Afbeelding
Foto: J.D vd Schaaf

Vele vrijwilligers maken water schoon

Algemeen

In totaal 3591 kilo afval opgevist op zeven locaties

HEERENVEEN - De grote schoonmaakactie Skjin Wetter in en rond het water van zeven Friese steden en dorpen heeft in Drachten, Harlingen, Heerenveen, Kollum, Lemmer, Sint Annaparochie en De Westereen op zaterdag 12 oktober een groot resultaat gehad qua opgeviste troep.

Honderden duikers, kanoërs, hengelsporters, suppers, brandweerkorpsen en diverse andere vrijwilligers zwerfafval opgeruimd. In totaal is er 3951 kilo afval opgevist. Het doel van de actie was om mensen bewust te maken van de hoeveelheid afval die in het oppervlaktewater terecht komt en de gevolgen die dit heeft. De actie was een initiatief van de Friese Milieu Federatie (FMF) en werd ondersteund door Wetterskip Fryslân, zeven Friese gemeenten en in Lemmer door NederlandSchoon.

Tal van verenigingen en vrijwilligers gingen het water op en in om samen schoon te maken. Op meerdere locaties waren er duikers aanwezig die tijdens het evenement naar de bodem van de grachten en andere wateren doken om daar afval op te vissen.In Heerenveen is onder andere een vakkundig doorgesneden beveiligingscamera gevonden en een bowlingbal. Er zijn daar ook maar liefst zes fietsen gevonden. De duikers, suppers en de vele scouts hebben daarnaast veel plastic en meubilair gevonden. Het is verbazingwekkend dat er zoveel afval uit het water gevonden werd in een relatief klein gebied.

Het afval werd verwerkt in het kunstwerk van Melle Stumphius. Samen met de scouts heeft hij een prachtig kunstwerk gemaakt. De lunch werd in Heerenveen verzorgd door de vrijwilligers van Stavoor. Aan het einde van de dag waren de drie grote containers van de gemeente helemaal gevuld met het opgeviste afval.

Tijdens Skjin Wetter is er in Lemmer door NederlandSchoon een feestelijke kick-off gehouden voor de campagne Friesland 100% zwerfafvalvrij. De actie, die wordt gecoördineerd door NederlandSchoon in samenwerking met samenwerkende Friese gemeenten, Omrin, Circulair Friesland en de FMF, gaat de komende maanden de samenwerking zoeken met allerlei partijen in Fryslân. Het is de bedoeling om Fryslân 100% zwerfafvalvrij te maken. Meer informatie is te vinden op supporterschoon.nl.

Op alle locaties is de gehele dag het afval gewogen met behulp van een grote industriële weegschaal van Boels. In totaal is er 3951 kilo afval uit het water gevist. Het resultaat per locatie was: Drachten: 799 kilo, Harlingen: 1552 kilo, Heerenveen: 572 kilo, Kollum: 490 kilo, Lemmer: 139 kilo, Sint Annaparochie: 249 kilo en De Westereen: 150 kilo.

Skjin Wetter wordt ondersteund door Wetterskip Fryslân. Voor Wetterskip Fryslân zijn evenementen zoals Skjin Wetter belangrijk. Wetterskip Fryslân werkt elke dag aan schoon water. In 27 rioolwaterzuiveringen wordt jaarlijks 100 miljoen m3 afvalwater gezuiverd.

Het Wetterskip: “Iedereen kan werken aan schoon water. Spoel bijvoorbeeld geen doekjes, blikjes, tampons of frituurvet door het toilet. En gooi geen troep in het water. Schoon water is namelijk de verantwoordelijkheid van ons allemaal.”

Afbeelding
"Spot de reusachtige mammoet, indrukwekkende sabeltandtijger en de brullende holenbeer!" Algemeen 19 uur geleden
Jan Willem Monhemius.
Jan Willem Monhemius: Veertig jaar fitnessgeschiedenis in Heerenveen Persoonlijke verhalen 23 uur geleden
Burgemeester Avine Fokkens-Kelder en Hans Schouten van Historie Heerenveen onthullen de Vector of Memory in Heerenveen.
Canadian Trail in Heerenveen geopend Historie 16 apr, 15:00
De ingezamelde ballen worden voornamelijk door de jeugd van Nieuweschoot gebruikt.
Inzamelingsactie voor voetballen VV Nieuweschoot Sport 16 apr, 12:00
Afbeelding
In- en uitchecken met de betaalpas nu ook mogelijk in alle buurtbussen van Arriva Algemeen 15 apr, 14:00
Foto ter illustratie
Training Energieboswachter gestart - Friese jongeren doen mee! Algemeen 14 apr, 18:00
Afbeelding
Schoolvakantie? Voorlezen en Knutselen bij Bibliotheken Mar en Fean Cultuur 13 apr, 18:00
Op de foto van links naar rechts, Peter Sijbenga, Theun Plantinga en Evert Haagsma
Auditie oproep Posthuis Theater! Cultuur 13 apr, 12:00