Floris Buurman (rechts) juichend met Team Dynasty (links)
Floris Buurman (rechts) juichend met Team Dynasty (links) Foto: ESL

Esports steeds populairder in Nederland

Sport

LEEUWARDEN - Het spelen van games wordt steeds populairder in de wereld. Zo ook het competitief gamen en spelen van toernooien, oftewel e-sports, is razend populair. Zeker in coronatijd is de e-sport markt bezig aan een enorme opmars in Nederland. De 26-jarige Floris Buurman uit Leeuwarden is één van deze e-sporters. Wat begon als een hobby, mondde uiteindelijk uit in een rol als coach van e-sports vereniging Dynasty en oprichter van gamingbedrijf Everything E-sports. Als coach begeleidt Floris jongeren, die graag de top willen bereiken in de wereld van de e-sports. Hij legt uit dat het veel verder gaat dan het spelen van een spelletje.

De juiste begeleiding bieden

Als coach zoekt Buurman vooral naar jonge talenten die een game goed kunnen spelen, maar niet precies weten hoe zij hierin verder kunnen. Buurman kan met e-sports vereniging Dynasty deze jongeren verder helpen. “Tuurlijk proberen wij te coachen op bepaalde spelelementen en de samenwerking met elkaar, maar wij kunnen met onze vereniging de gamer ook echt als persoon laten groeien. Dat ze een skillset ontwikkelen waar ze ook echt iets aan hebben buiten het gamen om, zoals het geven van gerichte feedback of beter met elkaar leren communiceren.”

Zorgen van ouders over teveel gamen

Buurman begrijpt dat het voor ouders nog altijd lastig is om te accepteren dat kinderen veel gamen. “Als ik bijvoorbeeld kijk naar mijn ouders, die waren ook niet persé groot fan. Het is natuurlijk een wereld die anders is, dan in de tijd waarin zij opgroeiden. Het besef wat er moet komen, is dat het echt topsport is. Drie van onze spelers hebben ook echt een topsport status van de TU universiteit gekregen. Wij helpen dan bijvoorbeeld op mentaal gebied, maar ook fysiek. Dat doen we door trainingen mee te geven en bijvoorbeeld een voedingsschema. Dat is iets wat de spelers heel erg helpt. Wij merken doordat we aan deze dingen werken, de spelers ook groeien als persoon. Het helpt ze met hun studie en de andere dingen die ze doen in het dagelijks leven. Ik snap wel, wanneer je een kind 8 uur ziet gamen, dat je als ouder denkt: “wat moet ik hiermee?” “Is het nu positief, of negatief?” Wij proberen de ouders echt inzicht te geven in de voordelen van het gamen, maar ook richtlijnen te bieden aan het kind. Zo van “hey, hoe kan je dit nu op een goede manier doen?”

De doelstelling voor de komende jaren

Het doel van Buurman is dat over tien jaar kinderen vol overtuiging kunnen zeggen: “Ik wil professioneel gamer worden”. Buurman maakt daarin de vergelijking met voetbal. “Veel jongeren hebben daarin de droom om profvoetballer te worden en iedereen vindt dat normaal. Dat wil ik ook creëren bij e-sports, want zeg nou zelf: hoeveel verschillen de twee daadwerkelijk van elkaar? Je communiceert met elkaar, leert samenwerken in een team en je traint met elkaar om een doel te bereiken. Dat is toch het mooiste wat er is?”

Reportage

Bekijk hier een videoreportage van Floris!

Floris Buurman in de coachende rol.
Luca van Team Dynasty in actie.
Afbeelding
Steeds meer boeren in Friesland stappen over op kruidenrijk grasland Agrarisch nieuws 3 uur geleden
Afbeelding
Wie was Abe Lenstra? Sport 3 uur geleden
Afbeelding
Duidelijkheid over beheer oevers langs Friese vaarwegen Natuur 15 uur geleden
Het afkoppelen van de regenpijp.
Week van de Groene Tuin helpt Friezen op weg om tuin te vergroenen Natuur 17 uur geleden
Op deze plek in Katlijk komt straks een geweldige speeltuin, hopelijk met uw hulp!
Katlijk komt samen voor speel- en ontmoetingsplek Algemeen 23 uur geleden
Afbeelding
Achter de doeken van Aerial Yoga Sport 28 mrt, 08:00
Afbeelding
Campagne Doortrappen feestelijk van start Gezondheid 27 mrt, 20:00
Afbeelding
FryslânDOK: Prins Dokkum Cultuur 27 mrt, 18:00