Zonnepanelen in achtertuinen worden ook een steeds normaler verschijnsel, in het kader van de energietransitie.
Zonnepanelen in achtertuinen worden ook een steeds normaler verschijnsel, in het kader van de energietransitie. Foto: Enexis

Webinar voor Friezen over stand van zaken energietransitie

Politiek


LEEUWARDEN - Over de Regionale Energiestrategie Fryslân kunnen op dinsdag 30 maart inwoners van Fryslân een webinar bijwonen. Het afgelopen jaar hebben provincie Fryslân, de achttien Friese gemeenten, Wetterskip Fryslân, de Friese Energie Alliantie en netbeheerder Liander samengewerkt aan de afstemming van plannen voor duurzame energie in de provincie: de Regionale Energiestrategie (RES).

Tijdens het webinar krijgen inwoners van Friesland informatie over het proces en de huidige stand van zaken. Het webinar duurt van 20.00 tot 21.00 uur. Gedeputeerde Sietske Poepjes, van de provincie Fryslân, vindt het belangrijk om inwoners op de hoogte te stellen van de RES. “Wy moatte no karren foar de takomst meitsje. De neikommende generaasjes binne ôfhinklik fan hoe’t wy no mei ús enerzjy omgeane. Dêrom nimme wy alle ynwenners fan Fryslân graach yn dit proses mei.”

Uitleg over energietransitie en ruimte voor vragen en antwoorden

Tijdens het webinar krijgen inwoners onder andere informatie over de achtergrond van de RES en de stappen die al zijn gezet. Daarnaast komen het vervolgproces en de rollen van gemeenten, provincie en het waterschap aan bod. Bovendien wordt de link gelegd naar wat de RES betekent voor inwoners en worden vragen beantwoord. 

Iedereen is van harte welkom

Alle Friese inwoners zijn van harte uitgenodigd voor het webinar over de RES Fryslân. Aanmelden kan via www.resfryslan.frl/webinar. Inwoners ontvangen daarna een mail met een link voor het webinar.

Samenwerken over de gemeentegrenzen heen

Voor de overgang naar meer duurzame energie en minder CO2-uitstoot is het belangrijk om samen te werken over gemeentegrenzen heen. Daarom is Nederland ingedeeld in dertig energieregio’s. Fryslân is daar één van. Iedere energieregio maakt een plan waarin staat hoeveel elektriciteit zij in 2030 duurzaam kunnen opwekken. 

Met daarin onder andere de projecten voor duurzame elektriciteit die al zijn gerealiseerd en plannen waarvoor een vergunning is verleend. “Hjirby hâlde wy altyd each foar it Fryske lânskip.” Meer informatie staat op resfryslan.frl.

Afbeelding
Onderzoek: Hier worden in Friesland de meeste fietsen gestolen Algemeen 2 uur geleden
Afbeelding
Treinen en bussen ook in Fryslân 3 minuten stil Algemeen 2 uur geleden
Afbeelding
''Beachvolleyballen zit weer in de lift'' Sport 6 uur geleden
Ritske en zijn dochter Binnie in de showtuin van Poelman Bestratingen.
Poelman Bestratingen viert 25-jarig jubileum Algemeen 8 uur geleden
Anna Molleman.
'Een veilig schoolklimaat is het allerbelangrijkste' Educatie 12 uur geleden
Afbeelding
Onderzoek: dit is het meest gebruikte supplement in Friesland Gezondheid 12 uur geleden
Afbeelding
Nieuwe subsidie voor innovatieprojecten in de landbouw in Noord-Nederland Agrarisch nieuws 18 apr, 18:00
Afbeelding
Veenstra Makelaars en Taxateurs: 'Optimale woningpresentatie is essentieel voor succes' Wonen 18 apr, 12:00