Afbeelding

Allegorische Optocht op donderdag 5 september in Sint Nicolaasga

Algemeen

SINT NICOLAASGA - Voor de 69ste keer het grootste praalwagenevenement van Noord Nederland van start in Sint Nyk! 

Op de eerste donderdag van september vindt traditiegetrouw de jaarlijkse Allegorische Optocht plaats. Op 5 september 2019 zal het evenement alweer voor de 69ste keer van start gaan in het centrum van Sint Nicolaasga. St. Nyk, zoals het dorp in de volksmond wordt genoemd, zal dan veranderen in een bruisende, kleurrijke wereld, waarin alle fantasie en creativiteit van de bewoners tot leven komt. Dit zal worden begeleid door de klanken van muziekkorpsen en showbands.

Het grootste praalwagenevenement van Noord Nederland

De rijdende pronkstukken zijn door de verschillende buurten en scholen zelf gebouwd. Door het grote enthousiasme van de deelnemers is deze Allegorische Optocht uitgegroeid tot het grootste praalwagenevenement van Noord Nederland. Alle wagens worden officieel door een jury beoordeeld op onder andere vormgeving, kleurgebruik en verlichting, maar ook de figuratie wordt meegerekend. Het publiek stemt op de mooiste grote en kleine wagen om de publieksprijs te bepalen. Dit jaar zullen er 12 grote wagens en 3 kleine wagens meedingen om de prijzen. De kleine wagens worden door de jeugd zelf gebouwd.

Tijden en tickets

De Optocht zal tweemaal verreden worden, langs een afgesloten circuit. De eerste keer zal 's morgens plaatsvinden en start om 10:00 uur. De tweede keer zal de Optocht 's avonds om 20:30 uur worden verreden, waardoor ook de verlichting een belangrijke rol gaat spelen bij de praalwagens.

Elk jaar probeert de organisatie van dit evenement de entreeprijzen voor iedereen toegankelijk te houden. 's Ochtends kost een kaartje € 5,00 en 's avonds € 7,00. Kinderen tot en met 15 jaar mogen gratis meegenieten van dit spektakel. 

Prijzen

Vorig jaar werd de publieksprijs voor de kleine wagens uitgereikt aan de "Pake en beppe op vakantie", die met hun gedetailleerde creatie de harten van het publiek wist te winnen. De jury was het daarmee eens en verkoos ook "Pake en beppe op vakantie" als winnaar.

Bij de grote praalwagens ging de KPJ er met de eerste (jury)prijs vandoor, met hun praalwagen "KPJ giet kopke ûnder". De publieksprijs ging ook naar de KPJ met hun onderzeeër van "KPJ giet kopke ûnder".

Muziek

De Optocht zal worden begeleid door een aantal muziekkorpsen. 's Morgens zullen de Melody & Percussion Band uit Wommels en Malletband Oranje uit Bolsward de Optocht van een muzikaal intermezzo voorzien.'s Avonds zal Malletband Oranje opnieuw zijn klanken laten horen, aangevuld met Showband Marum, Drum en Showfanfare Advendo en het North Frisian Percussion Corps uit Dokkum.

Na de Optocht vindt er een grote Taptoe plaats in de Doniahal met de Showband Marum en Drum en Showfanfare Advendo. Dit zal beginnen rond 22:00 uur. De toegang hiervoor is gratis!

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Column Rijkele Dijkstra: Ons veilige gevoel Column 6 uur geleden
Afbeelding
Column Melissa: Uit de kast komen is niet alleen bevrijdend voor jezelf, maar ook voor anderen Column 12 uur geleden
Afbeelding
De Hunebeddenjager: Een avontuurlijke ontdekkingsreis met Willem Donker Cultuur 14 uur geleden
Hoe ga jij Koningsdag vieren?
Activiteiten op Koningsdag in Heerenveen Algemeen 16 uur geleden
Afbeelding
Column Desirée van Dijk-Attema: Uitstellen Column 23 apr, 18:00
Afbeelding
Hondje Binky in de bemiddeling Stichting SOS voor huisdieren Friesland Algemeen 23 apr, 14:00
Afbeelding
Rosie nieuw in de bemiddeling Stichting SOS voor huisdieren Friesland Algemeen 23 apr, 13:02
Afbeelding
BROED, biodiversiteitsfestival - 11 mei 2024 - Alde Leie Evenement 23 apr, 12:00