Afbeelding

Stelling: Ik maak mij geen zorgen over het klimaat

Educatie

HEERENVEEN - Gezinnen spelen een belangrijke rol in de ontwikkeling van kinderen en het doorgeven van normen en waarden. Maar binnen een gezin kan ook best ruimte zijn voor het ontwikkelen van een andere mening dan die van je ouders. Om dat te checken leggen we aan elk lid van dit Heerenveense gezin deze stelling voor: Ik maak mij geen zorgen over de opwarming van de aarde.

Moeder Klarie vindt het leuk om te wandelen met de hond, fitneste voor de coronacrisis regelmatig en probeert dit nu weer op te pakken en daarnaast rijdt ze paard. Het gezin heeft een hond, twee katten en een kip, die bij opa en oma woont.

“Ik maak me daar zeker wél druk om. Ik ben veel bezig met het milieu en eet bijvoorbeeld geen vlees meer en probeer kort (en koud) te douchen. De opwarming en smeltende ijskappen zijn, samen met de uitputting van natuurlijke bronnen een grote bedreiging voor ons leefgebied en onze maatschappij. Aan de andere kant realiseer ik me dat ik het probleem met alleen het aanpassen van mijn gedrag niet ga oplossen. Maar dat is geen excuus om niets te doen. Wel helpt die gedachte mij om ook wat ontspannen om te gaan met bepaalde keuzes. Soms met de auto naar het centrum omdat je moe bent en niet wil fietsen, moet ook kunnen.”

Vader Roelof wandelt ook graag met zijn gezin en hond. Ook hij pakt het fitnessen weer op naar een corona-pauze.

“Ik ben het niet eens met de stelling en maak mij wel zorgen over het klimaat. Nu helemaal niets doen of doen alsof het niet bestaat, is schadelijk voor toekomstige generaties. Daar moeten we nu ook aan denken.”

Oudste dochter Hanneke is vijftien jaar en zit in het vierde jaar van het Gymnasium. Ze is een fanatieke voetballer.

“Ik ben het niet eens met de stelling en maak me zorgen. Zelf ben ik altijd best geschokt wanneer ik beelden zie van overgestroomde dorpjes of families die zonder water zitten. Ik maak me daardoor zorgen over hoe het klimaat zich gaat ontwikkelen in de toekomst en of de gevolgen nog groter worden.”

Wieteke van dertien is de middelste dochter van het gezin. Zij zit in de tweede klas van het Gymnasium en houdt van dansen.

“Ik maak me zorgen om de klimaatverandering. De opwarming van de aarde brengt veel gevaren en problemen met zich mee. In elk geval voor een aantal diersoorten, wat ik sneu vind: de dieren kunnen er niks aan doen. Verder vind ik het ook jammer dat we in de winter later geen sneeuw of natuurijs meer hebben.”

Jongste dochter Ilse is twaalf en zit in het eerste jaar van het Gymnasium. Ze houdt van klimmen en zit op scouting.

“Ik ben het hier niet mee eens en maak me zorgen, ik vind dat er meer aandacht aan moet worden besteed. Het gaat namelijk ook deels over mijn toekomst. Het is belangrijk dat we denken aan de volgende generaties.”

Afbeelding
Deze Heerenveense familie maakt zich wel degelijk zorgen om het klimaat.
Afbeelding
Steeds meer boeren in Friesland stappen over op kruidenrijk grasland Agrarisch nieuws 4 uur geleden
Afbeelding
Wie was Abe Lenstra? Sport 4 uur geleden
Afbeelding
Duidelijkheid over beheer oevers langs Friese vaarwegen Natuur 16 uur geleden
Het afkoppelen van de regenpijp.
Week van de Groene Tuin helpt Friezen op weg om tuin te vergroenen Natuur 18 uur geleden
Op deze plek in Katlijk komt straks een geweldige speeltuin, hopelijk met uw hulp!
Katlijk komt samen voor speel- en ontmoetingsplek Algemeen gisteren
Afbeelding
Achter de doeken van Aerial Yoga Sport 28 mrt, 08:00
Afbeelding
Campagne Doortrappen feestelijk van start Gezondheid 27 mrt, 20:00
Afbeelding
FryslânDOK: Prins Dokkum Cultuur 27 mrt, 18:00