Afbeelding

“Vies zijn is helemaal niet erg!”

Samenleving

HEERENVEEN - Op 29 juni is het Modderdag. Op deze dag wordt er in het hele land op kinderdagverblijven en op de kinderopvang lekker met modder, zand en water gespeeld, want, zo vindt de organisatie, lekker vies worden is hartstikke gezond voor kinderen. Bij kinderopvang en BSO De Einekoer van Kinderwoud Kinderopvang in Heerenveen doen ze dit jaar weer mee. We vroegen Daniëlle Wijngaard, pedagogisch medewerker bij De Einekoer, waarom?

“We doen al jaren mee met Modderdag, maar vinden het sowieso belangrijk dat kinderen lekker buiten kunnen spelen en dan ook vies mogen worden,” vertelt Daniëlle. De Einekoer is een ‘groene opvang’, waar buiten spelen en de natuur centraal staan. “Bij ons zijn de deuren altijd open en als de kinderen buiten willen spelen, dan mag dat.” De locatie van De Einekoer is speciaal ingericht op deze visie. Ze hebben een mooi plein met uitdagende obstakels en een stukje bos waar ze een grote heuvel hebben gebouwd: “Daar kunnen de kinderen heerlijk spelen met water, zand, modder en takken. Wij vinden het niet erg dat ze vies worden en proberen het juist te stimuleren. In de modder krijgen de kinderen de kans om zonder grenzen hun spel en fantasie te ontwikkelen, ze vinden het vaak heerlijk.”

Sociale druk

Ouders, dat is vaak een ander verhaal, Daniëlle merkt dat ze het soms moeilijk vinden om hun kind vies te laten worden: “Hoe dat komt, dat weet ik niet. Misschien ervaren ouders meer druk van buiten en hebben ze het gevoel dat hun kinderen er altijd mooi gekleed bij moeten lopen. Ik zie wel dat kinderen op hele jonge leeftijd al doorhebben dat hun ouders het niet fijn vinden als ze vies worden.” Daniëlle werkt op de peutergroep waar ze ziet dat kinderen vanaf twee jaar hun spel al aanpassen als ze denken dat ze niet vies mogen worden: “We proberen hen altijd mee te geven dat vies zijn helemaal niet erg is. Aan de ouders vragen we dan ook om ze niet in nieuwe kleren te steken als ze bij ons komen.”

De Einekoer heeft het plan om ook de ouders te betrekken bij Modderdag: “Dit jaar kan dat helaas nog niet vanwege het coronavirus, maar we hopen ze volgend jaar uit te nodigen om lekker mee te spelen in de modder.” Op Modderdag is er van alles te doen rondom de locatie: “In de buitenkeuken kunnen de kinderen zelf met zand en water modder maken en er is een groot zeil vol modder waarop we gaan touwtrekken. Misschien maken we ook wel een grote modderplas waarin de kinderen met de speelgoedbeestjes en auto’s kunnen spelen.”

Zelf meebeslissen

Kinderparticipatie wordt ook steeds belangrijker bij De Einekoer. De kinderen die naar de opvang gaan worden betrokken bij beslissingen en mogen bijvoorbeeld meedenken over activiteiten: “We hebben een aantal activiteiten van Modderdag zelf bedacht, maar kinderen mogen zelf bepalen of ze daaraan meedoen of dat ze zelf iets bedenken. We gaan echt mee met de leefwereld van de kinderen. Op de BSO is er bijvoorbeeld een groep oudere kids die het kinderhorrorspel ‘Five Nights at Freddy’s’ heel leuk vindt. Dan kijken we samen of we daar ook activiteiten bij kunnen verzinnen.”

Tips voor ‘schone’ ouders

Daniëlle heeft nog wel een paar tips voor ouders die het moeilijk vinden om hun kinderen buiten los te laten om vies te worden: “Doe het stapje voor stapje. Ik snap heel goed dat je als ouder niet gelijk de tuin gaat omploegen om een modderbad te maken. Begin klein, bijvoorbeeld door je kind met water te laten spelen. Of kies een setje kleren uit die speciaal voor buiten zijn en waarvan het geen probleem is als ze vies worden. Wil je liever geen troep in de tuin, ga dan samen naar het bos en neem eventueel een setje schone kleren mee voor in de auto. Een handdoek meenemen voor op de autozitting is
ook een goed idee.”

Afbeelding
Directrice Tineke de Jong opent de deuren van de openbare basisschool in Aldeboarn.
OBS de Boarne in Aldeboarn sluit na bijna 40 jaar haar deuren en gaat verder als samenlevingsschool Educatie 17 minuten geleden
Afbeelding
Start vernieuwbouw Kindcentrum Ekke de Haan en Kindcentrum het Kompas Educatie 3 uur geleden
Afbeelding
Nynke Duijff winnaar Grut Frysk Diktee Verhalen uit de buurt 8 uur geleden
Afbeelding
Sloepvaren bij de Alde Feanen Recreatie & Ontspanning 10 uur geleden
Afbeelding
Column Rijkele Dijkstra: Ons veilige gevoel Column gisteren
Afbeelding
Column Melissa: Uit de kast komen is niet alleen bevrijdend voor jezelf, maar ook voor anderen Column 24 apr, 12:00
Afbeelding
De Hunebeddenjager: Een avontuurlijke ontdekkingsreis met Willem Donker Cultuur 24 apr, 10:00
Hoe ga jij Koningsdag vieren?
Activiteiten op Koningsdag in Heerenveen Algemeen 24 apr, 08:00