Een idyllisch deel van de Stellingwerven: een verrassend gebied met vele landschapsvormen.
Een idyllisch deel van de Stellingwerven: een verrassend gebied met vele landschapsvormen. Foto: RondOm Vandaag

Wandelroute Stellingenpad wordt nóg mooier dan Pieterpad

Recreatie & Ontspanning

STELLINGWERVEN - Hou je van wandelen en wil je de mooiste plekjes en de mooiste paden in zuidelijk Friesland oftewel de Stellingwerven (nog) beter ontdekken? Dan kun je volgend jaar te kust en te keur wanneer het Stellingenpad wordt geopend: maar liefst 250 kilometer wandel- en omgevingsplezier.

Volgend jaar wordt waarschijnlijk in april de nieuwe wandelroute voor zuidelijk Friesland, een deel van Drenthe en een stukje Overijssel geopend. “Het wordt nóg mooier dan het Pieterpad”, zegt initiatiefneemster Marian Nesse enthousiast.

Stichting Vrijstaat de Stellingen en het NIVON werken samen

Stichting Vrijstaat de Stellingen gaat in samenwerking met het NIVON het Stellingenpad realiseren. Ze maken samen bovendien een landelijke uitgave van een wandelgids van dit 250 kilometer lange afstandspad met een vernieuwende formule: het wordt een knooppuntenpad met spelelementen voor elke etappe.

Marian: “We zijn bezig met een paar noodzakelijke aanpassingen. Daarna komt het zoeken naar horeca en overnachtingsmogelijkheden voor langs de route.” Het onder lange afstandliefhebbers vermaarde Pieterpad voert van Pieterburen in Groningen naar de Sint Pietersberg in Zuid-Limburg. Het Stellingenpad wordt een vergelijkbare lange afstandroute, maar toch anders vanwege de spelelementen.


Een prachtig stuk natuur. - Marian Nesse

Dankzij spelelementen ook voor gezinnen met kinderen leuk

Deze spelelementen maken het ook voor gezinnen met kinderen leuk en gezellig en interessant is om te doen. Het wordt een officiële landelijke wandelroute met als thema de Stellingwerven.

Spelelementen bij wandeltochten zijn tegenwoordig populair. Het is de bedoeling dat elke etappe een spelelement krijgt. Ondernemers, dorpen, verenigingen, scholen, grondeigenaren, instanties of particulieren kunnen een etappe of een deel adopteren, van een spel voorzien en hun naam eraan verbinden, om de wandelaar te tonen wat het gebied te bieden heeft. Wil je een (deel van een) etappe adopteren voor een spel? Mail met vrijstaatdestellingen@gmail.com. In de wandelgids over het Stellingenpad zal de geschiedenis, het landschap, de taal en de cultuur van de Stellingwerven uiteraard ook worden vermeld en uitgelegd. Het NIVON (Nederlands Instituut voor Volksontwikkeling en Natuurvriendenwerk, red) heeft ook zo’n gids van het Pieterpad gemaakt, weet hoe het moet en heeft een grote schare aan wandelende natuurvrienden die ook zeker de Stellingwerven zullen willen ontdekken. Het is een wandelroute en zal gedeeltelijk ook op de fiets te doen zijn.

Het NIVON gaat bovendien een website verzorgen waar behalve de informatie over het Stellingenpad, ook de spelelementen zullen worden opgenomen.

Mooie route van dertien etappes

Er is een route bedacht die zoveel mogelijk verschillende facetten van het Stellingwerfse landschap laat zien, met uitstapjes naar een gedeelte van Drenthe en noordelijk Overijssel. Start en finish zijn overigens in Appelscha. Grofweg gaat de route van Appelscha door de Kale Duinen naar Vledder, dan over het Holtingerveld richting Steenwijk, langs de Wieden over Vollenhove en Giethoorn naar de Linde, dan langs Wolvega richting De Hoeve en Oldeberkoop.

Daarna gaat het langs de Tjonger ofwel over Donkerbroek naar Allardsoog, ofwel over Oosterwolde naar Haulerwijk, waar de paden weer samenkomen om richting het riviertje de Slokkert, via het Fochterlooër Veen weer terug te keren naar Appelscha.


Ruim 250 kilometer aan wandelroutes in een prachtige omgeving. - Marian Nesse

Etappes van 12 tot 25 kilometer

Het zijn dertien etappes tussen de 12 en 25 kilometer. De meeste etappes kunnen ook in tweeën gesplitst worden. Via de knooppunten is de route eenvoudig te volgen. Op twee plekken in Drenthe zijn de knooppunten nog niet klaar. Tot die tijd komt er een gedetailleerde beschrijving van dat deel van de route.

Wie suggesties heeft of gewoon nieuwsgierig is naar hoe het pad er gaat uitzien: het Stellingenpad in de steigers is te zien en te bewandelen met deze link: http://afstandmeten.nl/index.php?id=2186439. Het wandelpad is tot stand gekomen dankzij financiële steun van de Provincie Friesland, gemeente Ooststellingwerf, Rabobank en het Recreatieschap Drenthe.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Duidelijkheid over beheer oevers langs Friese vaarwegen Natuur 1 uur geleden
Het afkoppelen van de regenpijp.
Week van de Groene Tuin helpt Friezen op weg om tuin te vergroenen Natuur 3 uur geleden
Op deze plek in Katlijk komt straks een geweldige speeltuin, hopelijk met uw hulp!
Katlijk komt samen voor speel- en ontmoetingsplek Algemeen 9 uur geleden
Afbeelding
Achter de doeken van Aerial Yoga Sport 13 uur geleden
Afbeelding
Campagne Doortrappen feestelijk van start Gezondheid 27 mrt, 20:00
Afbeelding
FryslânDOK: Prins Dokkum Cultuur 27 mrt, 18:00
Gerrit en Els willen nooit meer weg uit Heerenhage.
Op pad met camper, boot of motor, maar altijd komen Gerrit en Els weer thuis in Heerenhage Wonen 27 mrt, 12:00
Afbeelding
De Bibliotheek en Steunpunt de Barones bieden hulp bij belastingaangifte Verhalen uit de buurt 27 mrt, 10:00