Afbeelding
Foto: Gemeente Heerenveen

Er komt definitief een rotonde bij afslag Heerenveen/Oranjewoud

Politiek

HEERENVEEN - Er komt definitief een rotonde bij de aansluiting van de Oranje Nassaulaan met afrit 11 van de A32 Heerenveen/Oranjewoud. Gemeente Heerenveen, Rijkswaterstaat, ondernemers en Plaatselijk Belang Oranjewoud hebben het samen bedacht..

De gemeente Heerenveen meldt dat het na uitgebreide ontwerpsessies, waarin diverse varianten zijn doorgerekend, samen met Rijkswaterstaat de rotonde als oplossing heeft bedacht voor de kruising Oranje Nassaulaan en de oprit naar de A32 in zuidelijke richting. 

Het wordt volgens de gemeente een een robuuste, veilige kruispuntoplossing, rekening houdend met een goede doorstroming en veiligheid voor de gebruikers. Bovendien komt deze oplossing tegemoet aan een uitdrukkelijke wens vanuit de omgeving.

In oktober 2020 stemde de gemeenteraad in met het bestemmingsplan Oranje Nassaulaan A32. Dit plan is nodig om de op- en afritten van de A32 bij Oranjewoud aan te kunnen passen. In dit plan zou het kruispunt verkeerslichten krijgen. Plaatselijk Belang Oranjewoud zag hier echter liever een rotonde. 

Vasthoudendheid Plaatselijk Belang Oranjewoud is beloond

Wethouder Van Veen “Eerder leek een rotonde op deze locatie onhaalbaar. Maar door de vasthoudendheid van Plaatselijk Belang Oranjewoud en de inbreng van hun verkeerskundige Kees den Otter heb ik toegezegd om nogmaals samen naar het ontwerp te kijken. En met resultaat, ontzettend fijn dat we het zo voor elkaar hebben gekregen.”

Namens Rijkswaterstaat Noord-Nederland zegt districtshoofd Platerink: “Onze verkeerskundigen hebben de varianten opnieuw getoetst op doorstroming, verkeersveiligheid en het gedrag van mensen. Uitgangspunt was dat er geen gevaarlijke situaties op de afritten van de A32 zouden ontstaan. De resultaten laten zien dat een rotonde een robuuste en veilige oplossing is voor deze locatie. We zijn blij met deze onderbouwde uitkomst en dat deze oplossing een breed draagvlak heeft.” 

Plaatselijk Belang: ‘Dit is fantastisch voor de omgeving’

Kees den Otter heeft zich namens Plaatselijk Belang Oranjewoud hard gemaakt voor de rotonde. “We zijn blij dat wethouder Van Veen zich inhoudelijk in de materie heeft verdiept en ruimte in het proces heeft geboden om de rotonde-oplossing nogmaals te onderzoeken. Dat het nu toch mogelijk blijkt is fantastisch voor de omgeving. Een rotonde is maatschappelijk een betere en veiligere oplossing.”

“Ook wij zijn heel blij met deze uitkomst” zegt Christel Koning van restaurant Hof van de Koning. “Het is een mooie oplossing voor alle partijen. Zo blijft ook ons restaurant beter bereikbaar!” 

Dit ontwerp is nu definitief

Het ontwerp voor de Oranje Nassaulaan en de aansluiting Heerenveen/Oranjewoud (afrit 11) is ontwikkeld samen met bewoners en ondernemers. Tijdens meerdere bijeenkomsten zijn er veel ideeën en suggesties gegeven. Deze zijn onderzocht op haalbaarheid en waar mogelijk doorgevoerd in het ontwerp. Met deze laatste aanpassing is het ontwerp nu definitief. 

Dit ontwerp zorgt voor een vlotte en veilige doorstroom van het verkeer in Heerenveen, nu en in de toekomst. Gemeente Heerenveen start medio dit jaar met de aanbesteding van de tweede fase van het project. In 2022 wordt het ontwerp technisch uitgewerkt. 

In 2023 starten de werkzaamheden aan de rotonde

De werkzaamheden starten vervolgens in 2023. De aanpassingen aan de Oranje Nassaulaan en de aansluiting op de Burgemeester Falkenaweg (rotonde Heerenveen-midden) worden als één project uitgevoerd. 

Afbeelding
Onderzoek: Hier worden in Friesland de meeste fietsen gestolen Algemeen 9 uur geleden
Afbeelding
Treinen en bussen ook in Fryslân 3 minuten stil Algemeen 9 uur geleden
Afbeelding
''Beachvolleyballen zit weer in de lift'' Sport 13 uur geleden
Ritske en zijn dochter Binnie in de showtuin van Poelman Bestratingen.
Poelman Bestratingen viert 25-jarig jubileum Algemeen 15 uur geleden
Anna Molleman.
'Een veilig schoolklimaat is het allerbelangrijkste' Educatie 19 uur geleden
Afbeelding
Onderzoek: dit is het meest gebruikte supplement in Friesland Gezondheid 19 uur geleden
Afbeelding
Nieuwe subsidie voor innovatieprojecten in de landbouw in Noord-Nederland Agrarisch nieuws 18 apr, 18:00
Afbeelding
Veenstra Makelaars en Taxateurs: 'Optimale woningpresentatie is essentieel voor succes' Wonen 18 apr, 12:00