Afbeelding

Vuilstortplaats Leeuwarden omgebouwd tot Energie kenniscentrum (7 september open dag)

Algemeen

LEEUWARDEN - Op de voormalige stortplaats de Schenkenschans in Leeuwarden heeft Friso Bouwgroep in slechts 6 maanden het Energie Kenniscentrum gebouwd. Woensdag 4 september staat de officiële opening gepland, waarna het pand op zaterdag 7 september haar deuren opent voor alle geïnteresseerden. Het kenniscentrum gaat o.a. als hoofdkantoor fungeren voor opdrachtgever Koninklijke Oosterhof Holman en Ekwadraat.

Van vuilstortplaats tot kenniscentrum

Het kenniscentrum is gebouwd op de voormalige vuilstortplaats de Schenkenschans aan de westelijke rand van Leeuwarden. De stortplaats voor bouw- en sloopafval werd in 1998 gesloten en 'ingepakt' door provincie Friesland. Vanwege de folieconstructies in de voormalige stortplaats was het niet mogelijk het fundament voor het nieuwe kenniscentrum in de grond te plaatsen. Er werd daarom gezocht naar andere, innovatieve fundatietechnieken. Het kenniscentrum is nu licht gebouwd en op stalen kolommen gezet. Deze kolommen zijn verstelbaar om scheefzakken door de werking van het afval in de ondergrond te compenseren. Uiteindelijk is het gebouw op zo'n 1 á 2 meter hoogte vanaf het maaiveld gebouwd waardoor het lijkt of deze zweeft.

Energiecampus Leeuwarden

De energiecampus levert naast de kantoren voor Ekwadraat en Oosterhof Holman straks ook ruimte voor kennisinstellingen en startups, die doorontwikkeld kunnen worden tot grownups die zich daarna kunnen vestigen op het naastgelegen campusterrein. Het is de plek waar alle kennis op het gebied van energie samenkomt en synergie ontstaat tussen diverse partijen. Ook wordt het dé locatie voor kennisdeling in experimenten of productie en kunnen er nieuwe technologieën worden ontworpen, gemaakt, geëtaleerd en vermarkt. 'Energiecampus Leeuwarden wordt hét corporate campusterrein binnen de gemeente Leeuwarden dat groene energie levert voor eigen gebruik en de stad Leeuwarden", licht Douwe Faber, directeur van adviesbureau Ekwadraat toe.

Circulaire infrastructuur en materialen

Net als bij de rest van de Energiecampus stond bij de bouw van het kenniscentrum duurzaamheid en circulariteit hoog in het vaandel. Bij de Energiecampus Leeuwarden is dit onder meer vertaald naar de aanleg van circulaire infrastructuur. 'De voormalige provinciale weg N31 Marsum-Deinum werd hergebruikt als nieuwe toegangsweg en fietspaden op het campusterrein', vertelt Harm Beerda, directeur van Koninklijke Oosterhof Holman. De voormalige provinciale weg N31 Marsum-Deinum, gelegen op enkele kilometers van de Energiecampus Leeuwarden, wordt verwijderd en herverkavelt. Dit betekent circulair hergebruik van alle materialen. Daarnaast is gekozen voor FSC gecertificeerd hout met een lokale oorsprong en gerecycled isolatiemateriaal. Ook staat het circulaire aspect centraal bij de inrichting van het pand.

Open dag

Op 19 augustus hebben de medewerkers van Ekwadraat hun plek in de meest circulaire werkomgeving van Leeuwarden ingenomen. Het allereerste pand dat op deze Energiecampus is gerealiseerd door Koninklijke Oosterhof Holman en Ekwadraat.

Op zaterdag 7 september, staan van 10.00 - 15.00 uur de deuren open en kan je kennismaken met deze nieuwe werkplek en ontmoetingsplaats voor duurzame innovators. Op de Energiecampus Leeuwarden wordt samengewerkt aan het concretiseren van de energietransitie.

De Open Dag wordt een leuke dag voor jong en oud, waar de energiewereld van morgen ontdekt wordt. Met interactieve stands, een expositie, de mogelijkheid een proefrit te maken in een fossielvrij voertuig en elektrische boottochten. U kunt met een VR bril het werk van de architect bekijken, er worden diverse workshops en spellen georganiseerd.

Kijk voor meer informatie over Energiecampus Leeuwarden op www.energiecampusleeuwarden.nl. Meer informatie over het event www.facebook.com/events/2136105430014472/

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Onderzoek: Hier worden in Friesland de meeste fietsen gestolen Algemeen 13 uur geleden
Afbeelding
Treinen en bussen ook in Fryslân 3 minuten stil Algemeen 13 uur geleden
Afbeelding
''Beachvolleyballen zit weer in de lift'' Sport 17 uur geleden
Ritske en zijn dochter Binnie in de showtuin van Poelman Bestratingen.
Poelman Bestratingen viert 25-jarig jubileum Algemeen 19 uur geleden
Anna Molleman.
'Een veilig schoolklimaat is het allerbelangrijkste' Educatie 23 uur geleden
Afbeelding
Onderzoek: dit is het meest gebruikte supplement in Friesland Gezondheid 23 uur geleden
Afbeelding
Nieuwe subsidie voor innovatieprojecten in de landbouw in Noord-Nederland Agrarisch nieuws 18 apr, 18:00
Afbeelding
Veenstra Makelaars en Taxateurs: 'Optimale woningpresentatie is essentieel voor succes' Wonen 18 apr, 12:00