Afbeelding

Enorme wachtlijsten bij rijscholen vanwege corona

Samenleving

HEERENVEEN – Sinds het coronavirus zijn er enorme wachtlijsten bij rijscholen, en door de lange wachttijden bij het CBR moeten leerlingen ook vaak lang wachten op hun theorie- of praktijkexamen. RondOm Vandaag stelde Dorien Hielkema, rijinstructrice bij Verkeersschool Hielkema, wat vragen over de drukte van de markt, haar eigen rijschool en de wachtlijsten bij het CBR.

Verkeersschool Hielkema is al een tweetal generaties oud: “Mijn opa is met deze rijschool begonnen en toen heeft mijn vader het later overgenomen. Sindsdien ben ik altijd al een beetje bij de verkeersschool betrokken en de bedoeling is dat ik het later overneem van mijn vader. Ik ben sinds mijn negentiende aan het werk bij de verkeersschool als instructeur.”

Dorien haar hoofdtaak is het plannen van opleidingen maar daarnaast geeft ze ook vrachtwagen les: “Ik vind het heel mooi als ik iemand zie groeien tijdens de lessen. Sommige leerlingen pakken het heel snel op en zijn snel klaar, maar sommige hebben er ook meer moeite mee. Door de lessen die je geeft zie je iemand echt groeien en beter worden in het besturen van een vrachtwagen en dat is ontzettend leuk om te zien. Wij laten als verkeersschool ook niemand zitten en proberen iedereen te helpen die het nodig heeft. Wij zullen nooit iemand laten vallen en dat is ook wel een kracht van ons team, leerlingen moeten zich op hun gemak voelen bij je in de auto. Hierdoor zullen de prestaties ook beter worden. Je zit toch al gauw 30 uur met iemand in de auto en je probeert ook beetje een persoonlijke band op te bouwen. Dat is voor zowel leerling als de instructeur goed.” Doriens hart ligt meer bij de vrachtwagens: Ik heb zelf meer affiniteit met vrachtwagens dan bijvoorbeeld met auto’s. Ook heeft mijn man een transport bedrijf, waar ik dus ook mijn passie kwijt kan. Als je ergens passie voor hebt kun je dat ook goed overbrengen vind ik.”

Hielkema is een groot bedrijf: “Wij zijn met negen instructeurs en hebben dan nog vier mensen op kantoor. Mijn opa is eerst in zijn eentje begonnen met het bedrijf, maar dat is onderhand dus wel uitgebreid. We zijn ook uitgebreid met het aantal auto’s en vrachtwagens. Zo begonnen we met één vrachtwagen en hebben we er nu drie. We zijn ook van Herenwal Heerenveen naar Saturnus Heerenveen verhuisd en toen heeft het bedrijf een enorme groei gemaakt, ook qua ruimte.”

Voor de toekomst zijn er nog zeker plannen bij Hielkema: “Helaas heeft corona wel een beetje het roet in het eten gegooid en hebben onze plannen nu wel wat vertraging opgelopen. De rijschool draait nu gelukkig erg goed dus daar zijn we wel blij mee. We kunnen nu weer een inhaalslag maken.”

De verkeersschool heeft het door COVID-19 nog drukker gekregen: “Ik kan me niet herinneren dat we ooit werkten met een wachtlijst, maar nu moeten we wel. We hebben eerst de leerlingen moeten afhandelen die voor de crisis al waren begonnen, voordat nieuwe leerlingen konden beginnen. De resultaten voor examens zijn gelukkig erg goed, dus we kunnen nu wel snel door en andere leerlingen in de auto krijgen. We doen wat we kunnen en dat zien mensen ook. “

Dorien raad het aan om je theorie-examen alvast te plannen in verband met de lange wachtrijen: “De wachttijden kunnen wel vier of vijf maanden zijn. Het is niet verstandig als je al 20 lessen hebt gehad en dat je nog je theorie-examen moet doen. Stel je haalt je theorie niet gelijk, kun je weer een paar maanden wachten en loop je onnodig vertraging op. Op die manier proberen wij ook rekening te houden, iemand die al theorie had krijgt eerder de voorkeur dan mensen zonder theorie. Deze mensen kun je dan wel sneller afwerken. Waar wij ook op hameren is het serieus nemen van je theorie-examen, sommige mensen onderschatten dit nog wel eens.”

Afbeelding
Steeds meer boeren in Friesland stappen over op kruidenrijk grasland Agrarisch nieuws 2 uur geleden
Afbeelding
Wie was Abe Lenstra? Sport 2 uur geleden
Afbeelding
Duidelijkheid over beheer oevers langs Friese vaarwegen Natuur 14 uur geleden
Het afkoppelen van de regenpijp.
Week van de Groene Tuin helpt Friezen op weg om tuin te vergroenen Natuur 16 uur geleden
Op deze plek in Katlijk komt straks een geweldige speeltuin, hopelijk met uw hulp!
Katlijk komt samen voor speel- en ontmoetingsplek Algemeen 22 uur geleden
Afbeelding
Achter de doeken van Aerial Yoga Sport 28 mrt, 08:00
Afbeelding
Campagne Doortrappen feestelijk van start Gezondheid 27 mrt, 20:00
Afbeelding
FryslânDOK: Prins Dokkum Cultuur 27 mrt, 18:00