Gedeputeerde Avine Fokkens-Kelder test meteen met haar telefoon of de Janeslootbrug in Langweer inderdaad met de app te bedienen is. En het lukt!
Gedeputeerde Avine Fokkens-Kelder test meteen met haar telefoon of de Janeslootbrug in Langweer inderdaad met de app te bedienen is. En het lukt! Foto: Provincie Fryslân

Brugbediening per app: Friese primeur in watersportland

Politiek

FRIESLAND - De brug bedienen vanaf je boot, dat is toch ideaal? Of althans, de aanvraag doen per app. Dan kan de brugwachter in kwestie alvast rekening met je houden. Het is sowieso een primeur voor Friesland en de rest van Nederland. Het kan sinds zaterdag bij zestien bruggen in Friesland. De app Watersport is beschikbaar in het Fries, Nederlands, Duits en Engels en gratis beschikbaar voor gebruikers van Apple en Android.

De openingshandeling was zaterdag bij Langweer, bij de brug over de Janesloot. Wil je de app meteen al gaan testen als watersporter of als watergenietende toervaarder in een sloep of kruiser, dan moet je het bij de nuvolgende bruggen gaan checken”

De 16 bruggen die je per app kunt bedienen, zijn:

De bruggen waarbij aanmelden via de app in 2021 mogelijk is, dat zijn aan het Van Harinxmakanaal: Kiesterzijl, Frisiabrêge Franeker, Stationsbrug Franeker, brug Dronryp en brug Ritsumasyl.

Ook bij de Palmabrêge te Wergea kun je deze app gebruiken, de Tútsebrêge Wergea, Gallebrêge Grou, Rogsloot Warten, Zandsloot Terhorne, Brug Noorder Oudeweg bij Joure, Janesloot Langweer, Scharsterbrug, Sudergoabrêge Workum, Panhuysbrug Tjerkwerd, Warrebrug bij Tijnje. Slauerhoffbrug Leeuwarden en Brug Follega volgen nog voor de zomer. Meer informatie hierover vind je op de website van de provincie Fryslân: www.fryslan.frl/swettehus.

Namens het provinciebestuur heeft gedeputeerde Avine Fokkens–Kelder zaterdag in Langweer de vernieuwde app ‘gelanceerd’ en ze opende daarmee tevens het vaarseizoen 2021. Het watersportseizoen is namelijk ook op zaterdag 27 maart van start gegaan. 

In het watersportseizoen worden de bruggen zeven dagen per week bediend

Dat betekent dat brugwachters zeven dagen per week bruggen en sluizen bedienen. Het aanvragen van een brugopening kan met een marifoon of met een druk op de aanmeldknop bij de brug. In Fryslân is het vanaf vandaag bij bovengenoemde zestien bruggen ook mogelijk dat via de app Watersport te doen.

“Ik ben trots dat dit mogelijk is in onze watersportprovincie. Voor iedereen die hier vaart is deze digitale aanmeldknop een handige aanvulling op onze service”, zegt gedeputeerde Avine Fokkens-Kelder. De zestien bruggen zijn aangesloten op de bedienlocatie in Leeuwarden, it Swettehûs. Op termijn zal it Swettehûs veertig bruggen bedienen. Het zijn voornamelijk bruggen in belangrijke recreatieve en doorgaande vaarroutes.

Ook actuele scheepvaartinformatie op de app

Watersporters kunnen in deze vernieuwde versie hun vaarroute invoeren en ontvangen vervolgens alle informatie die ze onderweg nodig hebben. In de app staan onder andere brugbedieningstijden, jachthavens, snelvaargebieden, elektrische oplaadpunten, Marrekrite aanlegplaatsen, vuilwaterpunten en actuele scheepvaartinformatie.

App geeft ook actuele tips over drukke knooppunten

Nieuw is dat de app tips geeft over het varen op drukke knooppunten. “Deze app draagt bij aan veilig varen in Fryslân. Ik hoop dat veel watersporters er gebruik van gaan maken, zodat zij met actuele informatie bij de hand Fryslân gaan ontdekken”, aldus Fokkens-Kelder.

Afbeelding
In- en uitchecken met de betaalpas nu ook mogelijk in alle buurtbussen van Arriva Algemeen 18 uur geleden
Foto ter illustratie
Training Energieboswachter gestart - Friese jongeren doen mee! Algemeen 14 apr, 18:00
Afbeelding
Schoolvakantie? Voorlezen en Knutselen bij Bibliotheken Mar en Fean Cultuur 13 apr, 18:00
Op de foto van links naar rechts, Peter Sijbenga, Theun Plantinga en Evert Haagsma
Auditie oproep Posthuis Theater! Cultuur 13 apr, 12:00
Afbeelding
Aangescherpte maatregelpakketten geven zicht op uitvoering FPLG Algemeen 12 apr, 18:00
Afbeelding
Aantal Friese woningen met zonnepanelen in 2,5 jaar tijd toegenomen met 81,2% Duurzaamheid 12 apr, 08:00
De ondertekening door minister Hugo de Jonge (rechts) en Commissaris Arno Brok (links). In het midden Eke Folkerts.
Nieuwe afspraken voor versterken Friese taal en cultuur Cultuur 11 apr, 18:00
Afbeelding
Herdenk op 4 mei bij het Kazemattenmuseum Verhalen uit de buurt 11 apr, 12:00