Een krat met heerlijk zelf geoogst gezond voedsel van afgelopen weekend.
Een krat met heerlijk zelf geoogst gezond voedsel van afgelopen weekend. Foto: Stichting Sociaal en Vitaal

Zelfoogsttuin van Stichting Sociaal en Vitaal goed gestart

Gezondheid

NIEUWEHORNE - Het idee van een zelfoogsttuin, waar je als bezoeker zelf je eigen producten kunt ‘oogsten’ c.q. vers uit de grond kunt halen, is in de eerste week succesvol verlopen in Nieuwehorne. Stichting Sociaal en Vitaal is daar een zelfoogsttuin gestart voor gezinnen die wel een gezond voedingssteuntje in de rug kunnen gebruiken.

De stichting teelt groenten, kruiden, aardappelen en fruit voor ruim zestig ‘minima gezinnen’ uit de gemeente Heerenveen. In de zelfoogsttuin kwamen afgelopen weekend de gezinnen langs om hun eigen weekmenu te oogsten, met onder andere verse sla, paksoi en augurken.

Afgelopen weekend onder andere paksoi, sla, augurken, snijbiet

De gezinnen kregen dit weekend een rondleiding door de zelfoogsttuin. Ze kregen er antwoord op vragen als: Hoe werkt het zelfoogsten? Welke groenten mogen zij de komende maanden verwachten? En wat voor lekkere en gezonde maaltijden kunnen er van worden gemaakt? 

Coördinator van de stichting, Loraine Westerneng, is tevreden over het eerste oogstweekend: “De sfeer was erg goed en we kregen veel positieve reacties op ons initiatief. De gezinnen gingen met een goed gevulde tas met paksoi, sla, augurken, snijbiet en nog veel meer terug naar huis.” Vanaf nu kunnen alle deelnemers iedere vrijdag en zaterdag komen oogsten.

Gezond en lokaal eten voor 250 mensen

De stichting, die 10 hectare landbouwgrond in gebruik heeft gekregen in Nieuwehorne, wil er samen met haar partners voor zorgen dat verse, natuurlijke voedselproducten ook bereikbaar zijn voor de laagste inkomensgroepen. Ze starten dit jaar op zo’n 1,5 hectare, waarvan 250 personen elke week gezond kunnen eten. 

Samenwerking met Stichting Leergeld en Steunpunt Minima Heerenveen

Dankzij de prettige samenwerking met Stichting Leergeld en Steunpunt Minima Heerenveen weten vele gezinnen de Stichting Sociaal en Vitaal inmiddels te vinden. Het doel is om aan de groeiende vraag naar verse, lokale en gezonde voedselproducten te voldoen en deze af te stemmen met de sociale partners.

Stichting Sociaal en Vitaal meldt: “Gezond eten is belangrijk om je goed te voelen en ziektes te voorkomen. Toch is het voor veel mensen in Nederland niet makkelijk om de gezonde voedingskeuzes te maken. In Nederland leven meer dan een miljoen mensen onder de armoedegrens. Voor hen is het niet altijd mogelijk om voor gezond, lokaal en vers eten te kiezen.”

Meer informatie:

Stichting Sociaal en Vitaal wil daar verandering in brengen. Kijk voor meer informatie ook gerust op de website www.sociaalenvitaal.nl.

Een overzicht van de zelfoogsttuin in Nieuwehorne.
Afbeelding
Nynke Duijff winnaar Grut Frysk Diktee Verhalen uit de buurt 2 uur geleden
Afbeelding
Sloepvaren bij de Alde Feanen Recreatie & Ontspanning 4 uur geleden
Afbeelding
Column Rijkele Dijkstra: Ons veilige gevoel Column 18 uur geleden
Afbeelding
Column Melissa: Uit de kast komen is niet alleen bevrijdend voor jezelf, maar ook voor anderen Column gisteren
Afbeelding
De Hunebeddenjager: Een avontuurlijke ontdekkingsreis met Willem Donker Cultuur 24 apr, 10:00
Hoe ga jij Koningsdag vieren?
Activiteiten op Koningsdag in Heerenveen Algemeen 24 apr, 08:00
Afbeelding
Column Desirée van Dijk-Attema: Uitstellen Column 23 apr, 18:00
Afbeelding
Hondje Binky in de bemiddeling Stichting SOS voor huisdieren Friesland Algemeen 23 apr, 14:00