sc Heerenveen stuntte bijna tegen koploper Ajax, in het eigen Abe Lenstra Stadion.
sc Heerenveen stuntte bijna tegen koploper Ajax, in het eigen Abe Lenstra Stadion. Foto: Johan Vogelzang

sc Heerenveen stunt bijna tegen koploper Ajax

Sport

HEERENVEEN - De voetballers van sc Heerenveen hebben in elk geval weer strijdlust laten zien en laten zien waarom straks als de coronapandemie voorbij is er beslist weer toeschouwers naar het stadion moeten komen. Gisteravond op Eerste Paasdag lukte het de Heerenveners bijna om te stunten tegen koploper Ajax. De Ajacieden kwamen met grote moeite als winnaars van het veld.

Het gelukkig weer agressief voetballende sc Heerenveen liet verschillende kansen onbenut en dat was hetgeen de Ajacieden er doorheen sleepte. De ploeg van Johnny Jansen laat in elk geval het seizoen niet als een nachtkaars uitgaan, zo lijkt het. In de slotwedstrijden van dit seizoen wordt in elk geval de op computers en TV’s meekijkende Heerenveen-fans getoond dat de strijdlust en wilskracht in Het Friese Haagje nog aanwezig is.

Al is de stand nu dusdanig dat er geen Europees voetbal meer te behalen valt en ook hoeft er niet voor degradatie gevreesd te worden. ‘Om des keizers baard’ wordt dat in voetbaljargon genoemd. Het enige dat de profs nog kunnen doen is laten zien dat ze hun geld waard zijn en elke wedstrijd hun best kunnen doen.

Het verslag op de website van sc Heerenveen:

Er zat zondag een stuntje in, maar uiteindelijk stapte sc Heerenveen tegen Ajax met een nederlaag van het veld. De Friezen hadden na een half uur brutaal de leiding genomen in het Abe Lenstra stadion, maar zagen de Amsterdammers na twee VAR (videoscheidsrechter)-checks langszij komen. Daarna – en ook bij 1-1 – liet de ploeg van trainer Johnny Jansen na de koploper pijn te doen (1-2).

Het was misschien wel hét moment van de wedstrijd. Bij een 1-1 stand stak vlak na rust Joey Veerman – die sowieso vrolijk aan het passen was – Mitchell van Bergen weg. De buitenspeler stormde op Kjell Scherpen af, maar liet zich de de bal van de voeten grissen. Van Bergen had daar sc Heerenveen op voorsprong moeten zetten, opnieuw, zoals hij dat halverwege de eerste helft wel had gedaan. Toen liet de aanvaller Scherpen kansloos met een schuiver in de verre hoek (1-0).

De voorsprong van sc Heerenveen was niet onterecht. Ajax had het meeste balbezit, maar de thuisclub hield het compact en kwam er af en toe gevaarlijk uit. En net toen de Friezen dachten: dit gaat goed, ging de bal op de stip. Scheidsrechter Jochem Kamphuis kreeg in het oor gefluisterd dat Jan Paul van Hecke de bal in het zestienmetergebied op de arm had gekregen. Strafschop, oordeelde Kamphuis, waarna Dusan Tadic de stand weer in evenwicht bracht (1-1).

Geen verdiend punt

Tien minuten nadat Van Bergen dé kans had laten liggen sc Heerenveen opnieuw aan de leiding te brengen, was het aan de andere kant wel raak. Het duurde eventjes voordat de treffer van werd goedgekeurd. Uiteindelijk zag ook de VAR dat Sébastien Haller niet buitenspel stond toen de spits het schot van ploeggenoot Lisandro Martinez van richting veranderde (1-2). Zuur voor de Friezen, die niet bij de pakken neer gingen zitten en de aanval zochten. De beste kans op een verdiend punt kreeg Henk Veerman, maar in een een-op-eensituatie met Scherpen miste zijn inzet richting.

Opstelling sc Heerenveen: Mulder; Floranus, Van Hecke, Bochniewicz (24. Dresevic), Kaib (75. Van der Heide); Schöne, J. Veerman, De Jong; Van Bergen (75. Nygren), H. Veerman, Halilovic (59. Woudenberg).

Op deze plek in Katlijk komt straks een geweldige speeltuin, hopelijk met uw hulp!
Katlijk komt samen voor speel- en ontmoetingsplek Algemeen 5 uur geleden
Afbeelding
Achter de doeken van Aerial Yoga Sport 9 uur geleden
Afbeelding
Campagne Doortrappen feestelijk van start Gezondheid 21 uur geleden
Afbeelding
FryslânDOK: Prins Dokkum Cultuur 23 uur geleden
Gerrit en Els willen nooit meer weg uit Heerenhage.
Op pad met camper, boot of motor, maar altijd komen Gerrit en Els weer thuis in Heerenhage Wonen 27 mrt, 12:00
Afbeelding
De Bibliotheek en Steunpunt de Barones bieden hulp bij belastingaangifte Verhalen uit de buurt 27 mrt, 10:00
Afbeelding
Van Dal mannenmode viert Waanzinnige Winkelweek Algemeen 27 mrt, 08:00
Afbeelding
Groot onderzoek naar koopgedrag in Fryslân eind maart van start Politiek 26 mrt, 18:00