De kosten voor jeugdzorg worden te hoog in Heerenveen. De gemeente is bezig met een plan om het samen op te kunnen lossen.
De kosten voor jeugdzorg worden te hoog in Heerenveen. De gemeente is bezig met een plan om het samen op te kunnen lossen. Foto: Pixabay

Gemeente Heerenveen moet kosten jeugdzorg besparen

Politiek

HEERENVEEN - De gemeente Heerenveen meldt dat het als veel andere gemeenten een financieel tekort heeft op de jeugdhulp. Dat betekent dat er meer wordt uitgegeven dan dat er aan Rijksbijdrage vanuit ‘Den Haag’ binnenkomt. 

Dit komt volgens de gemeente doordat de zorg duurder wordt, maar ook omdat meer jongeren gebruik maken van hulp en de problematiek complexer wordt. Om te zorgen dat jongeren ook in de toekomst de hulp krijgen waar ze recht op hebben, moeten de kosten voor jeugdhulp beheersbaar worden. Om dit te realiseren stelt het college van burgemeester en wethouders aan de gemeenteraad voor om twee sporen te volgen: een transformatiespoor en een kostenbesparingsspoor.

Kosten voor jeugdhulp blijven stijgen

De vraag naar hulp blijft toenemen, de problemen waar jongeren mee te maken hebben worden steeds complexer en de zorg zelf is duurder geworden. Al langere tijd voeren gemeenten gesprekken met het Rijk over de stijgende kosten binnen jeugdhulp. Uit cijfers blijkt dat gemeenten al een aantal jaren tekort komen op het gebied van jeugdhulp.

“We staan voor een grote uitdaging”, zegt wethouder Jelle Zoetendal. “Binnen de gemeente hebben we de afgelopen jaren hard gewerkt aan het neerzetten van een stevige basis voor jeugdhulp. Met succes, want we hebben problemen bij kinderen en jongeren steeds eerder in beeld en kunnen hulp vaak dichtbij en op maat bieden. Daar zijn we trots op, maar tegelijkertijd zien we ook de enorme financiële druk.”

“Om te zorgen dat we ook in de toekomst kinderen kunnen blijven helpen, is het belangrijk om de trend van stijgende kosten te doorbreken. We moeten dan niet alleen kijken naar financiële kant, maar ook naar samenhang en samenwerking met alle betrokkenen, om met een cultuuromslag jeugdhulp betaalbaar te maken.” 

De twee oplossingsrichtingen van burgemeester en wethouders:

Om de stijgende kosten binnen de jeugdhulp te keren, stelt het college voor om twee sporen te volgen: een transformatiespoor en een kostenbesparingsspoor. Beide sporen hebben als doel om de kosten van jeugdhulp in 2024 te verlagen. In de tussentijd blijft het college zich inzetten voor het verhogen van de Rijksbijdrage.

Transformatiespoor oftewel samenwerken binnen het jeugddomein

Het transformatiespoor vraagt betrokkenheid van alle partijen. Het college wil dan ook de samenwerking opzoeken met maatschappelijke partijen uit de gemeente Heerenveen, werkzaam binnen het jeugddomein. Waaronder zorgaanbieders, maatschappelijk werk, welzijnswerk, huisartsen, kinderopvang- en onderwijsinstellingen. Met elkaar wordt kritisch gekeken naar de bedoeling van het jeugdbeleid en wordt er gewerkt aan een gezamenlijk beeld.

Op die manier kunnen afspraken gemaakt worden over concrete maatregelen om de zorg voor jeugd in de toekomst betaalbaar te maken en houden. Deze afspraken worden vastgelegd in het Lokaal Akkoord Transformatie Jeugdbeleid.

Het Kostenbesparingsspoor: extern advies over mogelijke maatregelen 

Verwacht wordt dat het transformatiespoor niet voldoende financieel effect heeft op korte termijn. Daarom zijn aanvullend kostenbesparende maatregelen nodig. De afgelopen jaren heeft de gemeente Heerenveen al diverse maatregelen getroffen om grip te krijgen op de (stijgende) kosten voor jeugdhulp. Dat is niet voldoende. Besparing heeft impact op onze samenleving. Het college wil dan ook extern advies inwinnen welke kostenbesparende maatregelen nog mogelijk zijn.

De gemeenteraad neemt later dit jaar het besluit

Het is aan de gemeenteraad van Heerenveen om eerst een besluit te nemen over de voorgestelde oplossingsrichtingen. Deze besluitvorming vindt later dit jaar plaats. Pas daarna worden de oplossingsrichtingen uitgewerkt in concrete maatregelen en voorgelegd aan de gemeenteraad.

Afbeelding
Onderzoek: Hier worden in Friesland de meeste fietsen gestolen Algemeen 12 uur geleden
Afbeelding
Treinen en bussen ook in Fryslân 3 minuten stil Algemeen 12 uur geleden
Afbeelding
''Beachvolleyballen zit weer in de lift'' Sport 16 uur geleden
Ritske en zijn dochter Binnie in de showtuin van Poelman Bestratingen.
Poelman Bestratingen viert 25-jarig jubileum Algemeen 18 uur geleden
Anna Molleman.
'Een veilig schoolklimaat is het allerbelangrijkste' Educatie 22 uur geleden
Afbeelding
Onderzoek: dit is het meest gebruikte supplement in Friesland Gezondheid 22 uur geleden
Afbeelding
Nieuwe subsidie voor innovatieprojecten in de landbouw in Noord-Nederland Agrarisch nieuws 18 apr, 18:00
Afbeelding
Veenstra Makelaars en Taxateurs: 'Optimale woningpresentatie is essentieel voor succes' Wonen 18 apr, 12:00