Wethouder Jelle Zoetendal en gedeputeerde Sietske Poepjes van de provincie Fryslân reiken de prijzen uit.
Wethouder Jelle Zoetendal en gedeputeerde Sietske Poepjes van de provincie Fryslân reiken de prijzen uit. Foto: Gemeente Heerenveen

Welke ‘Groene Gangmakers’ verdelen de vijf keer 100.000 euro?

Algemeen Duurzaamheid

HEERENVEEN - De bekendmaking van de ‘Groene Gangmakers’ die de maximaal beschikbare vijf keer 100.000 euro mogen verdelen, vindt donderdag 8 april om 16.00 online plaats.

Gemeente Heerenveen en Provincie Fryslân reiken vijf cheques ter waarde van maximaal 100.000 euro uit aan vijf duurzame initiatieven vanuit de mienskip. Met het toegekende geld kunnen zij hun energie-experiment verder uitwerken, met als doel verduurzaming van energie op grotere schaal in de gemeente Heerenveen. Een primeur in Nederland.

Bekendmaking vanuit het Thialf-stadion

Vanuit het Thialf-stadion presenteert Roelof Lousma de bekendmaking. Aan tafel zitten wethouder Jelle Zoetendal, energie-gedeputeerde Sietske Poepjes van de provincie Fryslân en Marjan Minnesma, directeur van Stichting Urgenda én voorzitter van de beoordelingscommissie. Via een livestream is er verbinding met de tien initiatieven.

Tien aanvragen zijn er ingediend

In totaal zijn er in de afgelopen maanden tien aanvragen ingediend. Van lokale bedrijven, wijkraden en energiecoöperaties met een diversiteit aan projecten waarmee deze ‘Groene Gangmakers’ aan de slag willen gaan. Enkele voorbeelden zijn rijwoningrenovatie, elektrische buurtauto’s, opslag van zonne-energie en verduurzaming van de lokale bedrijven.

Check hier de initiatieven:

Bekijk op www.eenvooreengroener.nl/groenegangmakers de filmpjes waarin alle aanvragers over hun plannen vertellen. Vijf van de tien aanvragen krijgen een toekenning vanuit het Lokaal Energie Experimenten Fonds (LEEF) in de vorm van een financiële ondersteuning.

Door gemeenteraad Heerenveen bedacht

Het fonds is door de gemeenteraad bedacht om burgerinitiatieven in duurzame energievoorziening te stimuleren. Provincie Fryslân omarmt deze opzet en draagt 250.000 euro bij aan het experimentenfonds.

De vijf initiatieven gaan de komende twee jaar met behulp van de 100.000 euro hun plan verder brengen. Dit proces volgen de gemeente en de provincie met veel interesse om van te leren en mogelijk ook in andere gemeenten of provinciaal breed te gebruiken.

Directrice Tineke de Jong opent de deuren van de openbare basisschool in Aldeboarn.
OBS de Boarne in Aldeboarn sluit na bijna 40 jaar haar deuren en gaat verder als samenlevingsschool Educatie 4 uur geleden
Afbeelding
Start vernieuwbouw Kindcentrum Ekke de Haan en Kindcentrum het Kompas Educatie 7 uur geleden
Afbeelding
Nynke Duijff winnaar Grut Frysk Diktee Verhalen uit de buurt 12 uur geleden
Afbeelding
Sloepvaren bij de Alde Feanen Recreatie & Ontspanning 14 uur geleden
Afbeelding
Column Rijkele Dijkstra: Ons veilige gevoel Column 24 apr, 18:00
Afbeelding
Column Melissa: Uit de kast komen is niet alleen bevrijdend voor jezelf, maar ook voor anderen Column 24 apr, 12:00
Afbeelding
De Hunebeddenjager: Een avontuurlijke ontdekkingsreis met Willem Donker Cultuur 24 apr, 10:00
Hoe ga jij Koningsdag vieren?
Activiteiten op Koningsdag in Heerenveen Algemeen 24 apr, 08:00