Wethouder Jelle Zoetendal vindt het een gemiste kans dat het demissionaire kabinet de coronamaatregelen voor scholen in het hoger onderwijs niet heeft versoepeld.
Wethouder Jelle Zoetendal vindt het een gemiste kans dat het demissionaire kabinet de coronamaatregelen voor scholen in het hoger onderwijs niet heeft versoepeld. Foto: Jelle Zoetendal

Wethouder Zoetendal spreekt van gemiste kans hoger onderwijs

Politiek

HEERENVEEN - Dat het demissionaire kabinet de coronamaatregelen niet versoepeld, vindt wethouder Jelle Zoetendal van de gemeente Heerenveen een gemiste kans. Er verandert voorlopig niks, de lockdown blijft gehandhaafd tot minimaal 28 april.

Wethouder Zoetendal: “Het had gekund denk ik. Op een veilige manier de HBO’s en Universiteiten weer open. Helaas zit het niet bij de geringe versoepeling die het demissionair kabinet van VVD, D66, CDA en CU gisteren heeft aangekondigd.”

“Gelukkig kan de BSO (buitenschoolse opvang, red) weer open. Voor veel kinderen in bijvoorbeeld kwetsbare gezinnen is dit een fijne plek om ook buiten de schooltijden structuur en begeleiding te krijgen. Nu daar geen drempels meer zijn voor het gebruik kan daar het normale regime weer worden opgepakt.”

‘Scholen hebben laten zien verantwoord open te kunnen’

“Maar de HBO’s en Universiteiten moeten nog wachten, wachten op de beschikbaarheid van sneltests. En dan nog, gaan ze waarschijnlijk eerst maar 1 dag in de week open. Volgens mij hebben scholen inmiddels laten zien dat ze prima in staat zijn op een verantwoorde manier open te gaan.”

“De gebouwen en de lesroosters kunnen daarop worden ingericht. De oproep aan personeel en leerlingen is en blijft: bij klachten blijf je thuis. Dus daar laat het kabinet een kans liggen.”

‘Er is nog geen enkele uitbraak van corona in hoger onderwijs geweest’

“Ook eerder hebben we geen enkele grote uitbraak in het hoger onderwijs gezien. We wachten af, volgende week beraden ze zich weer op mogelijkheden voor versoepeling. Ik hoop dat het onderwijs hoog op het lijstje staat.”

Afbeelding
Column Desirée van Dijk-Attema: Uitstellen Column 5 uur geleden
Afbeelding
Hondje Binky in de bemiddeling Stichting SOS voor huisdieren Friesland Algemeen 9 uur geleden
Afbeelding
Rosie nieuw in de bemiddeling Stichting SOS voor huisdieren Friesland Algemeen 10 uur geleden
Afbeelding
BROED, biodiversiteitsfestival - 11 mei 2024 - Alde Leie Evenement 11 uur geleden
Afbeelding
TV-serie Tot het Einde Gezondheid 15 uur geleden
Afbeelding
Makelaar en taxateur Yvette Westerhof denkt mee over duurzaamheid Zakelijk nieuws 22 apr, 18:00
Afbeelding
Delta Impuls schiet uit slof en is zeker van lijfsbehoud Sport 22 apr, 10:00
Afbeelding
Weekend van het verdedigingserfgoed Educatie 21 apr, 18:00