Afbeelding
Foto: Voedselbank Heerenveen

Door corona meer klanten bij voedselbank Heerenveen

Samenleving

HEERENVEEN - Op het moment dat corona officieel zijn intrede deed in maart 2020 had Voedselbank Heerenveen 205 cliënten, ruim een jaar later is het aantal mensen dat een voedselpakket krijgt – of eigenlijk adressen want gezinnen worden ook als één gerekend – gegroeid naar circa 220.

Voorzitter Sjoerd Talsma weet dat enkele van deze gezinnen dankzij corona in de problemen zijn gekomen. Bijvoorbeeld iemand die net was gestart als zelfstandig ondernemer en investeringen had gedaan die hij vervolgens niet kon terugbetalen vanwege de lockdown. Schrijnend.

In Noord-Nederland is in het afgelopen coronajaar het aantal uitgedeelde voedselpakketten met zeven procent gestegen. Heerenveen past in dat gemiddelde. In grote steden als Amsterdam en Rotterdam is de procentuele stijging hoger. Al zou het zomaar kunnen dat zodra de coronasteun van de overheid stopt, er straks nog meer bedrijven om gaan vallen en mensen bij één van de 170 voedselbanken in Nederland moeten aankloppen.

In de provincie Friesland zijn er achttien voedselbanken overigens. De voedselbank in Heerenveen, die de hele gemeente Heerenveen van pakketten voorziet, kan de extra drukte tot op heden goed aan. “We hebben in totaal ongeveer zeventig vrijwilligers, waaronder tien screeners. De screeners controleren of iemand in aanmerking komt voor een pakket”, zegt voorzitter Sjoerd Talsma.

“We hebben de vrijwilligers niet allemaal elke week of elke twee weken nodig, dat betekent dat we een planning kunnen maken waarbij ze niet elke keer moeten, maar ook vakantie kunnen houden.” De zomerperiode is vaak het lastigst om gevuld te krijgen met vrijwilligers, maar die planning gaat waarschijnlijk ook dit jaar weer lukken. “Er zijn namelijk weer een paar nieuwe vrijwilligers bijgekomen, dus dat is mooi”, zegt Sjoerd. “Er is bovendien weinig verloop onder de vrijwilligers en dat is ook fijn.” Het is namelijk niet alleen dankbaar werk om iets voor je medemens te doen, maar de vrijwilligers hebben het onderling ook gezellig.

“Het is gewoon een gezellig sociaal gebeuren, je bent er even uit en je hoort nog eens wat nieuwtjes”, zegt Sjoerd. Vooral voor ouderen die niet meer in het werkproces zitten is een voedselbank een goede plek om in contact te blijven met anderen. Al zitten er ook jongere vrijwilligers tussen. Vanwege de coronapandemie krijgt de voedselbank minder voedsel letterlijk aangeleverd door sponsoren als kerken, scholen, bedrijven en particulieren, maar is het vooral geld dat wordt gedoneerd. De vrijwilligers van de voedselbank kunnen dan precies inkopen wat ze nodig hebben om de klanten van goede voeding te voorzien.

“Bovendien komt ruim de helft van onze voorraad binnen via de nationale Voedselbank Nederland. Dat komt vanuit landelijke supermarkten, of bijvoorbeeld van conservenfabrieken met uitstekend voedsel, maar waarvan soms de inhoud op soms enkele grammen afwijkt van het etiket en daardoor niet meer verkocht kan worden.”

Een voedselbank zou niet nodig moeten zijn in Nederland, maar zolang het moet heeft de voedselbank in Heerenveen met steun van alle sponsoren en vrijwilligers, het in elk geval goed voor elkaar.

"We worden ook jaarlijks onaangekondigd gecontroleerd door de Voedsel- en Warenautoriteit en daar komen we tot dusver nog altijd glansrijk doorheen.” Ook qua coronaregels doen ze het in Heerenveen goed. "Een wiskundeleraar heeft een prima coronaproof-route uitgewerkt. Wij zetten de talenten van de vrijwilligers zo goed mogelijk in.”

Afbeelding
Duidelijkheid over beheer oevers langs Friese vaarwegen Natuur 10 uur geleden
Het afkoppelen van de regenpijp.
Week van de Groene Tuin helpt Friezen op weg om tuin te vergroenen Natuur 12 uur geleden
Op deze plek in Katlijk komt straks een geweldige speeltuin, hopelijk met uw hulp!
Katlijk komt samen voor speel- en ontmoetingsplek Algemeen 18 uur geleden
Afbeelding
Achter de doeken van Aerial Yoga Sport 22 uur geleden
Afbeelding
Campagne Doortrappen feestelijk van start Gezondheid 27 mrt, 20:00
Afbeelding
FryslânDOK: Prins Dokkum Cultuur 27 mrt, 18:00
Gerrit en Els willen nooit meer weg uit Heerenhage.
Op pad met camper, boot of motor, maar altijd komen Gerrit en Els weer thuis in Heerenhage Wonen 27 mrt, 12:00
Afbeelding
De Bibliotheek en Steunpunt de Barones bieden hulp bij belastingaangifte Verhalen uit de buurt 27 mrt, 10:00