Stichting Buddy to Buddy koppelt nieuwkomers met een vluchtelingenachtergrond aan stadsgenoten in Leeuwarden.
Stichting Buddy to Buddy koppelt nieuwkomers met een vluchtelingenachtergrond aan stadsgenoten in Leeuwarden. Foto: Stichting Buddy to Buddy

Bijzonder vriendschapsproject gaat van start

Samenleving

LEEUWARDEN - Ook in Leeuwarden gaat Stichting Buddy to Buddy van start. Leeuwarden is de negende stad in Leeuwarden waar de stichting actief wordt. Buddy to Buddy koppelt nieuwkomers met een vluchtelingenachtergrond aan stadsgenoten in Leeuwarden, zodat waardevolle vriendschappen ontstaan en een goede integratie in de samenleving.

Stjoer en Jong & Ondernemend Fryslân hebben Buddy to Buddy naar Leeuwarden gehaald. Het lijkt zo simpel, maar het is zo nodig. Veel nieuwkomers leven in een sociaal isolement en maken weinig contact met Nederlanders. Buddy to Buddy gaat uit van gelijkwaardigheid en organiseert laagdrempelig contact van mens tot mens.

Ook voor andere plaatsen in Friesland

Voor beide kanten is contact een verrijking en geldt dat werelden worden vergroot. “Zo werken we samen aan een inclusieve stad. Het kan, want als je met elkaar verbonden bent, mogen ook de verschillen er zijn”, geeft de stichting aan. Andere plaatsen in Friesland mogen zich ook best aanmelden bij de stichting zodat daar ook dit project kan worden opgezet.

Zoë Bult, één van de initiatiefnemers van Buddy to Buddy Leeuwarden legt uit: ‘Een buddytraject duurt vier maanden. Allereerst is er een voorlichtingsbijeenkomst waar we alles vertellen over Buddy to Buddy en over het traject. Oude en nieuwe Nederlanders worden vervolgens aan elkaar gekoppeld aan de hand van gemeenschappelijke interesses.”

In elk geval één uur per week samen afspreken

“We vragen aan deelnemers om ons iets over hen zelf te vertellen om een goede match te kunnen maken. Vervolgens ontmoeten de buddykoppels elkaar voor het eerst op een feestelijke matchingsavond. Daarna gaan de buddy’s samen op pad. In ieder geval één uur per week spreken ze met elkaar af.”

“Eén keer in de drie weken komen buddy’s in kleinere groepen samen om ervaringen uit te wisselen en elkaar te ondersteunen waar nodig. Elke groep heeft een vaste contactpersoon die ondersteunt waar nodig. Je staat er dus niet alleen voor.”

Erik Blank, directeur van Stjoer, is erg blij met de komst van Buddy to Buddy naar het hoge Noorden. “Buddy to Buddy is een mooie aanvulling op onze multiculturele inloop Sedrana, waarmee we ook duurzame relaties willen stimuleren tussen nieuwkomers en Nederlanders. Door Buddy to Buddy kunnen we hier nog steviger op inzetten.”

Ook worden gezamenlijke activiteiten georganiseerd door Buddy to Buddy

Verder organiseert Buddy to Buddy gezamenlijke activiteiten waar buddy’s elkaar op een laagdrempelige manier ontmoeten. Na vier maanden wordt het project feestelijk afgesloten. In veel gevallen is de basis voor een langere vriendschap gelegd. Alle activiteiten van Buddy to Buddy worden uitgevoerd binnen de dan geldende maatregelen rondom Covid-19.

Inmiddels hebben al ruim vierduizend buddy’s een traject gevolgd bij Buddy to Buddy, op verschillende locaties in Nederland. In Zutphen Breda, Utrecht, Arnhem, Amersfoort, Apeldoorn, Wageningen en Bronckhorst is de stichting actief en nu dus in ook in Leeuwarden.

Meld je hier aan om ook mee te doen

Iedereen die mee wil doen aan de eerste ronde die in juni 2021 van start gaat in Leeuwarden, mag zich aanmelden via www.buddytobuddy.nl/leeuwarden of een mailtje sturen naar leeuwarden@buddytobuddy.nl.

Afbeelding
Steeds meer boeren in Friesland stappen over op kruidenrijk grasland Agrarisch nieuws 3 uur geleden
Afbeelding
Wie was Abe Lenstra? Sport 3 uur geleden
Afbeelding
Duidelijkheid over beheer oevers langs Friese vaarwegen Natuur 15 uur geleden
Het afkoppelen van de regenpijp.
Week van de Groene Tuin helpt Friezen op weg om tuin te vergroenen Natuur 17 uur geleden
Op deze plek in Katlijk komt straks een geweldige speeltuin, hopelijk met uw hulp!
Katlijk komt samen voor speel- en ontmoetingsplek Algemeen 23 uur geleden
Afbeelding
Achter de doeken van Aerial Yoga Sport 28 mrt, 08:00
Afbeelding
Campagne Doortrappen feestelijk van start Gezondheid 27 mrt, 20:00
Afbeelding
FryslânDOK: Prins Dokkum Cultuur 27 mrt, 18:00