogen, hersenen en het hart tot gevolg. Frank vertelt over de moeilijkheden die hij als slechthorende op zijn pad heeft gekregen.

Uitzending: woensdag 6 november, 21.20 uur, NPO 2

Burgemeester Avine Fokkens-Kelder en Hans Schouten van Historie Heerenveen onthullen de Vector of Memory in Heerenveen.
Canadian Trail in Heerenveen geopend Historie 1 uur geleden
De ingezamelde ballen worden voornamelijk door de jeugd van Nieuweschoot gebruikt.
Inzamelingsactie voor voetballen VV Nieuweschoot Sport 4 uur geleden
Afbeelding
In- en uitchecken met de betaalpas nu ook mogelijk in alle buurtbussen van Arriva Algemeen 15 apr, 14:00
Foto ter illustratie
Training Energieboswachter gestart - Friese jongeren doen mee! Algemeen 14 apr, 18:00
Afbeelding
Schoolvakantie? Voorlezen en Knutselen bij Bibliotheken Mar en Fean Cultuur 13 apr, 18:00
Op de foto van links naar rechts, Peter Sijbenga, Theun Plantinga en Evert Haagsma
Auditie oproep Posthuis Theater! Cultuur 13 apr, 12:00
Afbeelding
Aangescherpte maatregelpakketten geven zicht op uitvoering FPLG Algemeen 12 apr, 18:00
Afbeelding
Aantal Friese woningen met zonnepanelen in 2,5 jaar tijd toegenomen met 81,2% Duurzaamheid 12 apr, 08:00