Afbeelding
Foto: Eigen foto

‘Plezier maken is het belangrijkste’

Algemeen

HEERENVEEN - Voetbalprof worden, dat is de droom voor veel jonge voetballers. Toch is die wereld niet voor iedereen weggelegd. Tristan Tiekstra, dertien jaar uit Heerenveen, is echter goed op weg. Op achtjarige leeftijd wordt hij gescout door SC Cambuur, waar hij nu al vier jaar speelt: “Mijn vrienden voetballen ook, zij snappen hoe belangrijk dit voor mij is, maar soms is het wel moeilijk om voetbal te combineren met school, vrienden en familie.”

Voor Tristan begint het allemaal wanneer hij op achtjarige leeftijd wordt gescout door SC Cambuur. Hij voetbalt dan bij de Heerenveense Boys én bij de Voetbalschool van SC Heerenveen en staat dus voor een moeilijke keuze. Blijft hij voetballen bij SC Heerenveen of gaat hij naar SC Cambuur. Hij traint bij beide clubs een paar keer mee: “Bij Cambuur voelde het gelijk goed. Ze waren veel persoonlijker en de trainingen vond ik leuker. Ik heb dus uiteindelijk voor Cambuur gekozen.”

In de eerste training moet Tristan zichzelf bewijzen, want je bemachtigd niet zomaar een plekje in een selectieteam van Cambuur: “Dat was wel spannend hoor, ik moest me wel even bewijzen, maar ik was ook nog jong. Op die leeftijd heb je er ook gewoon nog veel plezier van.” Op jonge leeftijd weet Tristan al dat hij profvoetballer wil worden en bij Cambuur groeit hij in die rol: “Wat ik bij Cambuur heb geleerd... Bijvoorbeeld dat je altijd moet doorzetten en dat je elkaar moet helpen. Samenwerking is heel belangrijk en elkaar coachen ook.” Tristan speelt met dispensatie in O14, maar zou qua kalenderleeftijd eigenlijk in het O16 team van de Leeuwarders moeten voetballen. Daar traint hij wel één keer in de week mee. Maar vanwege zijn late groeispurt mag hij zijn competitiewedstrijden bij O14 meespelen en traint hij daar ook mee. 

De jonge voetballer, die vaak op het middenveld of linksbuiten is te vinden, is snel aan de bal en een felle speler. Hij weet precies wat hij nog wil oefenen: “Ik wil mijn linkerbeen nog beter oefenen en werken aan mijn schiettechniek.” In de toekomst hoopt hij eerst nog langer bij Cambuur te spelen, om vervolgens daar (of bij een andere profclub) zijn debuut te maken in het eerste elftal. Wat zijn dromen daarna zijn? “Ik wil bij Ajax spelen, of bij Manchester City.”

Profvoetballer, dat wordt je echter niet zomaar. Tristan moet soms lastige keuzes maken om zijn droom uit te laten komen: “Ik vind het wel eens vervelend dat ik minder vrije tijd heb, soms vroeg op bed moet, laat huiswerk moet maken of minder met vrienden kan afspreken.” Tristan gaat dit jaar naar klas twee van OSG Sevenwolden, een school die hij speciaal koos vanwege hun sportbeleid. Hierdoor kan hij de trainingen combineren met school. Hij moet ook wel eens een feestje missen en kan minder afspreken met vrienden, maar gelukkig zit hij in een vriendengroep met veel talentvolle spelers: “Veel van hen zitten ook in talententeams, van Cambuur of SC Heerenveen. Zij snappen hoeveel voetbal voor mij betekent en dat je daarom keuzes moet maken. Ik heb het ervoor over.” 

Gelukkig is het leven als prof niet alleen maar lastig, Tristan heeft ook genoeg mooie momenten meegemaakt met Cambuur: “Het kamp naar Vlieland was superleuk en toen ik in O11 zat hebben we een keer een internationaal toernooi gewonnen. Dat zijn de leuke dingen.”

Afbeelding
Afbeelding
Duidelijkheid over beheer oevers langs Friese vaarwegen Natuur 2 uur geleden
Het afkoppelen van de regenpijp.
Week van de Groene Tuin helpt Friezen op weg om tuin te vergroenen Natuur 4 uur geleden
Op deze plek in Katlijk komt straks een geweldige speeltuin, hopelijk met uw hulp!
Katlijk komt samen voor speel- en ontmoetingsplek Algemeen 10 uur geleden
Afbeelding
Achter de doeken van Aerial Yoga Sport 14 uur geleden
Afbeelding
Campagne Doortrappen feestelijk van start Gezondheid 27 mrt, 20:00
Afbeelding
FryslânDOK: Prins Dokkum Cultuur 27 mrt, 18:00
Gerrit en Els willen nooit meer weg uit Heerenhage.
Op pad met camper, boot of motor, maar altijd komen Gerrit en Els weer thuis in Heerenhage Wonen 27 mrt, 12:00
Afbeelding
De Bibliotheek en Steunpunt de Barones bieden hulp bij belastingaangifte Verhalen uit de buurt 27 mrt, 10:00