Skulptur Points of View av Tony Cragg på Djurgården 2016,
Skulptur Points of View av Tony Cragg på Djurgården 2016,

Tony Cragg bij Museum Belvédère

Educatie

Het mag gerust een droomproject heten: Museum Belvédère toont de komende maanden zes monumentale sculpturen in het park, plus een aantal kleinere beelden en werken op papier binnen in het museum van niemand minder dan de internationaal vermaarde kunstenaar Tony Cragg (1949).

In de sculpturen van Tony Cragg lijken alle krachten van de voortdurend veranderende natuur zich samen te ballen. Wanneer je de draaiingen, welvingen en uitsparingen volgt, beginnen de beelden bijna voor je ogen te dansen op het ritme van schaduw en spiegelend licht. Soms doemen de contouren op van gezichten en lichamen, om vervolgens weer op te gaan in de grillige clustering van vormen. De beelden van Cragg zijn sterk geïnspireerd op natuurlijke, organische vormen en bewegingen en nodigen nadrukkelijk uit ze van alle kanten te bekijken. In ‘Points of View’  is dat mogelijk in het door Michael van Gessel ontworpen park rond Museum Belvédère, dat eigendom is van Staatsbosbeheer maar vrij toegankelijk is. In het open landschap en tegen de achtergrond van het lage, rechthoekige museumcomplex zijn de sculpturen optimaal te ervaren.

Sinds Museum Belvédère zich de laatste jaren naast schilderkunst ook op andere disciplines is gaan richten -zoals fotografie, video en driedimensionale kunst- ‘bevolkten’ werken van Ids Willemsma, Auke de Vries en Reinier Lagendijk reeds de open ruimten rond het museum. Een samenwerking met Tony Cragg was een wens die eerder dan verwacht is uitgekomen, dankzij de enthousiaste medewerking van de kunstenaar zelf. 

Directeur-conservator Han Steenbruggen: “Wat daarbij opvalt is dat elk afzonderlijk beeld z’n eigen karakter draagt - patina, vorm, volume - en op z’n eigen wijze relaties aangaat met de omgeving. Zo reikt de ene in sierlijke bewegingen naar boven, verbindt de ander zich zwaar en ingetogen met de aarde en zoekt weer een ander nadrukkelijk het contact met het decor rondom. ‘Kijk naar me’, lijken ze te zeggen, ‘kijk langs me, om me heen en zie dat landschap waar ik sta; museumpark Oranjewoud.

Afbeelding
Nieuwe subsidie voor innovatieprojecten in de landbouw in Noord-Nederland Agrarisch nieuws 11 uur geleden
Afbeelding
Veenstra Makelaars en Taxateurs: 'Optimale woningpresentatie is essentieel voor succes' Wonen 17 uur geleden
Afbeelding
Draag bij aan het voortbestaan van de bij Natuur 19 uur geleden
Afbeelding
"Spot de reusachtige mammoet, indrukwekkende sabeltandtijger en de brullende holenbeer!" Algemeen 17 apr, 12:00
Jan Willem Monhemius.
Jan Willem Monhemius: Veertig jaar fitnessgeschiedenis in Heerenveen Persoonlijke verhalen 17 apr, 08:00
Burgemeester Avine Fokkens-Kelder en Hans Schouten van Historie Heerenveen onthullen de Vector of Memory in Heerenveen.
Canadian Trail in Heerenveen geopend Historie 16 apr, 15:00
De ingezamelde ballen worden voornamelijk door de jeugd van Nieuweschoot gebruikt.
Inzamelingsactie voor voetballen VV Nieuweschoot Sport 16 apr, 12:00
Afbeelding
In- en uitchecken met de betaalpas nu ook mogelijk in alle buurtbussen van Arriva Algemeen 15 apr, 14:00