Alano geeft dansles bij Dansschool Danshier in Heerenveen
Alano geeft dansles bij Dansschool Danshier in Heerenveen Foto: eigen beeld

Dansleraar Alano Fidan geeft dansles bij Dansschool Danshier: “Buiten dansen heeft ook voordelen”

Gezondheid

FRIESLAND - Alano Fidan is twintig jaar en werkzaam als dansleraar bij dansschool Danshier op de locaties Heerenveen, Wolvega en Steenwijk. Als jonge jongen deed hij mee aan Kinderen voor Kinderen. Afgelopen jaar is hij afgestudeerd op het Lucia Marthas Institute for Performing Arts in Groningen, een school dat zich specialiseert op het gebied van dans, acteren en zang. Nu omarmt hij het leven als dansleraar en in de toekomst wil hij verder met zijn eigen bedrijf dat hij in de coronatijd heeft opgezet, een entertainmentbureau.

‘’Het enige wat ik constant in m’n leven heb gedaan is dansen, dus als je me vraagt wie ik ben, dan is mijn antwoord; dans,” vertelt Alano. Als kind geeft hij zichzelf op voor Kinderen voor Kinderen. Dat begint als een grapje, maar zijn avontuur eindigt onverwacht in de finale. De elfjarige Alano gaat van de eerste ronde naar een provinciale finale en dan naar de daadwerkelijke, nationale finale. ‘’Ik heb helaas niet gewonnen, maar het was wel een hele ervaring; ook omdat ik altijd zei dat ik op tv wilde komen. Dat moment besefte ik dat dit is wat ik echt wil; dansen, zingen en acteren, dat is mijn ding.’’

Zijn moeder zet de jonge Alano al op dansen toen hij twee jaar was. Op zijn veertiende wordt Alano echt serieus met dansen. Hij danst de sterren van de hemel op de sportschool waar hij nu, zoveel jaar later, zelf danslessen geeft. Nadat hij zijn diploma van de middelbare school haalt, meldt hij zich aan voor de dansopleiding van Lucia Marthas Institute for Performing Arts in Groningen. “Op de auditie van Lucia Marthas kreeg ik een groene kaart. Dat betekent dat je in één keer door bent, je hoeft geen verdere audities meer te doen. Dat was een groot compliment voor mij.” Vanaf dat moment bestaat zijn leven volledig uit dansen, zijn sociale leven zet hij op een lager pitje als de school dat van hem vraagt: “Na mijn opleiding moest ik zelf voor mijn succes zorgen en doorbreken, maar dat gaat lastig in een tijd waar shows en evenementen niet door gaan. Dus koos ik voor de optie om dansleraar te zijn.’’ Hij zet wel zijn eigen entertainmentbureau op in coronatijd. In november 2020 is het plan om vier dinershows te organiseren. Helaas gooit de tweede lockdown roet in het eten. Nu pakt hij zijn eigen bedrijf weer op wanneer dat mogelijk is inclusief de dinnershows.

De corona epidemie heeft ook invloed op de lessen die Alano geeft. In de tijd dat de dansschool echt dicht moest, hebben Alano en zijn collega’s diverse cursussen, trainingen en tutorials online gegeven. Dat de lessen, weliswaar in de buitenlucht, mochten doorgaan, was voor zowel de dansers als hun ouders een opluchting: “Ze vonden het allemaal heerlijk om er weer even uit te mogen. Even niet thuis op de bank, maar lekker buiten in beweging.”

In de buitenlucht bewegen, voor dansers is dat niet ideaal: “Je krijgt natuurlijk te maken met verschillende weersomstandigheden. Als het buiten regent, dan is het niet leuk, maar ook niet veilig om op een grasveld te trainen.” Gelukkig kreeg de dansschool toestemming om te trainen in de parkeergarage onder de Rabobank.

Ondanks dat Alano hoopt snel weer naar binnen te kunnen, merkt hij ook dat buiten trainen ook voordelen heeft: “De kinderen zijn veel bewuster van hun eigen dans en hun eigen lichaam. In de danszaal heb je een spiegel waardoor kinderen wat sneller zijn afgeleid. Nu die spiegel er niet is, zie ik ook dat sommige kinderen zich wat meer durven te laten zien, omdat ze niet het gevoel hebben steeds bekeken te worden.” Buiten dansen heeft dus zeker zijn charmes, volgens de dansleraar: “Ik vind het fijn dat we binnenkort weer naar binnen mogen, maar wie weet dat ik in de toekomst, als het mooi weer is, ook wel weer eens lekker naar buiten ga met de kinderen.”

Afbeelding
Achter de doeken van Aerial Yoga Sport 3 uur geleden
Afbeelding
Campagne Doortrappen feestelijk van start Gezondheid 15 uur geleden
Afbeelding
FryslânDOK: Prins Dokkum Cultuur 17 uur geleden
Gerrit en Els willen nooit meer weg uit Heerenhage.
Op pad met camper, boot of motor, maar altijd komen Gerrit en Els weer thuis in Heerenhage Wonen 23 uur geleden
Afbeelding
De Bibliotheek en Steunpunt de Barones bieden hulp bij belastingaangifte Verhalen uit de buurt 27 mrt, 10:00
Afbeelding
Van Dal mannenmode viert Waanzinnige Winkelweek Algemeen 27 mrt, 08:00
Afbeelding
Groot onderzoek naar koopgedrag in Fryslân eind maart van start Politiek 26 mrt, 18:00
Afbeelding
Charmante en grappige Jip op zoek naar een nieuw thuis Verhalen uit de buurt 26 mrt, 12:00