Twee-en-zeventig organisaties doen een oproep aan de Nederlandse regering om geweld en uitbuiting te stoppen.
Twee-en-zeventig organisaties doen een oproep aan de Nederlandse regering om geweld en uitbuiting te stoppen. Foto: Pixabay

Oproep tot stoppen van geweld, door 72 organisaties

Samenleving

FRIESLAND - Fier Fryslân is één van de 72 organisaties die een oproep doet tot het stoppen van geweld. Ze roepen het Nederlandse parlement (de Tweede Kamer, red) en het nieuwe kabinet om geweld en uitbuiting te stoppen.

Vandaag, op woensdag 28 april 2021, vragen ze dringend aan de fractievoorzitters van de politieke partijen in de Tweede Kamer en het toekomstige kabinet op om voorrang te geven aan de bescherming en veiligheid van slachtoffers van geweld en uitbuiting, vooral kinderen en jongeren. 

Geweld is de éénnahoogste niet-natuurlijke doodsoorzaak

Ze vinden het de hoogste tijd om specialistische expertise op het gebied van geweld in afhankelijkheidsrelaties toegankelijk en duurzaam te organiseren op landelijk niveau. Geweld in de vorm van verwaarlozing, mishandeling, misbruik, (seksuele) uitbuiting of online geweld is na verkeersongevallen de grootste niet-natuurlijke doodsoorzaak.

De vele slachtoffers van geweld verdienen de best mogelijke zorg. De 72 organisaties doen aanbevelingen voor een goede lokale, regionale én landelijke aanpak met onder meer richtlijnen voor signalering, triage, behandeling en heldere afspraken over hulp op elk niveau. 

Zowel integrale als specialistische zorg nodig

Ze dringen aan op specialistische en integrale zorg: veiligheid en bescherming voor geweldslachtoffers met complexe problemen in landelijke expertise- en behandelcentra. Daarnaast pleiten ze voor verdere ontwikkeling van kennis en behandelingen en ruimte voor innovatie. 

Goede hulp voor slachtoffers moet steeds voorop staan: offline en online, laagdrempelig en professioneel. Daarbij past een sterk vereenvoudigd systeem voor het bekostigen en verantwoorden van landelijk een specialistische zorg. 

Zorgaanbieders, brancheorganisaties (BGZJ, Jeugdzorg Nederland, de Nederlandse GGZ, FNV Jeugdzorg, Valente, VGN, VOBC), landelijke netwerken (Veilig Thuis, Centrum Seksueel Geweld), behandel- en expertisecentra (Augeo, Fier, Koraal), kinderrechtenorganisaties (Kinderrechtencollectief), ervaringsdeskundigen (ExpEx, Team Kim), advocatenkantoren en andere (commerciële) organisaties laten hun stem horen.

De oproep tot stoppen van geweld en uitbuiting is initiatief van Fier en Koraal

De oproep is een initiatief van de organisaties Fier en Koraal. Fier is landelijk expertise- en behandelcentrum op het terrein van geweld in afhankelijkheidsrelaties. Fier wil geweld in relaties voorkomen en stoppen en biedt hulp en behandeling bij de gevolgen van dit geweld. Fier helpt slachtoffers, getuigen én plegers van huiselijk geweld, kindermishandeling, mensenhandel en loverboyproblematiek, eergerelateerd geweld en seksueel geweld. Waar nodig zorgt Fier voor veilige opvang. 

Koraal is een landelijk en (boven)regionaal werkend expertise- en behandelcentrum. Koraal biedt jeugdhulp, onderwijs, langdurige zorg, en participatie voor mensenvan alle leeftijden met cognitieve en adaptieve beperkingen en/of psychiatrische problemen. Koraalheeft voor deze kwetsbare doelgroep en slachtoffers van geweld en (seksuele) uitbuiting een behandelaanbod dat zich richt op preventie, ambulante en intramurale hulp en is gericht op perspectief. Koraal werkt hierin samen met (keten)partners.

Afbeelding
Veenstra Makelaars en Taxateurs: 'Optimale woningpresentatie is essentieel voor succes' Wonen 2 uur geleden
Afbeelding
Draag bij aan het voortbestaan van de bij Natuur 4 uur geleden
Afbeelding
"Spot de reusachtige mammoet, indrukwekkende sabeltandtijger en de brullende holenbeer!" Algemeen 17 apr, 12:00
Jan Willem Monhemius.
Jan Willem Monhemius: Veertig jaar fitnessgeschiedenis in Heerenveen Persoonlijke verhalen 17 apr, 08:00
Burgemeester Avine Fokkens-Kelder en Hans Schouten van Historie Heerenveen onthullen de Vector of Memory in Heerenveen.
Canadian Trail in Heerenveen geopend Historie 16 apr, 15:00
De ingezamelde ballen worden voornamelijk door de jeugd van Nieuweschoot gebruikt.
Inzamelingsactie voor voetballen VV Nieuweschoot Sport 16 apr, 12:00
Afbeelding
In- en uitchecken met de betaalpas nu ook mogelijk in alle buurtbussen van Arriva Algemeen 15 apr, 14:00
Foto ter illustratie
Training Energieboswachter gestart - Friese jongeren doen mee! Algemeen 14 apr, 18:00