Directeur Jan Oenema.
Directeur Jan Oenema. Foto: Johan Vogelzang

Dag van de Vrachtwagenchauffeur: Transportfamilie Oenema heeft ‘het virus’

Persoonlijke verhalen

HEERENVEEN - Omdat het donderdag 10 juni de Dag van de Vrachtwagenchauffeur is, is dat een mooie gelegenheid om een gesprek te hebben met een vrachtwagenchauffeur. Wij kozen voor Oenema Transport in Heerenveen, waar de hele familie behept is met het truckersvirus.

Niet alleen vader Jan is er vrachtwagenchauffeur, ook zijn zonen Ate Jacob, Klaas en Oane zijn het. Jan: “In 1985 ben ik met mijn eigen vrachtauto begonnen.” Hij is inmiddels zestig jaar, dus op zijn 24e zette hij de stap als zelfstandig ondernemer in de transportwereld.

“Met vallen en opstaan. Ik ben ook nog een keer failliet gegaan omdat een grote klant van mij failliet ging en de FIOD (belastingdienst) er eerder bij was om de schulden te innen dan ik.”

“Daarna ben ik een tijdje in loondienst geweest om uiteindelijk toch weer voor mezelf te beginnen. ”Het bloed kruipt waar het niet gaan kan en Jan zijn transportbloed is doorgegeven aan zijn drie zoons die nu alle drie ook in het bedrijf werken.

Jongste zoon zit op kantoor

Ate Jacob is bijvoorbeeld net uit de truck gestapt om volledig de planning en logistiek van het bedrijf op zich te nemen. Het is vader Jan inmiddels te hectisch om de planning en logistiek te regelen, hij is op zijn best als hij vrachten vervoert. Je moet doen wat bij je past tenslotte.

De andere zonen Klaas en Oane hebben ook hun eigen truck, in de opvallende kleur ‘Verkeerspurper’. Bij de herstart van zijn bedrijf 21 jaar geleden was dat de kleur die Jan het meest aansprak. Hij volgt zijn gevoel, dus die kleur werd het.

Paarse kleur valt op

De paarse kleur heeft ook iets weg van donker roze, oftewel een opvallende kleur in een wereld die wordt gedomineerd door mannen. “Je moet er wel boven kunnen staan als er weer iemand kritiek op heeft. Ik vind het zelf na al die jaren nog altijd een mooie kleur.”

“Het is voor mij als de kleur van een prachtige bloem, dat vrolijkt mij op. De wereld is al zo grijs en blauw vind ik.” De trucks rijden vooral in Nederland en Duitsland met verschillende soorten vracht. Van coronaperikelen hebben ze geen last. Ze vervoeren geen consumptiegoederen, maar dekaarde (veredelde potgrond voor een champignonkweker), papier, houtsnippers, zaagsel en balen gemaakt van samengeperste petflessen.


De bijzonder paars gekleurde wagens van familiebedrijf Oenema Transport. - Johan Vogelzang

De zaken gaan steeds beter

De zaken gaan steeds een beetje beter, er zijn net weer twee nieuwe chauffeurs bij gekomen en Marije Schuiling werkte al twee dagen per week voor hen.

Jan vindt het wel mooi zoals het gaat, er is genoeg werk. De drie zonen willen graag groeien met het bedrijf. Dat is ook een belangrijke reden waarom jongste zoon Ate Jacob nu volledig fulltime op kantoor de zaken regelt. “Als je zoiets wilt, moet je het ook goed organiseren”, vind ik. “Dat doen ze gelukkig.”

Afbeelding
Column Rijkele Dijkstra: Ons veilige gevoel Column 2 uur geleden
Afbeelding
Column Melissa: Uit de kast komen is niet alleen bevrijdend voor jezelf, maar ook voor anderen Column 8 uur geleden
Afbeelding
De Hunebeddenjager: Een avontuurlijke ontdekkingsreis met Willem Donker Cultuur 10 uur geleden
Hoe ga jij Koningsdag vieren?
Activiteiten op Koningsdag in Heerenveen Algemeen 12 uur geleden
Afbeelding
Column Desirée van Dijk-Attema: Uitstellen Column 23 apr, 18:00
Afbeelding
Hondje Binky in de bemiddeling Stichting SOS voor huisdieren Friesland Algemeen 23 apr, 14:00
Afbeelding
Rosie nieuw in de bemiddeling Stichting SOS voor huisdieren Friesland Algemeen 23 apr, 13:02
Afbeelding
BROED, biodiversiteitsfestival - 11 mei 2024 - Alde Leie Evenement 23 apr, 12:00