Met zijn speurhonden weet Martin bedwantsen te vinden.
Met zijn speurhonden weet Martin bedwantsen te vinden. Foto: eigen foto

Martin’s honden speuren naar bedwantsen

Algemeen

FRIESLAND - Bedwantsen worden een steeds grotere plaag in Nederland. Nu mensen weer in grote getalen met vakantie gaan, is de kans groot dat eind augustus de telefoon van Martin Vreedenburgh van Eurodogs roodgloeiend staat. Met zijn honden speurt hij namelijk de kriegelbeestjes op zodat je gericht kunt bestrijden.

Martin valt meteen met de deur in huis. “Wij zijn geen bestrijders, we helpen ze hun werk goed te doen, want als er één ding voorop staat is dat alleen gif spuiten niet werkt.” De Amsterdammer, woonachtig in Zeeland, reist met zijn honden heel Nederland door. Zijn speurhonden worden ingezet voor het vinden van drugs, explosieven, wapens, brandversnellers, vuurwerk en dus ook bedwantsen.

Bedwants resistent tegen gif

Voor wie niet bekend is met dit beestje: een bedwants is een parasitair insect dat tussen de 1 en 6 mm groot is. Ze voeden zich met het bloed van mens of (huis)dier. Het is echter een misverstand dat ze zich in je bed verstoppen. Ze kunnen zich overal nestelen: in kiertjes, achter de plinten of zelfs onder je laminaat. Bestrijding is daardoor ingewikkeld. Ook omdat ze in de loop der jaren resistent zijn geworden tegen gif. Martin legt uit: “Een wants loopt over een onzichtbaar spoor tussen nest en prooi. Ze kunnen wel 200 meter lopen.  Wantsen detecteren hun prooi door de de lichaamstemperatuur en de CO2 die je uitstoot uit als je slaapt. Vrouwen en kinderen worden over het algemeen warmer tijdens hun slaap, waardoor die eerder gebeten worden.”

Waar de meeste bestrijders gewoon willekeurig de gifspuit hanteren, is Martin er juist op uit om de exacte locatie van het nest te vinden. “Bedwantsen bestrijden kost een smak geld (het kan oplopen tot 10.000 euro), daarom moet je goed weten wat je doet en waar ze exact zitten. Als onze honden bedwantsen gelokaliseerd hebben, adviseren we altijd om voor hittebestrijding te gaan. Dat is de duurste oplossing, maar wel met de garantie dat je daarna van de bedwantsen af bent.”

1 op 3 hotels hebben bedwantsen

Martin wordt ook ingehuurd door hotels en vakantieparken. Geen overbodige luxe want in grote steden hebben 1 op de 3 hotels bedwantsen, in de rest van Nederland geldt dit voor 1 op de 5. Krijg je al jeuk bij het lezen van dit verhaal? Martin waarschuwt: “Bedwantsen kunnen overal zitten en komen overal voor. In hotels en vakantieparken, maar ook in vliegtuigen en het openbaar vervoer. Andere grote verspreiders zijn marktplaats, kringloopwinkels en tweedehands kledingwinkels.

Hieronder deelt hij zijn belangrijkste tips waarmee je de kans op het meenemen van bedwantsen verkleint.

Tips om een bedwantsplaag te voorkomen

- Zet je koffer niet op bed met inpakken. Daarmee geef je de wantsen gelegenheid om erin te kruipen. Laat je kleding ook op vakantie in je koffer. Berg je koffer op het bagagerekje op en niet onder je bed. Laat je koffer nooit open!
- Heb je geen bagagerek, zet de koffer dan in de badkamer. Wantsen kunnen niet op een gladde ondergrond lopen dus de kans dat ze in een badkamer te vinden zijn, is klein.
- Investeer in een goede koffer. Kies er een van hard plastic met kliksysteem en een rubberen binnenrand. Wantsen kunnen namelijk ook door ritsen kruipen.
- Gedragen spullen gelijk sorteren. Het liefst op wit, bont en fijne was. Doe de was in een plastic zak en sluit die af.
- Laat bij thuiskomst de koffer buiten staan. Wil je de kleding wassen? Schudt buiten je zak op en neer, dan kunnen eventuele verstekelingen eraf vallen. Open de zak pas in de wasmachine. Trek de zak voorzichtig terug en sluit gelijk de deur. Gooi eerst de zak buiten in de container, stel dan pas wasmachine in. Hoe heter je kunt wassen, hoe beter. Fijne was doe je in de droger. Doe er een kletsnatte handdoek bij en zet de droger op de warmste temperatuur. Pas daarna zijn de wantsen gedood en kun je je kleding wassen.
- Denk na over hoe je je spullen gebruikt. Zet je handtas niet op de grond of op de bank. Laat je jas in de auto, in de koffer of in de badkamer.

Succes en een fijne vakantie!

Afbeelding
Duidelijkheid over beheer oevers langs Friese vaarwegen Natuur 7 uur geleden
Het afkoppelen van de regenpijp.
Week van de Groene Tuin helpt Friezen op weg om tuin te vergroenen Natuur 9 uur geleden
Op deze plek in Katlijk komt straks een geweldige speeltuin, hopelijk met uw hulp!
Katlijk komt samen voor speel- en ontmoetingsplek Algemeen 15 uur geleden
Afbeelding
Achter de doeken van Aerial Yoga Sport 19 uur geleden
Afbeelding
Campagne Doortrappen feestelijk van start Gezondheid 27 mrt, 20:00
Afbeelding
FryslânDOK: Prins Dokkum Cultuur 27 mrt, 18:00
Gerrit en Els willen nooit meer weg uit Heerenhage.
Op pad met camper, boot of motor, maar altijd komen Gerrit en Els weer thuis in Heerenhage Wonen 27 mrt, 12:00
Afbeelding
De Bibliotheek en Steunpunt de Barones bieden hulp bij belastingaangifte Verhalen uit de buurt 27 mrt, 10:00