Marit Bouwmeester behaalde op de Olympische Spelen in Rio nog goud, dit keer won ze een bronzen medaille. Foto's: Dijksmedia
Marit Bouwmeester behaalde op de Olympische Spelen in Rio nog goud, dit keer won ze een bronzen medaille. Foto's: Dijksmedia Foto: Dijksmedia

Een Friese terugblik op een mooie sportzomer: Zilver en brons voor Friese sporters

Sport

FRIESLAND - Het was een prachtige sportzomer! Het Nederlandse Elftal van Frank de Boer presteerde misschien niet zo goed als we hadden gehoopt, maar gelukkig maakt TeamNL het goed op de Spelen door het hoogste aantal medailles op de Zomerspelen ooit te behalen. Het was een zomer vol pieken en dalen met af en toe een Fries tintje. RondOm Vandaag ging op zoek naar hoe Friesland een stempel drukte op de sportzomer van 2021.

Het EK Voetbal

Helaas werden er geen Friezen geselecteerd voor het team dat Frank de Boer meenam naar de verschillende Europese speelsteden, maar er waren wel zeker voetballers actief die in Friesland gespeeld hebben. Zo werd Marco Bizot, keeper, ooit uitgeleend aan SC Cambuur waar hij het maakte als eerste keeper in 2011. Verdediger Denzel Dumfries, die met z’n eerste interlandgoal gelijk de EK-wedstrijd Nederland - Oekraïne in ons voordeel besliste, speelde een seizoen bij SC Heerenveen. In Joël Veltman’s carrière is een minuscuul knikje te vinden naar onze mooie provincie, hij speelde namelijk zijn 100ste wedstrijd voor Ajax in Leeuwarden, tegen Cambuur uiteraard, en maakte tijdens die wedstrijd de openingstreffer. Middenvelder Marten de Roon heeft, net als Dumfries, als jonge speler een tijdje bij SC Heerenveen gespeeld. Hij was de eerste aanwinst van coach Marco van Basten en groeide uit tot de aanvoerder van het team. 

TeamNL

Dit jaar konden we van zeven Friese sporters genieten tijdens de Olympische Spelen in Tokyo. Ze hebben het supergoed gedaan en wonnen zelfs twee medailles, de bronzen medaille voor Marit Bouwmeester en een zilveren medaille voor roeier Ymkje Clevering. Waar landt dat ons eigenlijk op de medaillespiegel, mocht Friesland een onafhankelijk land zijn? Nou, daarover heb ik helaas geen goed nieuws. Ondanks dat sporters uit Friesland toch maar mooi twee medailles hebben verdiend, hangen we toch aan de onderkant van de mediallespiegel, op plek 86, gelijk met Botswana, Ghana en Syrië. Trots mogen we zijn, maar laat de Friese sporters maar mooi onderdeel van TeamNL.

Marit Bouwmeester: BRONS

Marit Bouwmeester is geboren in Wartena en is één van de meest succesvolle Nederlandse zeilsters in de Laser radiaal-klasse. Ze deed, tot nu toe, maar liefst drie keer mee met de Olympische Spelen en was te bewonderen in Londen, Rio de Janeiro en Tokyo. In 2012 haalde ze haar eerste Olympische medaille tijdens de Spelen in Londen, een zilveren, en vier jaar later haalde ze goud in Rio. Dit jaar behaalde ze het brons en hoewel ze liever goud had gewonnen, is het ook mooi dat haar collectie nu compleet is. Bouwmeester is nog steeds ingeschreven als lid bij zeilclub KWV Frisia en woont nog altijd in het mooie Wartena.


Foto: Henk Jan Dijks / Dijksmedia

Ymkje Clevering: ZILVER

Ymkje Clevering komt uit Haulerwijk en won, samen met teamgenoten Ellen Hogerwerf, Karolien Florijn en Veronique Meester, een zilveren medaille met de vier zonder. Daarvoor was het viertal al erg succesvol en werden ze driemaal op rij Europees Kampioen én werden ze tweede op het wereldkampioenschap van 2019. Tijdens de Olympische Spelen in Tokyo greep het kwartet bijna het goud, maar kon de Australische ploeg hen net voor blijven. Clevering maakte kennis met roeien tijdens haar studie in Groningen. Ze woont nu in Amsterdam 

Jan van der Bij

Roeier Jan van der Bij komt uit Earnewâld en maakte deze Spelen een succesvol debuut. In de vier-zonder werd hij, samen met zijn ploeggenoten Boudewijn Roell, Sander de Graaf en Nelson Ritsema, zesde op de Spelen. Een teleurstelling moet het zijn geweest, Van Der Bij gaf voor de Olympische Spelen bij Omrop Fryslân nog aan dat een top drie positie er wel in zou zitten. 

