Afbeelding

Column Désirée van Dijk-Attema: Zomer 2021

Column

Het is zomer, althans meteorologisch. Als ik naar buiten kijk en de regen tegen de ramen hoor slaan, dan twijfel ik daar wel aan. Maar mij hoor je niet klagen. Als ik zie wat er op de wereld aan de hand is met het weer, voel ik me in ons fijne Friesland op dit moment veilig. Natuurbranden, overstromingen, extreme hitte, veel slachtoffers onder mens en dier en grote financiële schade. Het is zoveel dat het niet meer als een incident voelt.

Het IPCC, het klimaatpanel van de Verenigde Naties heeft in haar meest recente rapportage ook de daders aangewezen. Dat zijn de mensen, wij dus met elkaar. Dat weten we, maar zijn we ook bereid er iets aan te doen? Minder vliegen, minder kleding kopen, minder vlees eten en zo is er een hele lijst van dingen die we heel gewoon zijn gaan vinden en waarop we niet graag inleveren.

De klimaatverandering leidt tot ander en meer extreem weer. We merken dat zelf ook, met de afgelopen jaren warmere zomers en zware regenbuien. En met die warmere zomers staan bij mij thuis vaker ventilatoren aan en gebruiken we meer energie. Dat lijken momentopnames, maar volgens de beste schatting is het opwarmende effect van de uitstoot van broeikasgassen door de mens tussen minimaal 2 graden en maximaal 5 graden.

Ik las dat sommige gevolgen van klimaatverandering dreigen in eeuwen of zelfs duizenden jaren niet te keren zijn. Dat geldt vooral voor veranderingen in de oceanen, de ijskappen en het zeeniveau. Dat gaat dus beslist niet over een momentopname en kleine verschillen hebben hele grote gevolgen.

De gevolgen zullen bij 2 graden groter zijn dan bij 1,5 graad en nog groter en uitgebreider als het klimaat nog warmer wordt. Onze klimaatdoelen moeten ambitieuzer worden en daar moeten we allemaal aan mee doen om ten minste netto nul CO2 uit te stoten.

Klimaatactivist Greta Thunberg roept iedereen op om “moedige” keuzes te maken. Ik ga in ieder geval vaker de fiets pakken, in plaats van de auto. Minder vlees eten deden we al een poosje. Maar dat is niet genoeg. Welke moedige keuzes gaat u maken?

Afbeelding
Hondje Binky in de bemiddeling Stichting SOS voor huisdieren Friesland Algemeen 2 uur geleden
Afbeelding
Rosie nieuw in de bemiddeling Stichting SOS voor huisdieren Friesland Algemeen 3 uur geleden
Afbeelding
BROED, biodiversiteitsfestival - 11 mei 2024 - Alde Leie Evenement 4 uur geleden
Afbeelding
TV-serie Tot het Einde Gezondheid 8 uur geleden
Afbeelding
Makelaar en taxateur Yvette Westerhof denkt mee over duurzaamheid Zakelijk nieuws 22 uur geleden
Afbeelding
Delta Impuls schiet uit slof en is zeker van lijfsbehoud Sport 22 apr, 10:00
Afbeelding
Weekend van het verdedigingserfgoed Educatie 21 apr, 18:00
Foto: Foppe de Haan
Foppe de Haan over de Friese sportcultuur Sport 21 apr, 12:00