donderdag 27 juni, 2019 15:09
Logo rondomvandaag.nl/heerenveen
Impressie nieuwbouw Aldlânstate
Impressie nieuwbouw Aldlânstate (Foto: Rendant)

Ouderen Aldlânstate nemen zelf het initiatief

LEEUWARDEN – In Aldlânstate blijven steeds minder ouderen over. Het gebouw is verouderd en niet meer van deze tijd. De leegstaande appartementen worden tijdelijk verhuurd aan mensen die een stuk jonger zijn. Hun aanwezigheid zorgt voor meer beweging. Maar het zijn de oudere bewoners zelf die de levendigheid en sfeer terugbrengen in Aldlânstate.

Niet afwachten, maar ondernemen
Een quiz, een borrel, een sjoelcompetitie of een uitstapje. Bij Aldlânstate waait een frisse wind door de bewonersvereniging. En dat merken de bewoners. Er worden niet meer alleen maar vergaderingen belegd, maar ook filmavonden georganiseerd en boottochtjes voor de liefhebbers. 

Aldlânstate anno 2019
Nu wonen er nog zo'n 60 ouderen, van wie velen al in de negentig zijn en wat meer hulp nodig hebben. Maar ook zeventigers die nog volop in het leven staan. ''Ook wij veranderen mee, vertelt Désirée van Dijk-Attema, directeur Aldlânstate. Omdat er minder senioren in het gebouw wonen, leren we de senioren die er wel zijn nog veel beter kennen en merken het ook als er iets met een bewoner aan de hand is en ondernemen meteen actie.'' 

De rest van de sterk verouderde appartementen worden allemaal verhuurd door Carex aan studenten, werkenden of mensen die op hun huis wachten.

Met de tijd meegaan
Vroeger was Aldlânstate een appartementencomplex voor senioren waar alles centraal georganiseerd was: het eten, de schoonmaak en de verzorging. Bewoners bepalen nu zelf wat ze willen en waar ze hun geld aan uitgeven. 

 ''Onze bewoners verwachten en willen niet meer dat alles vastligt en voor hen wordt geregeld. Ze willen zelf bepalen wanneer en met wie ze koffie gaan drinken en willen geen verplichtingen. 

Andere mentaliteit
Senioren van nu willen zelf kunnen kiezen en het zelf regelen. Ook de mentaliteit verandert en dat zie je bijvoorbeeld terug bij de bewonersvereniging. In tegenstelling tot vijf, tien jaar geleden, wordt er steeds minder gekeken naar wat niet kan, maar meer naar wat er nog wél mogelijk is.'' 

Désirée van Dijk-Attema, directeur: 'De bewoners geven aan waar ze behoefte aan hebben en dat proberen wij te regelen. Ook als de bewonersvereniging een vraag of verzoek heeft, staan we klaar en faciliteren dat. We vragen offertes op bij vervoerders, regelen de drankjes en de pizza (met bestek) voor de borrel of de beamer voor de filmavond. Zoals de bewoners zelf ook zeggen: 'het heet niet voor niks een servicepunt'."

Meer contact onderling
''Het grote voordeel van een kleinere club oudere bewoners is dat er veel meer contact onderling wordt gelegd. En dat is prachtig, want het is een gegeven dat ouderen op latere leeftijd wat minder sociale contacten krijgen.'' 

''Kinderen wonen ver weg, autorijden en fietsen wordt lastiger en soms is de partner overleden. Dat persoonlijke contact en de onderlinge sfeer is ook iets wat we voor de toekomst willen behouden. In de nieuwbouwplannen daalt het aantal appartementen dan ook van 230 naar 123.''

Heeft u een vraag? 
In het nieuwe Aldlânstate bieden we comfortabele woningen aan, waarin u ook kunt blijven wonen als uw levensomstandigheden veranderen, bijvoorbeeld door ouderdom. Onze nieuwe appartementen bieden genoeg ruimte om te manoeuvreren met bijvoorbeeld een rollator, de badkamer is ruim opgezet en er zijn geen drempels of andere obstakels.  
Bel gerust met de medewerkers van het servicepunt: 058 - 288 33 23. 
Volg de ontwikkelingen op onze Facebookpagina.

Aldlânstate
Hempenserweg 2
8935 AA LEEUWARDEN
058 - 288 33 23
servicepunt@rendantgroep.nl

Meer berichten

RondOm HeerenveenLees de krant online