Ook dit jaar zijn er weer prachtige initiatieven voor mensen met dementie.
Ook dit jaar zijn er weer prachtige initiatieven voor mensen met dementie. Foto: unsplash.com

21 september is het Wereld Alzheimer Dag

Gezondheid

FRIESLAND - Op 21 september is het Wereld Alzheimer Dag. De dag dat de wereld stilstaat bij de impact van dementie. Dementie is een ziekte waarbij de hersenen informatie niet meer goed kunnen verwerken. De meest voorkomende vorm is de ziekte van Alzheimer. Om mensen die met alzheimer in aanraking komen een steuntje in de rug te geven, worden er jaarlijks allerlei mooie activiteiten georganiseerd. Zo ook in Friesland. RondOm Vandaag zocht uit wat er in onze provincie allemaal te beleven is. 

Opening nieuwe Odensehuizen in Beetsterzwaag en Gorredijk

Op twee september zijn er twee nieuwe Odensehuizen geopend in Friesland, namelijk in Beetsterzwaag en Gorredijk. De Odensehuizen bieden een ontmoetingsplek voor mensen met dementie en hun mantelzorgers. De gemeente Opsterland schrijft hierover: “De gemeente Opsterland vindt het belangrijk dat er ontmoetingsplekken zijn waar inwoners terecht kunnen voor een praatje (lotgenotencontact), activiteiten en elkaar kunnen ontmoeten.” 

Wethouder Libbe de Vries: “We merken dat er een wens is ontstaan onder een speciale doelgroep, namelijk mensen met dementie en hun mantelzorgers. Zij vinden niet op alle plekken de aansluiting die wenselijk is. Er is een burgerinitiatief ontstaan voor de opening van Odensehuizen in Opsterland en dat ondersteunen we als gemeente van harte.”  

“Zij vinden niet op alle plekken de aansluiting die wenselijk is.”

Alzheimer Cafés in de regio

Overal in Friesland zijn zogenoemde Alzheimer Cafés gevestigd. Een Alzheimer Café biedt een ontmoetingsplek, gezelligheid en muziek. Het café is de ideale plek om lotgenoten te leren kennen. Bekijk voor een uitgebreid overzicht van de diverse Cafés op www.alzheimer-nederland.nl. Er is altijd wel een Alzheimer Café bij u in de buurt. 

Friesland doet ook mee

In het hele land worden er acties georganiseerd om geld op te halen voor onderzoek tegen deze ziekte. In Friesland gaat onder andere een vriendengroep in estafettevorm het IJsselmeer over zwemmen. Zij zwemmen vanaf Medemblik (Noord-Holland) tot aan Stavoren en leggen in totaal een afstand van 22 kilometer af. Daarnaast zijn er ook Friese partijen die meedoen aan prachtige landelijke acties. Zo fietst Home Instead Thuisservice Friesland Zuid-Oost mee in de 2Bike4Alzheimer, om geld in te zamelen voor onderzoek naar dementie. Zij fietsen met verschillende vestigingen mee. 

De 2Bike4Alzheimer is een fietstocht georganiseerd op 18 september. De tocht start vanuit Amersfoort en loopt vervolgens door diverse dorpen, steden en polders. De deelnemers hebben hier de keus tussen verschillende afstanden. De route wordt één week van tevoren bekend gemaakt. 

Wil jij ook meedoen of doneren?

Er zijn nog talloze activiteiten in Nederland in het kader van Wereld Alzheimer Dag. Daarvan vind je een uitgebreid overzicht op www.alzheimer-nederland.nl. 

Een Alzheimer Café is een warme ontmoetingsplek voor lotgenoten.
Burgemeester Avine Fokkens-Kelder en Hans Schouten van Historie Heerenveen onthullen de Vector of Memory in Heerenveen.
Canadian Trail in Heerenveen geopend Historie 9 uur geleden
De ingezamelde ballen worden voornamelijk door de jeugd van Nieuweschoot gebruikt.
Inzamelingsactie voor voetballen VV Nieuweschoot Sport 12 uur geleden
Afbeelding
In- en uitchecken met de betaalpas nu ook mogelijk in alle buurtbussen van Arriva Algemeen 15 apr, 14:00
Foto ter illustratie
Training Energieboswachter gestart - Friese jongeren doen mee! Algemeen 14 apr, 18:00
Afbeelding
Schoolvakantie? Voorlezen en Knutselen bij Bibliotheken Mar en Fean Cultuur 13 apr, 18:00
Op de foto van links naar rechts, Peter Sijbenga, Theun Plantinga en Evert Haagsma
Auditie oproep Posthuis Theater! Cultuur 13 apr, 12:00
Afbeelding
Aangescherpte maatregelpakketten geven zicht op uitvoering FPLG Algemeen 12 apr, 18:00
Afbeelding
Aantal Friese woningen met zonnepanelen in 2,5 jaar tijd toegenomen met 81,2% Duurzaamheid 12 apr, 08:00