Sisca Folkertsma

Sisca Folkertsma is een talentvolle voetbalster die geboren is in Sloten. Haar eerste profvoetbalclub was, hoe kan het ook anders, SC Heerenveen, maar ze speelde de afgelopen seizoenen voor FC Twente, een team dat in het vrouwenvoetbal van Nederland veel te zeggen heeft. Dit jaar gaat ze voor het eerst naar het buitenland en speelt ze voor Girondins de Bordeaux uit Frankrijk. Ze maakte in 2016 haar debuut bij de Oranjeleeuwinnen, maar speelde helaas niet tijdens de Olympische Spelen. De Oranje Leeuwinnen haalden het tot de kwartfinales en werden toen uitgeschakeld in een spannende penaltyserie tegen de VS.


Foto: Henk Jan Dijks / Dijksmedia

Marrit Steenbergen

Marrit Steenbergen komt uit Oosterwolde en begon haar zwemcarrière bij D&PC Drachten. Dit jaar deed ze voor de tweede keer mee aan de Olympische Spelen, maar helaas zonder medailleresultaat. Bij de 4x100 vrij greep ze net naast het brons en werd ze vierde. Op WK’s en EK’s heeft de jonge Friezin al meerdere malen laten zien wat ze kan en er hangen al 11 internationale medailles in haar prijzenkast. 


Foto: Henk Jan Dijks - Dijksmedia

Tornike Tsjakadoea

Judoër Tornike Tsjakadoea is geboren in Leeuwarden. In zijn categorie, de klasse tot zestig kilogram, greep hij dit jaar net naast een bronzen medaille. Yeldos Smetov uit Kazachstan ging er met de medaille vandoor. Toch heeft deze Fries, die Georgische roots heeft, al een aardige naam in het judo. In 2016 werd Tsjakadoea Europees kampioen bij de jeugd en hij nam in 2018 deel aan de wereldkampioenschappen. In 2018 veroverde hij het goud bij de Grand Prix in Cancun en een jaar later won hij in Düsseldorf een bronzen medaille bij het grandslamtoernooi. Dit was zijn eerste podiumplaats op het hoogte niveau. 

Epke Zonderland

Tenslotte moeten we het natuurlijk nog even hebben over Frieslands trots: Epke Zonderland. De turner uit Lemmer kondigde al aan dat Tokyo zijn laatste Olympische Spelen zou zijn. In Londen haalde hij een gouden medaille en de hoop was dat hij dit jaar zijn laatste medaille op de Spelen zou halen. Het mocht niet zo zijn. Zonderland wist dit jaar niet de finale te halen, maar kijkt uiteindelijk tevreden terug op zijn topsportcarrière: “Ik denk dat het niet mooier gaat worden dan dit.”


Foto: Henk Jan Dijks / Dijksmedia

Afbeelding
Steeds meer boeren in Friesland stappen over op kruidenrijk grasland Agrarisch nieuws 1 uur geleden
Afbeelding
Wie was Abe Lenstra? Sport 1 uur geleden
Afbeelding
Duidelijkheid over beheer oevers langs Friese vaarwegen Natuur 13 uur geleden
Het afkoppelen van de regenpijp.
Week van de Groene Tuin helpt Friezen op weg om tuin te vergroenen Natuur 15 uur geleden
Op deze plek in Katlijk komt straks een geweldige speeltuin, hopelijk met uw hulp!
Katlijk komt samen voor speel- en ontmoetingsplek Algemeen 21 uur geleden
Afbeelding
Achter de doeken van Aerial Yoga Sport 28 mrt, 08:00
Afbeelding
Campagne Doortrappen feestelijk van start Gezondheid 27 mrt, 20:00
Afbeelding
FryslânDOK: Prins Dokkum Cultuur 27 mrt, 18:00