Ingang van het Abe Lenstra Stadion in Heerenveen.
Ingang van het Abe Lenstra Stadion in Heerenveen. Foto: Johan Vogelzang

Eindelijk weer toeschouwers bij sc Heerenveen, maar wel een nederlaag

Sport

HEERENVEEN - Eindelijk waren er weer toeschouwers in het Abe Lenstra Stadion, iets meer dan tweeduizend waren er vanwege een corona-experiment aanwezig, maar sc Heerenveen wist de fans niet te bieden waar ze op zaten te wachten: een overwinning én attractief voetbal. PEC Zwolle was met 0-2 te sterk.

De kansen op de play-offs slinken voor sc Heerenveen dat op de tiende plaats in de eredivisie blijft staan, maar er zijn theoretisch nog steeds kansen. PEC Zwolle komt dankzij de overwinning tot op twee punten van Heerenveen. Heracles Almelo staat met twee punten voorsprong op de Friezen en met een wedstrijd minder gespeeld op de begeerde achtste plaats.

Overigens, het publiek in het Friese Haagje was niet blij met het vertoonde voetbal en trakteerde de duurbetaalde profvoetballers op een fluitconcert. Overigens trad sc Heerenveen niet in de sterkste formatie aan omdat de beide Veermannen uit Volendam ontbraken vanwege besmetting met corona. Zij werden vervangen voor Rodney Kongolo en Benjamin Nygren.

Nog maar vier wedstrijden te gaan dit seizoen

sc Heerenveen zal in de laatste vier wedstrijden uit een mentaal ander vaatje moeten tappen, want dat de club door verschillende volgers ‘slap voetbal’ en een ‘slappe vertoning’ wordt verweten kan nooit de bedoeling zijn. Verliezen mag altijd, dat hoort bij het spel, maar te weinig wilskracht tonen wordt in het Friese Haagje niet getolereerd. Aanvallend voetbal is het credo en het publiek vermaken en dat moet de ploeg wel waarmaken.

Op de eigen website verwoordt sc Heerenveen de wedstrijd als volgt:

Iets meer dan tweeduizend supporters zagen zaterdag na 210 dagen eindelijk weer sc Heerenveen live in actie. Zij hadden zich van hun langverwachte rentree in het Abe Lenstra stadion wel iets meer voorgesteld, want hun club verloor voor de tweede keer dit seizoen van PEC Zwolle. Beide ploegen waren over de hele wedstrijd gezien aan elkaar gewaagd, maar alleen de gasten bleken effectief (0-2).

Onwerkelijk was het. Elke keer weer. De leegte en stilte waarin sc Heerenveen sinds oktober vorig jaar zijn wedstrijden afwerkte. Geen sfeer, geen gejuich, geen gejoel, geen gefluit, geen boe’s, aah’s en oeh’s. Enkel een grasmat, een bal, twee doelen, een stadionstem en een tegenstander. En that’s it. Zes maanden lang. Week in, week uit.

Net zo onwerkelijk was het dat er na twaalf thuisduels weer lawaai op de spelers neerdaalde. Iets meer dan tweeduizend fans keerden tegen PEC weer terug in hun Abe Lenstra stadion. Blijdschap, opluchting, een gevoel van thuiskomen en zelfs tranen tijdens het Fries volkslied waren op de tribunes merk- en waarneembaar. Naar dit moment was lang uitgekeken.

PEC op voorsprong

Dan naar binnen de lijnen. Tegen PEC geen combinaties tussen beide Veermannen: Joey en Henk waren afwezig vanwege positieve coronatests. Zonder het duo had sc Heerenveen het lastig tegen de Zwollenaren. De gasten drongen gaandeweg steeds meer aan en dat leidde tot de openingsgoal van Pelle Clement. Ongehinderd schoot hij na een klein half uur de bal geplaatst in de verre hoek achter Erwin Mulder (0-1).

Na de tegentreffer kwam sc Heerenveen beter voor de dag. Kansen op de gelijkmaker kwamen er, maar schoten van Tibor Halilovic (paal), Lasse Schöne (over) en Siem de Jong (paal) leverden niet het gewenste resultaat op. Die druk wilden de Friezen na rust blijven uitoefenen, maar PEC had de zaakjes op orde. Zo op orde, dat de voorsprong halverwege de tweede helft werd verdubbeld: Bram van Polen knikte binnen uit een vrije trap (0-2).

Kopballen van Hajal

In het restant voltrok zich een logisch spelbeeld: met de voorsprong op zak beperkte PEC zich tot verdedigen, terwijl sc Heerenveen op zoek ging naar de aansluitingstreffer. Het meest dichtbij was Rami Hajal met twee kopballen. Eenmaal knikte hij de bal richting de kruising, maar ving Xavier Mous. Vijf minuten voor tijd keek de doelman van PEC de tweede inzet van Hajal over, waarmee de laatste Friese hoop definitief was vervlogen.

Opstelling sc Heerenveen: Mulder; Floranus (77. Smit), Van Hecke, Dresevic, Woudenberg (67. Kaib); Kongolo (67. Hajal), Halilovic, Schöne; Van Bergen, De Jong, Nygren (46. Van der Heide).

Afbeelding
Steeds meer boeren in Friesland stappen over op kruidenrijk grasland Agrarisch nieuws 1 uur geleden
Afbeelding
Wie was Abe Lenstra? Sport 1 uur geleden
Afbeelding
Duidelijkheid over beheer oevers langs Friese vaarwegen Natuur 13 uur geleden
Het afkoppelen van de regenpijp.
Week van de Groene Tuin helpt Friezen op weg om tuin te vergroenen Natuur 15 uur geleden
Op deze plek in Katlijk komt straks een geweldige speeltuin, hopelijk met uw hulp!
Katlijk komt samen voor speel- en ontmoetingsplek Algemeen 21 uur geleden
Afbeelding
Achter de doeken van Aerial Yoga Sport 28 mrt, 08:00
Afbeelding
Campagne Doortrappen feestelijk van start Gezondheid 27 mrt, 20:00
Afbeelding
FryslânDOK: Prins Dokkum Cultuur 27 mrt, 18:00