Remco de Vries en Marije van der Velde van Krav Maga Akkrum & Heerenveen.
Remco de Vries en Marije van der Velde van Krav Maga Akkrum & Heerenveen. Foto: Rob Dijkstra

Krav Maga is meer dan een vechtsport

Sport


HEERENVEEN - Ben jij van nature angstig, onzeker, of sta je gewoon niet zo stevig in je schoenen? Probeer dan eens een les Krav Maga. Dat kan bijvoorbeeld bij enthousiaste instructeurs en lifecoach Remco de Vries en Marije van der Velde van Vecht je Fit. Zij helpen jou graag om meer zelfvertrouwen te kweken. Krav Maga is een Israelisch zelfverdedigingssysteem, dat erop gericht is om mensen te leren zichzelf en hun geliefden te verdedigen. In de praktijk gaat het echter veel verder dan dat. Krav Maga is voor iedereen toegankelijk ongeacht je leeftijd, gewicht, lengte of je conditie. Remco en Marije leggen uit wat de sport zo bijzonder maakt.

“Ik ben vroeger gepest en ik kon mijn emoties altijd moeilijk een plekje geven”, begint Remco zijn emotionele verhaal. Dat was voor de geboren Abbekerker een belangrijke aanleiding om een vechtsport uit te proberen. “Doordat ik leerde om voor mezelf op te komen, werd ik minder gepest en stond ik sterker in mijn schoenen. Dat komt niet eens zozeer omdat je een klap uitdeelt, maar vooral omdat je zelfvertrouwen uitstraalt. Dat was voor mij een hele belangrijke les. Daar wil ik andere kinderen en volwassenen ook bij helpen.” 

De passie van Remco mondde na ruim 30 jaar vechtsportervaring uit in een Krav Maga school in Akkrum & Heerenveen genaamd: Vecht je Fit. Daar begeleid hij nu al bijna 200 leden van jong tot oud, bij het leren om jezelf te verdedigen. Bij Krav Maga worden namelijk situaties nagebootst, die in het echte leven plaats kunnen vinden. Wat doe je bijvoorbeeld als iemand je aanvalt met een mes of een knuppel? Wat doe je als vrouw zijnde, wanneer je wordt aangevallen door een man? Krav Maga helpt je bij het vormen van een belangrijke basis van zelfverdediging. 


Bij Krav Maga worden levensechte situaties nagebootst. - Rob Dijkstra

Waarom Krav Maga?

Remco haalt veel voldoening uit Krav Maga. “Waar bij veel vechtsporten naar mijn mening nogal grote ego’s rondlopen, heeft Krav Maga voor mij een andere kant laten zien van hoe het ook kan. Samen met gelijkgestemden leren en groeien om jezelf en je geliefden te leren verdedigen, een betere vechter en gewoon een beter mens te worden. Ego’s blijven buiten de deur, geen dikke auto’s of gouden sieraden die je belangrijker maken: iedereen is gelijk.”

Ego’s blijven buiten de deur, geen dikke auto’s of gouden sieraden die je belangrijker maken, iedereen is gelijk.

Krav Maga geeft mentale kracht

Eén van de leden -en inmiddels instructrice- van de Krav Maga school, is Marije. Voor Marije heeft de sport veel betekend in haar leven en daar wil zij graag andere mensen van bewust maken. “Nadat ik mezelf jarenlang klein heb gehouden en me ongelukkig voelde in mijn toenmalige relatie, vond ik Krav Maga. Door Krav Maga heb ik mijn innerlijk kracht teruggevonden. Hierdoor gingen er veel nieuwe deuren voor mij open. Zo heb ik in januari 2020 Women Self Defense Fryslân opgericht en heb ik in september 2020 mijn baan opgezegd.” Dankzij Krav Maga leer je dus niet alleen jezelf te verdedigen in de vorm van fysieke handelingen, maar ook voor jezelf opkomen en grenzen aangeven binnen relaties, werk, of andere situaties in het dagelijks leven.


Vecht je Fit Zelfverdediging & Fitness. - Rob Dijkstra

Dankzij Krav Maga leer je niet alleen jezelf te verdedigen in de vorm van fysieke handelingen, maar ook voor jezelf opkomen binnen relaties, werk, of andere situaties in het dagelijks leven.

Women Self Defense Fryslân

De drang om andere mensen te inspireren en helpen, resulteerde in januari 2020 in de oprichting van Women Self Defense Fryslân. De naam zegt het al: Krav Maga lessen exclusief voor vrouwen. Dat heeft volgens Marije een belangrijke reden. “Ik wil zoveel mogelijk vrouwen kennis laten maken met de kracht van Krav Maga, maar omdat het best wel intimiderend kan zijn om aangevallen te worden door een man, kies ik ervoor om women-only lessen te organiseren. Daardoor wordt de drempel lager en kunnen vrouwen eerst rustig kennis maken met de sport.

Remco haakt er op in, door te stellen dat het op termijn wel goed zou zijn om in te stromen bij de gemengde lessen. “Het is toch altijd anders voor een vrouw, wanneer je wordt aangevallen door een man, dan door een vrouw. We proberen echte situaties na te bootsen en wanneer je daar op voorbereid bent, weet je extra goed wat je kunt doen in zo’n situatie. We dwingen uiteraard niemand, maar geven dat wel mee als een advies.”

Wil jij vrijblijvend een gratis proefles doen?

Kijk voor meer informatie op www.vechtjefit.nl/gratis-proefles of bel Marije op 06-42552912.

Het afkoppelen van de regenpijp.
Week van de Groene Tuin helpt Friezen op weg om tuin te vergroenen Natuur 48 minuten geleden
Op deze plek in Katlijk komt straks een geweldige speeltuin, hopelijk met uw hulp!
Katlijk komt samen voor speel- en ontmoetingsplek Algemeen 6 uur geleden
Afbeelding
Achter de doeken van Aerial Yoga Sport 10 uur geleden
Afbeelding
Campagne Doortrappen feestelijk van start Gezondheid 22 uur geleden
Afbeelding
FryslânDOK: Prins Dokkum Cultuur gisteren
Gerrit en Els willen nooit meer weg uit Heerenhage.
Op pad met camper, boot of motor, maar altijd komen Gerrit en Els weer thuis in Heerenhage Wonen 27 mrt, 12:00
Afbeelding
De Bibliotheek en Steunpunt de Barones bieden hulp bij belastingaangifte Verhalen uit de buurt 27 mrt, 10:00
Afbeelding
Van Dal mannenmode viert Waanzinnige Winkelweek Algemeen 27 mrt, 08:00