Wethouder Jaap van Veen poseert samen met een Omrin-vuilniswagen bij een bord van Heerenveen.
Wethouder Jaap van Veen poseert samen met een Omrin-vuilniswagen bij een bord van Heerenveen. Foto: Gemeente Heerenveen

Gemeente Heerenveen is opnieuw koploper qua afvalscheiding

Politiek

HEERENVEEN - In de gemeente Heerenveen is vorig jaar per inwoner van de gemeente Heerenveen gemiddeld 109 kilo afval naar de afvalverbrander gebracht. Hiermee is Heerenveen opnieuw koploper in Friesland.

Landelijk gelden er doelstellingen om de hoeveelheid huishoudelijk afval te verminderen. Voor 2020 was de doelstelling om van de totale hoeveelheid aangeboden afval nog maximaal 100 kilo afval per inwoner te verbranden en de rest te recyclen. 

Geen andere gemeente in Friesland komt zó dichtbij deze doelstelling. “Wel is sprake van een lichte stijging ten opzichte van 2019, toen zaten we gemiddeld op 104 kg per inwoner. Die toename in 2020 is ook landelijk terug te zien en is veroorzaakt door corona”, meldt de gemeente.

Hierdoor zijn mensen meer thuis aan het werk en gingen ze tijdens de lockdowns volop klussen en opruimen. In de gemeente Heerenveen bleven mensen het afval goed scheiden waardoor gemiddeld slechts 5 kilo per inwoner extra hoefde te worden verbrand.

Heerenveen gemiddeld 65 kilo lager per inwoner dan andere Friese gemeenten

Wethouder Jaap van Veen: “We zien dat de invoering van Diftar+, dat is het legen van de container op gewicht, een groot succes is. De 109 kilo die we in Heerenveen laten verbranden staat in groot contrast met het gemiddelde van 174 kilo per inwoner in Friesland.”

“Ik ben ongelooflijk trots op dit resultaat en wil onze inwoners dan ook een groot compliment maken. Het bewuster scheiden van afval is goed voor het milieu én de portemonnee”. 

In totaal hebben inwoners van de gemeente in 2020 gemiddeld 605 kilo afval per persoon geproduceerd. Het overgrote deel (496 kilo per inwoner) kon, dankzij zorgvuldige scheiding thuis en op de milieustraat, worden gerecycled. De resterende 109 kg werd verbrand.

“In 2019 produceerden we gemiddeld nog 561 kilo afval per persoon, waarvan 457 kilo werd gerecycled en 104 kg werd verbrand. In Friesland verbranden we 60 procent van de inhoud van de grijze container. Daarnaast wordt het ongescheiden grof huisvuil en de helft van het bouw- en sloopafval verbrand.”

Alle andere afvalsoorten worden gerecycled. Van het afval in de grijze container wordt dus ook nog eens 40 procent door Omrin nagescheiden en gerecycled. Dit betreft de verpakkingen van plastic en blik, de zuivel- en sappakken, maar ook organische en minerale stoffen worden nog uit het restafval gehaald en nuttig toegepast.

Nieuw: DANO-trommel

Vanaf dit jaar kan het percentage dat uit het restafval nagescheiden wordt nog verder stijgen want dit jaar wordt de DANO-trommel in gebruik genomen door Omrin. Deze trommel voert een bewerking uit op cellulosemateriaal zoals baby- en incontinentieluiers, hieruit wordt energie teruggewonnen. 

De ingebruikname van de DANO-trommel is een technische innovatie waarmee de hoeveelheid te verbranden afval nog verder kan worden teruggebracht. De gemeente: “Dit hebben we ook hard nodig, want de ambitie voor 2025 ligt op 30 kilo per inwoner.

Publiekscampagne Omrin en Friese gemeenten

Met de ambitie voor 2025 in het vooruitzicht zet Omrin in samenwerking met de Friese gemeenten ook in op het bewustzijn en gedrag van inwoners. Met een publiekscampagne - met in de hoofdrol Bauke Mollema (wielrenner) en Marit Bouwmeester (zeiler) - worden inwoners gestimuleerd om minder afval te produceren.

Op deze plek in Katlijk komt straks een geweldige speeltuin, hopelijk met uw hulp!
Katlijk komt samen voor speel- en ontmoetingsplek Algemeen 5 uur geleden
Afbeelding
Achter de doeken van Aerial Yoga Sport 9 uur geleden
Afbeelding
Campagne Doortrappen feestelijk van start Gezondheid 21 uur geleden
Afbeelding
FryslânDOK: Prins Dokkum Cultuur 23 uur geleden
Gerrit en Els willen nooit meer weg uit Heerenhage.
Op pad met camper, boot of motor, maar altijd komen Gerrit en Els weer thuis in Heerenhage Wonen 27 mrt, 12:00
Afbeelding
De Bibliotheek en Steunpunt de Barones bieden hulp bij belastingaangifte Verhalen uit de buurt 27 mrt, 10:00
Afbeelding
Van Dal mannenmode viert Waanzinnige Winkelweek Algemeen 27 mrt, 08:00
Afbeelding
Groot onderzoek naar koopgedrag in Fryslân eind maart van start Politiek 26 mrt, 18:00