Niet alleen tuinen in dorpen en steden, ook boerenerven kunnen bijdragen aan meer biodiversiteit.
Niet alleen tuinen in dorpen en steden, ook boerenerven kunnen bijdragen aan meer biodiversiteit. Foto: Living Lab Fryslân

Ook boerenerven moeten meer bloemen, planten en dieren krijgen

Samenleving

FRIESLAND - Organisaties Living Lab Fryslân en Landschapsbeheer Friesland willen graag meer biodiversiteit (oftewel bloemen, planten en diertjes) op Friese boerenerven en zijn daarom een campagne gestart. De campagne start op twee boerenerven.

Meer biodiversiteit ontstaat volgens hen door meer variatie aan te brengen op het boerenerf met het aanplanten van bomen, struiken en aanleggen van bloemrijke gazons en waterpartijen. Hier hebben veel insecten, vogels en zoogdieren baat bij. 

De erven zorgen op die manier voor voedsel, beschutting en nestgelegenheid en ze worden tegelijkertijd belangrijke stepping stones (oases) in het landschap. Ze vormen als het ware een verbinding tussen andere, grotere leefgebieden.

Boerenerf steeds belangrijker voor natuur

De erven zijn de afgelopen decennia steeds groter geworden. Dit biedt kansen voor meer bedrijfseconomische zaken, maar ook voor meer biodiversiteit. Juist qua biodiversiteit valt hier nog veel te winnen. Daarom hebben Living Lab Fryslân en Landschapsbeheer Friesland gezamenlijk uitgedacht hoe een erf idealiter kan worden ingericht, zodat het een boost aan biodiversiteit oplevert. 

Vanuit beide expertises is de aanzet gedaan om te komen tot de invulling van diverse elementen op een landschappelijke, verantwoorde manier. De variatie op het erf heeft een enorme aantrekkingskracht op insecten, vogels en zoogdieren.

Internationale dag van de Biodiversiteit

22 mei is door de VN uitgeroepen tot de Internationale dag van de Biodiversiteit. Dat is dan ook de dag dat de eerste posters uitgereikt gaan worden. De familie De Wit in Wergea en de familie Broersma in Holwerd ontvangen de eerste exemplaren en er worden op die dag streekeigen bomen en struiken geplant.

Op beide locaties heeft Landschapsbeheer Friesland een belangrijke, adviserende rol. Het erf in Wergea maakt bijvoorbeeld onderdeel uit van het project ‘Herstel Agrarisch Cultuurlandschap Fryslân’, een project waarin ca. 100 boerenerven worden hersteld. In Wergea is wethouder Wassink van de gemeente Leeuwarden aanwezig bij de presentatie en overhandiging. In Holwerd is burgemeester Kramer van de gemeente Noardeast-Fryslân aanwezig.

Living Lab helpt Friese boeren om te komen tot een bedrijfsuitvoering met meer biodiversiteit in combinatie met een goede boterham.

De poster

De ontwikkelde poster geeft visueel weer wat er zoal mogelijk is, hoe de verschillende elementen kunnen worden toegepast en vooral ook welke biodiversiteit dit oplevert. De uiting dient ter inspiratie en sluit aan bij de structuurvisie van de provinsje Fryslân ‘Grutsk op ‘e romte’. Voor meer informatie wordt men via de uiting doorverwezen naar http://livinglabfryslan.frl/biodiversiteit-rondom-boerderij (de landingspage staat vrijdag 21 mei live)

Deze presentatie maakt onderdeel uit van de Frieslandbrede campagne ‘Fryslân kleurt’, zie: Fryslân kleurt – Living Lab Fryslân (livinglabfryslan.frl).

Afbeelding
Duidelijkheid over beheer oevers langs Friese vaarwegen Natuur 7 uur geleden
Het afkoppelen van de regenpijp.
Week van de Groene Tuin helpt Friezen op weg om tuin te vergroenen Natuur 9 uur geleden
Op deze plek in Katlijk komt straks een geweldige speeltuin, hopelijk met uw hulp!
Katlijk komt samen voor speel- en ontmoetingsplek Algemeen 15 uur geleden
Afbeelding
Achter de doeken van Aerial Yoga Sport 19 uur geleden
Afbeelding
Campagne Doortrappen feestelijk van start Gezondheid 27 mrt, 20:00
Afbeelding
FryslânDOK: Prins Dokkum Cultuur 27 mrt, 18:00
Gerrit en Els willen nooit meer weg uit Heerenhage.
Op pad met camper, boot of motor, maar altijd komen Gerrit en Els weer thuis in Heerenhage Wonen 27 mrt, 12:00
Afbeelding
De Bibliotheek en Steunpunt de Barones bieden hulp bij belastingaangifte Verhalen uit de buurt 27 mrt, 10:00