Afbeelding
Foto: Feanster Rugby Club

Rugbyer Robert: “Teamverband staat centraal”

Sport

HEERENVEEN – Vaak krijgen verhalen over bekende sporten zoals voetbal of hockey veel ruimte in de krant, maar vandaag is dat niet het geval. RondOm Vandaag ging langs bij Rugbyer Robert Buitenga van De Feanster Rugby Club en stelde een aantal vragen over zijn sport.

Volgens Robert is rugby een hele mooie sport, vooral omdat het teamverband centraal staat. Niet alleen tijdens trainingen en wedstrijden, maar ook daar buiten: “Zo doen we af en toe ook activiteiten buiten het rugby. Zo leer je elkaar kennen op een andere manier en wordt het teamgevoel nog sterker. Wat zo speciaal is aan rugby, is dat iedereen een eigen taak heeft. De ene moet bijvoorbeeld slank en snel zijn om de runs te maken en andere moeten weer breder zijn om de ballen af te pakken. Er is voor iedereen een plekje waar jij je in het veld goed bij kan voelen. Het is misschien een wat ruigere sport dan mensen gewend zijn, maar mensen gaan wel met respect met elkaar om. Als het te fysiek wordt en mensen gaan over de scheef dan kunnen zij ook een gele of rode kaart ontvangen.”


Rugby wordt steeds populairder.

Weinig Friese clubs

Volgens de rugbyer is het reizen naar wedstrijden soms wel een probleem: “Omdat er niet heel veel clubs in de regio zijn moet je soms wel ver rijden. Er zijn in Friesland bijvoorbeeld maar vijf clubs. Dus moeten we vaak naar Groningen of Drenthe en dan ben je toch een uurtje onderweg. Als we in het toernooiencircuit komen, kan het wel eens voorkomen dat we naar Zeeland of Arnhem moeten, maar dit gebeurt niet vaak. Gelukkig wordt rugby wel steeds populairder in Nederland dus komen er ook meer clubs.” Spelers komen op verschillende manier in aanraking met de sport. Zo komen kinderen al op jonge leeftijd bij de club, omdat één van de ouders de sport beoefent. Kinderen kunnen bij de Feanster Rugby Club beginnen wanneer ze vijf of zes jaar zijn. Ook veel mensen komen via via bij de club terecht, zo is dat zelf ook bij Robert gegaan. Hij kwam namelijk via zijn zoon in aanraking met de sport en zijn zoon weer via een vriend van hem. Als laatste komen ook wel mensen bij deze club omdat ze hun eigen sport zat zijn en wat nieuws willen: “Zo hebben wij veel rugbyers die een verleden hebben bij het voetbal of korfbal.”

De Feanster Rugby Club is een erg gezellige en warme vereniging: “Wij zijn een club van net iets minder dan 100 leden, dus iedereen kent elkaar op de club en dat maakt het ook erg leuk. Het is niet een hele grote club, dus soms voor een wedstrijd moeten we ook wel eens klusteren. Dat houdt in dat soms een team wordt gemaakt van verschillende ploegen omdat er dan spelers te weinig zijn. Zulke dingen komen wel eens voor. De laatste jaren groeien wij wel als club en komen er steeds meer leden, zo hopen wij later niet meer te hoeven klusteren. De jeugdopleiding is nu erg in de groei en er komen steeds meer jonge kinderen bij de club, maar nieuwe leden zijn altijd van harte welkom!”

Afbeelding
Afbeelding
Sloepvaren bij de Alde Feanen Recreatie & Ontspanning 2 minuten geleden
Afbeelding
Column Rijkele Dijkstra: Ons veilige gevoel Column 14 uur geleden
Afbeelding
Column Melissa: Uit de kast komen is niet alleen bevrijdend voor jezelf, maar ook voor anderen Column 20 uur geleden
Afbeelding
De Hunebeddenjager: Een avontuurlijke ontdekkingsreis met Willem Donker Cultuur 22 uur geleden
Hoe ga jij Koningsdag vieren?
Activiteiten op Koningsdag in Heerenveen Algemeen gisteren
Afbeelding
Column Desirée van Dijk-Attema: Uitstellen Column 23 apr, 18:00
Afbeelding
Hondje Binky in de bemiddeling Stichting SOS voor huisdieren Friesland Algemeen 23 apr, 14:00
Afbeelding
Rosie nieuw in de bemiddeling Stichting SOS voor huisdieren Friesland Algemeen 23 apr, 13:02