Onderweg een plaatje schieten tijdens de fietsroute Heerenveen-Rottum.
Onderweg een plaatje schieten tijdens de fietsroute Heerenveen-Rottum. Foto: Fietsersbond Friesland

Leuke veilige fietsroutes ontwikkeld

Algemeen

HEERENVEEN – Twee van de 24 Friese Doortrap-routes voeren ook door Heerenveen en omgeving, waarmee ouderen – en ook toeristen – op een eenvoudige, laagdrempelige en leuke manier kunnen genieten van de omgeving én zichzelf al fietsend fit kunnen houden.

Eén van die twee routes begint bij het Thialf-stadion en voert binnendoor via Oranjewoud richting Bontebok, maar voordat Bontebok wordt bereikt buigt de route af richting Nieuwehorne. Van daaruit fiets je door het karakteristieke landschap weer terug naar het ijsstadion en heb je er een leuke route van 21 kilometer op zitten.

De tweede route, vanuit Heerenveen richting Rottum, heeft een afstand van twintig kilometer. Via Rottum en Rotstergaast kom je weer in Heerenveen terug en heb je onderweg ook nog een natuurgebied gezien. Het zijn mooie laagdrempelige routes die bovendien – en dat is een belangrijk punt – verkeersveilig zijn.

Jetty de Vries en Karin Broer hebben namens Fietsersbond Friesland vorig jaar de routes bedacht, gefietst en daarna met lokale vrijwilligers de puntjes op de i gezet. Ze hebben dertig routes bedacht en inmiddels staan er 24 goedgekeurd op de website www.doortrappen.frl. Maar liefst 900 testfietsers zijn actief geweest om de plussen en de minnen van de routes te verzamelen. Het grappige is dat het zo’n succes is, dat in de provincie Noord-Holland de eerste Doortrap-route ook al is bedacht. Er zullen er bovendien meerdere volgen en in Overijssel en Gelderland wordt al vergaderd of dit concept daar ook uit te voeren is.

Hulp van 900 Friese fietsvrijwilligers

“Dat is toch geweldig”, lacht Karin Broer, “dat ons idee uit Friesland in de rest van Nederland ook aanslaat.” Jetty en Karin kregen destijds de opdracht van het ROF, het Regionaal Orgaan verkeersveiligheid Friesland en de Friese gemeenten. Het hoofddoel van de fietsroutes is om ouderen in beweging te houden en te brengen. De doortraproutes maken deel uit van het programma Doortrappen van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. 

Dat programma is erop gericht ouderen zolang mogelijk en zo veilig mogelijk te laten doorfietsen. Dat kan door maatregelen te nemen zoals een spiegel op het stuur, maar ook door simpelweg fysiek in vorm te blijven. “Ook in de winter moet je als ouderen blijven fietsen, je moet je lichaam in beweging houden”, zegt Karin. Omdat het in 2020 niet lukte om ouderen ‘fietstraining-lessen’ te geven – iets wat Karin en Jetty al enkele jaren doen – hebben ze de fietsroutes bedacht. Op die manier kunnen ze de ouderen toch coronaproof iets aanbieden waarmee ze hun fietskwaliteiten op peil kunnen houden. Ouderen moeten daarbij bewust zijn van hun fysieke kwaliteiten. “Als ze niet meer goed achterom kunnen kijken in het verkeer, moeten ze een achteruitkijkspiegel op het stuur plaatsen.”

Groen en autoluw

Provincie Fryslân en de Friese gemeenten ondersteunen Jetty en Kari. Voor de gemeente Heerenveen is veiligheid in het verkeer een belangrijke reden om aan het project Doortrappen mee te doen. Doortraproutes zijn fietsrondjes van ongeveer 20 tot 30 kilometer die zo rustig en autoluw mogelijk zijn. Andere factoren die meespelen zijn groen, ruime paden, weinig obstakels en zo veilige mogelijke kruisingen. De routes zijn uitgezet voor de oudere fietser, maar iedereen mag er uiteraard gebruik van maken.

Ook voor toeristen is het leuk om deze routes te fietsen, zo leer je de omgeving op een leuke toegankelijke manier kennen. Het zijn ook mooie routes voor ouders met kinderen. Kijk op www.doortrappen.frl als je de routes deze zomer eens even lekker relaxed wilt uitproberen.

Twee van 24 Friese Doortrappen-fietsroutes in gemeente Heerenveen

Afbeelding
Duidelijkheid over beheer oevers langs Friese vaarwegen Natuur 10 uur geleden
Het afkoppelen van de regenpijp.
Week van de Groene Tuin helpt Friezen op weg om tuin te vergroenen Natuur 12 uur geleden
Op deze plek in Katlijk komt straks een geweldige speeltuin, hopelijk met uw hulp!
Katlijk komt samen voor speel- en ontmoetingsplek Algemeen 18 uur geleden
Afbeelding
Achter de doeken van Aerial Yoga Sport 22 uur geleden
Afbeelding
Campagne Doortrappen feestelijk van start Gezondheid 27 mrt, 20:00
Afbeelding
FryslânDOK: Prins Dokkum Cultuur 27 mrt, 18:00
Gerrit en Els willen nooit meer weg uit Heerenhage.
Op pad met camper, boot of motor, maar altijd komen Gerrit en Els weer thuis in Heerenhage Wonen 27 mrt, 12:00
Afbeelding
De Bibliotheek en Steunpunt de Barones bieden hulp bij belastingaangifte Verhalen uit de buurt 27 mrt, 10:00