Afbeelding

Stem op je favoriete Friese buitenkunstwerk bij KRO-NCRV’s radio ‘De Ochtend van 4’

Algemeen

FRIESLAND - Het KRO-NCRV radioprogramma van De Ochtend van 4 houdt deze zomer de verkiezing van het mooiste kunstwerk in de openbare ruimte. Nederland staat er vol mee: beelden, street art, muurschilderingen, rotondekunstwerken en landschapskunst. Oud en nieuw, traditioneel en modern, figuratief of abstract. Deze zomer moet duidelijk worden welk Nederlands buitenkunstwerk het meest geliefd is. Deze week staat Friesland in de spotlights.

Elke week staat een andere regio centraal

Van maandag 12 juli staat er elke week een ander deel van Nederland centraal. Tot en met  vrijdag 13 augustus is iedere dag om 8.45 uur een aanbeveling van een luisteraar te horen. Hij of zij vertelt wat het is dat ontroert, blij maakt of verwondering oplevert bij dat kunstwerk. Met deze insteek hoopt het programma luisteraars door het hele land met elkaar verbinden. Aan het eind van elke week, op zondag om 8.45 uur wordt het favoriete buitenkunstwerk van díe regio bekend gemaakt.

Buiten genieten van kunst

De verkiezing komt voort uit de coronatijd, toen de musea maandenlang gedwongen dicht waren en het flink behelpen was voor kunstliefhebbers. KRO-NCRV’s presentator Niels Heithuis riep luisteraars van NPO Radio 4 op om te vertellen over kunstwerken in de buitenruimte, die wél te zien waren en waar men wél van kon genieten.

Wachten op hoogwater

Uit regio Noord (Groningen, Drenthe, Friesland en de waddeneilanden)  doen twaalf kunstwerken mee. Zo strijden Wachten op hoogwater in Holwerd, Ode aan de zon in Odoorn, Het Andere Monument in Engelbert, Portaal in Groningen, Mast in Dokkum, Monument Oerwold in Roderwolde, Vallende vrouwen in Leeuwarden en Startershuisje in Hakstede om de titel Nederlands favoriete buitenkunstwerk. 

De regio’s zijn als volgt verdeeld: Week van 12 juli: Regio Oost (Gelderland, Overijssel)/ Week van 19 juli: Regio West (Noord Holland, Zuid Holland)/ Week van 26 juli: Regio Noord (Groningen, Drenthe, Friesland en de waddeneilanden)/ Week van 2 augustus: Regio Zuid (Zeeland, Brabant, Limburg)/ Week van 9 augustus: Regio Midden (Flevoland, Utrecht)

Vanaf maandag 26 juli 8.00 tot zaterdag 31 juli 12.00 uur kun je hier stemmen voor Regio Noord!

Burgemeester Avine Fokkens-Kelder en Hans Schouten van Historie Heerenveen onthullen de Vector of Memory in Heerenveen.
Canadian Trail in Heerenveen geopend Historie 5 uur geleden
De ingezamelde ballen worden voornamelijk door de jeugd van Nieuweschoot gebruikt.
Inzamelingsactie voor voetballen VV Nieuweschoot Sport 8 uur geleden
Afbeelding
In- en uitchecken met de betaalpas nu ook mogelijk in alle buurtbussen van Arriva Algemeen 15 apr, 14:00
Foto ter illustratie
Training Energieboswachter gestart - Friese jongeren doen mee! Algemeen 14 apr, 18:00
Afbeelding
Schoolvakantie? Voorlezen en Knutselen bij Bibliotheken Mar en Fean Cultuur 13 apr, 18:00
Op de foto van links naar rechts, Peter Sijbenga, Theun Plantinga en Evert Haagsma
Auditie oproep Posthuis Theater! Cultuur 13 apr, 12:00
Afbeelding
Aangescherpte maatregelpakketten geven zicht op uitvoering FPLG Algemeen 12 apr, 18:00
Afbeelding
Aantal Friese woningen met zonnepanelen in 2,5 jaar tijd toegenomen met 81,2% Duurzaamheid 12 apr, 08:00