dinsdag 17 september, 2019 19:29
Logo rondomvandaag.nl/heerenveen

Europese prijzen voor Fossielvrije Elfwegentocht 2018?

De Elfwegentocht 2018 van de Freonen fan Fossylfrij Fryslân maakt kans op twee internationale duurzaamheidsprijzen. Het fossielvrije project is één van de drie finalisten in de categorie Engagement binnen de EU Sustainable Energy Awards. Behalve op deze juryprijs maakt de Elfwegentocht via een onlinestemming kans op de Citizens' Award.

De prijzen zijn bestemd voor projecten die bijdragen aan een schone en duurzame toekomst voor alle EU-burgers. Volgens het adviescomité voor de Europese trofeeën voldoet de Elfwegentocht glansrijk aan deze voorwaarden. Op dinsdag 18 juni worden de winnaars van de EU Sustainable Energy Awards, waaronder de Citizens' Award, in Brussel bekendgemaakt. Stemmen op de Elfwegentocht kan via de website van de EU Sustainable Energy Week.

Internationale erkenning
Tsjeard Hofstra, projectleider Elfwegentocht 2018: 'Na het behalen van de landelijke Galjaard-communicatieprijs krijgt de Elfwegentocht nu ook internationaal erkenning. Dit is een geweldige boost voor de fossielvrije beweging. Ook toont het aan dat Fryslân internationaal vooroploopt qua duurzaamheid.'

Bouwe de Boer, energiecommissaris van Friesland en projectleider van de Freonen fan Fossylfrij Fryslân: 'De Freonen veroveren stap voor stap de wereld. In 2018 begon de fossielvrije zegetocht in Friesland, in 2020 sluiten ook Groningen en Drenthe zich aan bij de nieuwe Noordelijke Elfwegentocht. Nu is Europa heel enthousiast, het kan niet beter!'

Elfwegentocht 2018
Tijdens de Elfwegentocht reisden van 1 tot en met 14 juli 2018 meer dan honderdduizend Friezen fossielvrij. Vanaf de Friese provinciegrenzen domineerden elektrische auto's, groengasbussen, fietsen en andere duurzame vervoersmiddelen het straatbeeld. Op zaterdag 14 juli vond het slotstuk van het initiatief plaats: de grote Duurzame Parade over de Wâldwei. Toen reden, voeren en vlogen honderden fossielvrije voertuigen over, langs en boven de weg.

Terugkeer in 2020
De Elfwegentocht keert volgend jaar in grotere vorm terug. Dan slaan de provincies Friesland, Groningen en Drenthe van 1 tot en met 13 juni 2020 de handen ineen voor twee fossielvrije weken. Op Fossylfrij.frl blijft u op de hoogte van de Noordelijke Elfwegentocht.

Meer berichten