Sfeerfoto van de Zomerspelweek-editie van 2018.
Sfeerfoto van de Zomerspelweek-editie van 2018. Foto: Caleidoscoop/Jeroen Schaaphok

Zomerspelweek gaat dit jaar wél door

Evenement

HEERENVEEN – De Zomerspelweek wordt dit jaar van 9 tot en met 13 augustus gehouden op het Scoutinghiem, aan de Van Bienemalaan 7 in Oranjewoud. De vakantiespelweek voor kinderen in Heerenveen is een jaar of vijftig geleden onofficieel begonnen, dus een jubileum is lastig officieel in te plannen.

“Het is ergens begin jaren zeventig van de vorige eeuw voor het eerst georganiseerd”, zegt vrijwilliger Tjibbe Koen. De animo onder de kinderen is nog steeds groot, dus er zullen nog zeker vele edities volgen in de toekomst.

Kinderen blijven kinderen en de behoefte aan zo’n spelweek blijft onverminderd groot. “Het hangt wel een beetje van het weer af, of we 200 of 300 deelnemers krijgen”, zegt Tjibbe. Bij regenachtig weer is de opkomst lager en ook bij te warm weer is dat zo. Hoewel de vrijwilligers bij hitte waterspellen bedenken ter afkoeling en natuurlijk voor de gezelligheid.

Het aantal meewerkende vrijwilligers is ook nog elk jaar voldoende. Zo rond de honderd bieden zich aan om te helpen. “Ieder jaar denken wel eens: krijgen we deze zomer wel genoeg vrijwilligers? Maar dan zijn er gelukkig altijd wel weer broers, zussen, andere familieleden of kennissen van vrijwilligers die zich dan aanmelden om mee te doen.”


Foto: Caleidoschoop/Jeroen Schaaphok

Junior-vrijwilligers

Ook vallen er jaarlijks altijd wat vrijwilligers af vanwege verhuizing, trouwen, het krijgen van kinderen of anderszins. Maar aanwas is er gelukkig ook altijd. “Het gebeurt ook wel dat kinderen na hun laatste keer op de Zomerspelweek, zich voor het volgende jaar aanmelden als vrijwilliger. Dan zijn ze nog maar dertien en mogen ze officieel nog geen verantwoordelijkheid dragen, maar dan draaien ze mee als junior-vrijwilliger onder de verantwoordelijkheid van een oudere vrijwilliger.”

Sommige kinderen vinden het niet leuk om afscheid te moeten nemen en blijven er graag bij betrokken

“Sommige kinderen vinden het niet leuk om afscheid te moeten nemen en blijven er graag bij betrokken. Dat is toch geweldig!” Tjibbe vindt het zelf ook lastig om afscheid te nemen, vindt de spelweek ook veel te leuk. “Twee jaar geleden vierde ik mijn dertigjarige jubileum als vrijwilliger. Vorig jaar kon het niet doorgaan vanwege corona, dus dit wordt mijn 31ste keer.”

De coronaregels van het kabinet hebben er voor gezorgd dat de spelweek wel veranderingen heeft ondergaan, maar die zijn te overzien. Je mag zoveel kinderen bij elkaar brengen als je maar wilt, daar zijn geen beperkingen in. De enige beperking zit in het aantal volwassen begeleiders.

Aanmelden kan nog steeds

Aanmelden kan nog steeds op de website www.zomerspelweek.nl. Ook vind je er alles over de regels waar je je aan moet houden en hoe de zomerspelweek aan de coronaregels is aangepast. In grote lijnen komt het erop neer dat de kinderen ditmaal niet ter plaatse mogen overnachten en gewoon thuis slapen en dat de ouderavond is geschrapt.

Tjibbe is coördinator van de keuken, doet mee aan het verwerken van de inschrijvingen en doet verder wat er nog meer nodig is. “Het is gezellig met alle vrijwilligers elk jaar. En het is prachtig al die kinderen blij naar huis te zien gaan. Daar doe ik het ook voor. Alle kinderen mogen meedoen. Hier wordt geen onderscheid gemaakt: iedereen is gelijk.”

Afbeelding
Onderzoek: Hier worden in Friesland de meeste fietsen gestolen Algemeen 2 uur geleden
Afbeelding
Treinen en bussen ook in Fryslân 3 minuten stil Algemeen 2 uur geleden
Afbeelding
''Beachvolleyballen zit weer in de lift'' Sport 6 uur geleden
Ritske en zijn dochter Binnie in de showtuin van Poelman Bestratingen.
Poelman Bestratingen viert 25-jarig jubileum Algemeen 8 uur geleden
Anna Molleman.
'Een veilig schoolklimaat is het allerbelangrijkste' Educatie 12 uur geleden
Afbeelding
Onderzoek: dit is het meest gebruikte supplement in Friesland Gezondheid 12 uur geleden
Afbeelding
Nieuwe subsidie voor innovatieprojecten in de landbouw in Noord-Nederland Agrarisch nieuws 18 apr, 18:00
Afbeelding
Veenstra Makelaars en Taxateurs: 'Optimale woningpresentatie is essentieel voor succes' Wonen 18 apr, 12:00