Afbeelding

Station Leeuwarden nu the place to be

Algemeen

LEEUWARDEN - Het station van Leeuwarden wordt verbouwd, maar laat dat niet de reden zijn om het treinstation te vermijden. Vorige week zijn de saaie bouwwanden onder handen genomen door een aantal kunstenaars uit Leeuwarden, waardoor het nu juist een plek geworden is om even rustig een kijkje te nemen.

Door de verbouwing van het station waarbij onder meer de perronkappen zijn weggehaald om in oorspronkelijke staat te worden hersteld, is het voor reizigers wellicht minder prettig vertoeven op het station. De aanwezige bouwwanden zijn noodzakelijk, maar NS en ProRail zagen hierin ook de mogelijkheid om het station een kleurige uitstraling te geven. Kunstenaar Roy Schreuder, onder meer bekend van zijn enorme mural op het gemeentehuis in Leeuwarden, werd hiervoor benaderd. Als opdracht kregen de kunstenaars mee dat het een ode aan het landschap moest worden, waarbij rekening gehouden moet worden dat het station een plek is om te reizen, te beleven en te verblijven. 

Station in verbouwing

Jim van Leersum, projectmanager ProRail: “We nemen station Leeuwarden stevig onderhanden: de grote en kleine monumentale perronkappen maken we weer als nieuw. Dat mocht ook wel na zo’n 130 jaar trouwe dienst. Dat is ingrijpend werk en kost veel tijd. We verwachten dit project in 2023 af te ronden. Tussendoor proberen we hinder voor reizigers zo veel mogelijk te beperken. Met tijdelijke schilderijen proberen we er zelfs een vrolijke aanblik toe te voegen. Het is een gelegenheid voor kunstenaars om iets te laten zien van wat reizen met de trein en verblijven op stations te bieden heeft en wij zijn heel blij met het resultaat”. 

Onderdeel van Street Art Tour

Roy Schreuder was er de afgelopen dagen druk mee. Samen met collega-kunstenaars Arie Arinze, Timber Sommerdijk en Colorblind schilderde hij meerdere wanden van het station. De laatste streek is inmiddels gezet. Het eindresultaat is voor iedereen te aanschouwen. Niet alleen voor reizigers, de stationsmuren worden op zondag zelfs meegenomen in de stadswandeling ‘de Street Art Tour’ vanuit A Guide to Leeuwarden.

De bouwwanden blijven tot ongeveer maart 2022 op het station aanwezig.

Afbeelding
Duidelijkheid over beheer oevers langs Friese vaarwegen Natuur 2 uur geleden
Het afkoppelen van de regenpijp.
Week van de Groene Tuin helpt Friezen op weg om tuin te vergroenen Natuur 4 uur geleden
Op deze plek in Katlijk komt straks een geweldige speeltuin, hopelijk met uw hulp!
Katlijk komt samen voor speel- en ontmoetingsplek Algemeen 10 uur geleden
Afbeelding
Achter de doeken van Aerial Yoga Sport 14 uur geleden
Afbeelding
Campagne Doortrappen feestelijk van start Gezondheid 27 mrt, 20:00
Afbeelding
FryslânDOK: Prins Dokkum Cultuur 27 mrt, 18:00
Gerrit en Els willen nooit meer weg uit Heerenhage.
Op pad met camper, boot of motor, maar altijd komen Gerrit en Els weer thuis in Heerenhage Wonen 27 mrt, 12:00
Afbeelding
De Bibliotheek en Steunpunt de Barones bieden hulp bij belastingaangifte Verhalen uit de buurt 27 mrt, 10:00