Bordercollie Zoë met baasje Mirre uit Jonkersland (Opsterland)
Bordercollie Zoë met baasje Mirre uit Jonkersland (Opsterland) Foto: Kidsweek

Bordercollie Zoë uit Jonkersland genomineerd voor titel Huisdier van het Jaar 2021

Algemeen

Kinderkrant Kidsweek reikt sinds 2011 elk jaar rond Dierendag de titel Dier van het Jaar uit aan een dier dat iets bijzonders heeft gepresteerd of meegemaakt. Voor het eerst dit jaar konden lezers ook hun eigen huisdier opgeven voor de nieuwe titel Huisdier van het Jaar.

De genomineerde huisdieren van 2021

Schaapsherder Zoë uit Jonkersland
Baasje Mirre (9): ‘Onze bordercollie Zoë helpt mijn vader bij zijn werk als schaapherder. Maar zo’n twee jaar geleden kreeg ze een ernstig ongeluk. Ze werd aangereden door een auto en kon niet meer lopen en we dachten dat ze nooit meer schapen kon drijven. Zoë heeft hard gewerkt om weer helemaal beter te worden. Ik vind het bijzonder dat het gelukt is en dat ze nog steeds bij ons is.’


Kip Mosterd uit Boxtel
Baasje Fien (11): ‘Mijn kip Mosterd is eigenlijk per ongeluk geboren. Mijn twee duiven Saar en Armando zijn de hele tijd broeds. Omdat wij geen jonge duiven willen, leggen we nepeitjes in hun nest, en ook een keer een supermarktei. Na drie weken kwam Mosterd daaruit gekropen! Ik wist niet wat ik zag! Hoe ik aan de naam Mosterd kom? Haar veren hebben die kleur!’

Hulphond  Pip uit Zevenhuizen
Baasje Seff (7): ‘Pip heeft me door een moeilijke tijd geholpen. Door alle coronamaatregelen van het afgelopen jaar had ik het heel moeilijk. Ik vond het lastig dat ik niet meer naar school kon en mijn vrienden niet kon zien. Ik kwam bij een kindercoach terecht die met hulphonden werkt. En zo kwamen we op het idee om een puppy te kopen. Pip is een stoer meisje dat mij troost als ik verdrietig ben. Ze is niet alleen mijn beste vriendin, maar ook echt mijn held!’

Dwerggeitje Timothy uit Valthermond
Baasje Eline (12): ‘Mijn dwerggeitje Timothy was heel klein bij de geboorte. Niet groter dan je hand. Mijn ouders en de dierenarts dachten dat hij het niet zou overleven. Maar ik hield hoop. Dag en nacht gaven we hem de fles. Maar toen kreeg Timothy een longontsteking! Dat overleefde hij gelukkig ook en nu gaat nu heel goed met hem.

Stemmen op Huisdier van het Jaar

Stemmen kan tot en met maandag 27 september via www.diervanhetjaar.nl. Op maandag 4 oktober wordt bekendgemaakt welk huisdier de meeste stemmen heeft gekregen en wordt uitgeroepen tot Huisdier van het Jaar 2021. De winnaar ontvangt een illustratie van zijn of haar huisdier gemaakt door illustrator Isa Bredt, bekend van het populaire Instagram account @pet_disnification.

De genomineerde dieren van 2021

Ook voor de titel Dier van het Jaar zijn weer vier dieren genomineer die iets bijzonders hebben gepresteerd of hebben meegemaakt. De winnaar?van de titel Dier van het Jaar ontvangt een cheque van € 1000,-?voor een goed dierendoel naar eigen keuze. De genomineerden zijn:

Leonarda 12
Leonarda 12 graasde met haar kudde in Roermond toen de Maas overstroomde. Ze werd door het water meegenomen. Pas bij Escharen kon de brandweer haar uit de rivier halen. Ze had bijna honderd kilometer gezwommen! (Als Leonarda wint gaat de € 1000,- naar Wildlife Wachtdogs) 

Lotje
Kat Lotje pikt allerlei spulletjes in haar buurt. Mondkapjes, speelgoed en zelfs onderbroeken! Ze neemt regelmatig iets mee van een bouwplaats, maar steelt soms ook doekjes en kledingstukken van waslijnen bij de buren. Ze is een echte kleptokat! (Als Lotje wint gaat de € 1000,- naar Zorgboerderij Bolvennerhof in Echt)

Bruce en Boris
Labrador Bruce en terriër Boris zoeken in Zuid-Amerika op vliegvelden en in havens naar tanden, botten en huiden van jaguars. Die worden vaak naar Azië gesmokkeld om sieraden of medicijnen van te maken. Voor deze speurneuzen is dit werk een groot spel! (als Bruce en Boris winnen gaat de € 1000,- naar Stichting Dierenlot)

Charlie
Ara Charlie vliegt altijd los door de Haagse wijk Loosduinen. Plots was ze verdwenen: ontvoerd! Drie weken lang was onduidelijk waar ze was. Tot iemand haar terug kwam brengen. Nu vliegt Charlie weer rond: zo vrij als een vogel! (Als Charlie wint gaat de € 1000,- naar Hope for Wings)

Kijk voor meer info op www.diervanhetjaar.nl en www.kidsweek.nl/diervanhetjaar 

Over Kidsweek?

Kidsweek biedt kinderen van 7 tot 12 jaar toegankelijk, betrouwbaar en relevant nieuws uit Nederland en de rest van de werelden verschijnt wekelijks in een oplage van 63.000 ex. bij kinderen thuis en op school.

Afbeelding
Steeds meer boeren in Friesland stappen over op kruidenrijk grasland Agrarisch nieuws 50 minuten geleden
Afbeelding
Wie was Abe Lenstra? Sport 50 minuten geleden
Afbeelding
Duidelijkheid over beheer oevers langs Friese vaarwegen Natuur 12 uur geleden
Het afkoppelen van de regenpijp.
Week van de Groene Tuin helpt Friezen op weg om tuin te vergroenen Natuur 14 uur geleden
Op deze plek in Katlijk komt straks een geweldige speeltuin, hopelijk met uw hulp!
Katlijk komt samen voor speel- en ontmoetingsplek Algemeen 20 uur geleden
Afbeelding
Achter de doeken van Aerial Yoga Sport gisteren
Afbeelding
Campagne Doortrappen feestelijk van start Gezondheid 27 mrt, 20:00
Afbeelding
FryslânDOK: Prins Dokkum Cultuur 27 mrt, 18:00