De trein, met het doek dat door de brandweer om de auto is gespannen zodat de privacy gewaarborgd is van de twee omgekomen personen.
De trein, met het doek dat door de brandweer om de auto is gespannen zodat de privacy gewaarborgd is van de twee omgekomen personen. Foto: Johan Vogelzang

Dodelijk treinongeval: twee personen omgekomen

Algemeen

BOAZUM - Bij een botsing tussen een trein en een auto zijn zaterdagmorgen rond 10.00 uur twee mensen om het leven gekomen, bij een onbewaakte spoorwegovergang bij het dorp Boazum tussen Leeuwarden en Sneek. De politie maakt waarschijnlijk aan het eind van de middag bekend of het twee mensen uit de buurt betreft die overleden zijn of twee vakantiegangers van de nabij gelegen camping.

De politie kan nog niks over de officiële oorzaak zeggen, maar de regen en het mistige weer zullen een rol hebben gespeeld vermoedelijk. De trein van vervoerder Arriva kon in elk geval niet meer op tijd remmen en heeft de auto met inzittenden over een lengte van honderd meter meegesleept. Treinreizigers en het treinpersoneel zijn ongedeerd. Arriva heeft bussen ingezet om gestrande reizigers te evacueren. 

Berging en herstel

Spoorlijnbeheerder ProRail werkt samen met de hulpdiensten aan de zorgvuldige berging van de slachtoffers van dit vreselijke ongeval. De auto zit vast onder de trein. Pas als trein en auto trein zijn afgevoerd kan ProRail schade aan het spoor inspecteren en voor herstel zorgen. Daarna kan het treinverkeer weer starten. 


Met zoveel mogelijk privacy voor de slachtoffers zijn de hulpdiensten aan het werk om het spoor weer vrij te krijgen. - Foto Johan Vogelzang

Over twee jaar aanpak van deze overweg

Uiterlijk begin 2023 verwacht Prorail de overweg aan te passen. De overweg ‘Singel’ bij Boazum krijgt bomen en bellen. De planuitwerking hiervoor is gaande nadat eind 2020 een akkoord daarover met provincie en gemeente bereikt werd. Samen betalen ze de kosten van de aanleg van de overweginstallatie.

Prorail meldt dat het realiseren van een nieuwe beveiligde overweg complex en tijdrovend is, met het oog op de veiligheid. De overwegsystemen moeten goed aansluiten op bestaande systemen en met de communicatie van de treinverkeersleiding.

Friesland telt 9 onbewaakte spoorwegovergangen

In de provincie Friesland zijn nu nog negen openbaar toegankelijke onbewaakte spoorwegovergangen. Die bevinden zich op de spoorlijnen tussen Stavoren en Leeuwarden en op de spoorlijn tussen Harlingen en Leeuwarden. Op de rails van Leeuwarden richting Zwolle en van Leeuwarden richting Groningen zijn er geen openbare onbewaakte overgangen.

Er waren elf in Friesland, twee zijn er inmiddels bewaakt. Dat zijn die aan de Hitzummerbinnenweg in de gemeente Waadhoeke en het Tjerkepad bij het dorpje Bears.

Overzicht van onbewaakte spoorwegovergangen in Friesland:

Op de website https://www.prorail.nl/programmas/nabo vind je het overzicht van alle onbewaakte spoorwegovergangen en ook wanneer Prorail ze bewaakt gaat maken. Twee zullen er in 2022 al gereed zijn, de anderen in 2023. “Er zijn wel meer onbewaakte spoorwegovergangen in Friesland, maar dat zijn particuliere overgangen van het ene weiland naar het andere. Die willen we ook beveiligen, maar dat gaat langer duren”, zegt een woordvoerder.

Afbeelding
Nynke Duijff winnaar Grut Frysk Diktee Verhalen uit de buurt 3 uur geleden
Afbeelding
Sloepvaren bij de Alde Feanen Recreatie & Ontspanning 5 uur geleden
Afbeelding
Column Rijkele Dijkstra: Ons veilige gevoel Column 19 uur geleden
Afbeelding
Column Melissa: Uit de kast komen is niet alleen bevrijdend voor jezelf, maar ook voor anderen Column gisteren
Afbeelding
De Hunebeddenjager: Een avontuurlijke ontdekkingsreis met Willem Donker Cultuur 24 apr, 10:00
Hoe ga jij Koningsdag vieren?
Activiteiten op Koningsdag in Heerenveen Algemeen 24 apr, 08:00
Afbeelding
Column Desirée van Dijk-Attema: Uitstellen Column 23 apr, 18:00
Afbeelding
Hondje Binky in de bemiddeling Stichting SOS voor huisdieren Friesland Algemeen 23 apr, 14:00