Sinds vandaag 29 april 201 is er een speciale telefonische hulplijn voor ouderen die slachtoffer zijn geworden van internetcriminaliteit en babbeltrucs. De ANBO is de lijn gestart: 0348-238591.
Sinds vandaag 29 april 201 is er een speciale telefonische hulplijn voor ouderen die slachtoffer zijn geworden van internetcriminaliteit en babbeltrucs. De ANBO is de lijn gestart: 0348-238591. Foto: Pixabay

Hulplijn voor ouderen die slachtoffer zijn van internetcriminaliteit

Samenleving

FRIESLAND - Ben je als oudere medemens slachtoffer geworden van internetcriminaliteit of een babbeltruc? En weet je niet goed wat je moet doen? Dan kun je sinds vandaag 29 april 2021 de speciale hulplijn bellen die door de Algemene Nederlandse Bond voor Ouderen (ANBO) is opgericht.

De ANBO geeft mensen tips en hulp bij het doen van aangifte bij de politie. De ANBO Aangifte Hulplijn is onderdeel van een grote veiligheidscampagne om ouderen weerbaarder te maken tegen deze vormen van criminaliteit. 

Bijna de helft heeft te maken met (poging tot) oplichting

Want van de ongeveer 2500 mensen van 60 jaar en ouder die mee hebben gedaan aan een peiling van ANBO heeft bijna de helft wel eens te maken gehad met een poging tot oplichting.

Phishing mails zijn een beproefde truc om geld af te troggelen

Criminelen proberen mensen vooral via ‘phishing mails’ geld of gegevens afhandig te maken. Veel ouderen trappen gelukkig niet in deze redelijk bekende poging tot oplichting. “Ik kreeg een mail waarin stond dat ik een grote prijs had gewonnen. Men had natuurlijk mijn gegevens nodig om de prijs te kunnen storten. Ik begreep gelijk dat er iets mis moest zijn!”, schrijft een van de ondervraagde ouderen.

Of een neptelefoontje door een zogenaamde medewerker van Microsoft

Verder krijgen ouderen nogal eens een neptelefoontje, die soms ook goed wordt doorzien. Een aantal ouderen vertelt in de peiling dat ze zijn gebeld door een zogenaamde medewerker van Microsoft, die de computer wil overnemen om een probleem op te lossen.

Let op spoofing: dan doet een oplichter zich voor als een medewerker van een bank

In de ANBO-peiling zegt 17 procent wel eens slachtoffer te zijn geworden. Bijvoorbeeld van spoofing, waarbij een oplichter belt en zegt van de bank te zijn. “Ik vroeg nog: hoe kunt u bewijzen dat u van de bank bent? Ze kon feilloos drie rekeningen noemen… Ik had nog nooit van dit misdrijf gehoord of gelezen en ik ben er ingestonken. Echt verschrikkelijk.”

Tweederde van de ouderen doet geen aangifte als ze opgelicht zijn

Toch zegt tweederde van de ouderen die slachtoffer zijn geworden in de peiling dat ze geen aangifte gaan doen bij de politie. Ze zeggen dat er toch niets mee wordt gedaan of ze vinden het incident te klein.

De ANBO Aangifte Hulplijn: 0348 – 238591

ANBO wil ouderen helpen om wél die stap te zetten naar aangifte doen, zodat de kans groter wordt dat criminelen worden opgespoord. Slachtoffers kunnen bellen met de ANBO Aangifte Hulplijn (0348 – 238591), waar zij tips en adviezen krijgen over het doen van aangifte.

Ook kun je iemand inschakelen die met je mee gaat om aangifte te doen

Leden van ANBO kunnen ook een veiligheidsconsulent inschakelen, die meegaat naar het politiebureau. Want 28 procent van de gedupeerden geeft aan dat ze hulp wel fijn hadden gevonden. “Als het goed is kan de politieagent je ook wel helpen, maar het is fijn als er iemand is die je moreel kan steunen”, zegt een van hen.

Afbeelding
In- en uitchecken met de betaalpas nu ook mogelijk in alle buurtbussen van Arriva Algemeen 20 uur geleden
Foto ter illustratie
Training Energieboswachter gestart - Friese jongeren doen mee! Algemeen 14 apr, 18:00
Afbeelding
Schoolvakantie? Voorlezen en Knutselen bij Bibliotheken Mar en Fean Cultuur 13 apr, 18:00
Op de foto van links naar rechts, Peter Sijbenga, Theun Plantinga en Evert Haagsma
Auditie oproep Posthuis Theater! Cultuur 13 apr, 12:00
Afbeelding
Aangescherpte maatregelpakketten geven zicht op uitvoering FPLG Algemeen 12 apr, 18:00
Afbeelding
Aantal Friese woningen met zonnepanelen in 2,5 jaar tijd toegenomen met 81,2% Duurzaamheid 12 apr, 08:00
De ondertekening door minister Hugo de Jonge (rechts) en Commissaris Arno Brok (links). In het midden Eke Folkerts.
Nieuwe afspraken voor versterken Friese taal en cultuur Cultuur 11 apr, 18:00
Afbeelding
Herdenk op 4 mei bij het Kazemattenmuseum Verhalen uit de buurt 11 apr, 12:00