De naakte Groninger klom helemaal bovenop de Mercuriusfontein aan de Wirdumerdijk en ging op de schouders van het hoogste beeld zitten.
De naakte Groninger klom helemaal bovenop de Mercuriusfontein aan de Wirdumerdijk en ging op de schouders van het hoogste beeld zitten. Foto: Shutterstock

Naakte Groninger aangehouden in het centrum van Leeuwarden

Samenleving

LEEUWARDEN - Een naakte 22-jarige Groninger heeft zaterdag bijzondere capriolen uitgehaald in de binnenstad van Leeuwarden. Het duurde daardoor eventjes voordat de politie de man te pakken had.

Bovenop beeld van naakte man Mercurius Fontein geklommen

Zo klom hij bijvoorbeeld helemaal naar boven op de Mercuriusfontein en ging - hoe toepasselijk - met zijn naakte lichaam op de schouders van het naakte beeld van de bovenste man op de fontein zitten. Naar schatting op zo’n tien meter hoogte, dus het was zeker niet zonder gevaar.

Gracht in gesprongen bij de Weaze

Ook sprong hij bij de Weaze in de gracht en zwom heen en weer. Hij probeerde nog eventjes aan de politie-agenten te ontkomen door een bootje in te klimmen waar twee mensen in zaten, maar toen een politieman ook in het bootje sprong, sprong hij er weer uit.

Uiteindelijk klom de man via en trappetje de stadsgracht uit en werd naar de grond gewerkt door een agent en vastgehouden totdat er een auto beschikbaar was om hem in te vervoeren en naar het politiebureau te brengen. 

Na aanhouding ‘aan eigen zorgkader overgedragen’

De officiële verklaring van Politie Leeuwarden luidt: “Het gedrag was aanstootgevend en gevaarlijk. De verdachte is ingesloten en er is een proces-verbaal opgemaakt. Tevens wordt de verdachte aan zijn eigen zorgkader overgedragen.”

“Weaze-handhavers hielden in samenwerking met Politie Leeuwarden een verdachte aan ter zake overlast/verstoren openbare orde. De verdachte rende naakt over straat, sprong in de grachten en viel omstanders lastig. Daarbij klom de verdachte onder andere in een varende sloep met voor hem onbekende personen.”

“Deze 22-jarige Groninger is na een warme douche op het politiebureau overgedragen aan de hulpverleningsinstanties.” Over het waarom van deze bijzondere actie van de Groninger is niets bekend gemaakt.

Afbeelding
Sloepvaren bij de Alde Feanen Recreatie & Ontspanning 1 uur geleden
Afbeelding
Column Rijkele Dijkstra: Ons veilige gevoel Column 15 uur geleden
Afbeelding
Column Melissa: Uit de kast komen is niet alleen bevrijdend voor jezelf, maar ook voor anderen Column 21 uur geleden
Afbeelding
De Hunebeddenjager: Een avontuurlijke ontdekkingsreis met Willem Donker Cultuur 23 uur geleden
Hoe ga jij Koningsdag vieren?
Activiteiten op Koningsdag in Heerenveen Algemeen gisteren
Afbeelding
Column Desirée van Dijk-Attema: Uitstellen Column 23 apr, 18:00
Afbeelding
Hondje Binky in de bemiddeling Stichting SOS voor huisdieren Friesland Algemeen 23 apr, 14:00
Afbeelding
Rosie nieuw in de bemiddeling Stichting SOS voor huisdieren Friesland Algemeen 23 apr, 13:02