Heerenveen gaat zich aanmelden voor het NK Tegelwippen. Leeuwarden is al aangemeld en duelleert met Groningen.
Heerenveen gaat zich aanmelden voor het NK Tegelwippen. Leeuwarden is al aangemeld en duelleert met Groningen. Foto: NK Tegelwippen

Heerenveen en Leeuwarden doen mee aan ‘Heel Holland Wipt’

Politiek

HEERENVEEN - De gemeenteraad van Heerenveen heeft er afgelopen week over gestemd om mee te doen aan ‘Heel Holland Wipt’, oftewel het Nederlands kampioenschap ‘tegelwippen’ en heeft met 25 stemmen voor en 3 tegen ingestemd. Leeuwarden was er al eerder klaar voor en heeft zich al eerder aangemeld.

In 2020 was de eerste editie van het NK Tegelwippen. Amsterdam en Rotterdam gingen de strijd aan. De strijd wordt dit jaar groter, meer gemeenten doen mee aan dit bijzondere kampioenschap.

Het NK Tegelwippen zal starten op 30 maart en lopen tot 30 september 2021. Om de titel te winnen moet je als gemeente zoveel mogelijk tegels verwijderen oftewel vooral je gemeentegrond vergroenen. Des te meer je als gemeente de grond vergroent en van tegels ontdoet, des te groter de kans op winst.

Gemeenten gaan in derby’s tegen elkaar wippen

Door het hele land zullen er verschillende derby’s plaatsvinden van gemeenten die tegen elkaar tegels wippen. Daarnaast strijden alle gemeenten tegen elkaar voor de prestigieuze Gouden Tegel. Wil je weten welke gemeenten al meedoen? Check de kaart op de homepage.

Leeuwarden wipt tegen de stad Groningen

Vanaf 10 februari 2021 kunnen gemeenten worden aangemeld. Op dit moment hebben 26 gemeenten zich al aangemeld. In Friesland staat er nog maar één gemeente op het strijdtoneel, namelijk provinciehoofdstad Leeuwarden. Het is nu al bekend dat die de strijd aan gaat binden met die provinciehoofdstad van de buren genaamd Groningen.

Verder staan er mooie duels op het programma tussen Amsterdam vs. Rotterdam, Breda vs. Tilburg, Noordwijk vs. Lisse, Hillegom vs. Teylingen, Leiden vs. Haarlem, Zaltbommel vs. Maasdriel, Oudewater vs. Montfoort en Utrecht, Oosterhout, Raalte, Arnhem, West Betuwe, Tiel, Haarlemmermeer, Diemen, Veenendaal en de Bilt doen al mee.

Waarom Tegelwippen?

Het NK Tegelwippen maakt deel uit van een brede campagne Een groener Nederland begint in je eigen tuin. Het is de ambitie om bewoners en gemeenten zo veel als mogelijk te stimuleren en te helpen om de buitenruimte zo klimaatbestendig mogelijk in te richten. Denk hierbij aan het vervangen van tegels voor groen en het opvangen van regenwater. 

Hiervoor heeft een grote groep organisaties de handen ineen geslagen om samen aan de slag te gaan, waaronder Amsterdam Rainproof, Rotterdams WeerWoord, Stichting Steenbreek, Tuinbranche Nederland, IVN Natuureducatie, Samen Klimaatbestendig, vereniging GDO, Ons Water, Vereniging van Hoveniers en Groenvoorzieners en het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Mits alle richtlijnen rondom covid-19 het toelaten

Heerenveen wil ook de Gouden Tegel winnen

De gemeenteraad van Heerenveen heeft het college van burgemeester en wethouders verzocht om het aanmeldingsformulier voor dit NK zo spoedig mogelijk in te vullen om de gemeente mee te laten strijden om de Gouden Tegel.

De bijbehorende stemming zag er als volgt uit: Voor het voorstellen hebben de partijen CDA (5 zetels), ChristenUnie (1 zetel), D66 (2 zetels), GB Heerenveen (3 zetels), GroenLinks (2 zetels), Heerenveen Lokaal (1 zetel), PvdA (6 zetels), SP (2 zetels), VVD (5 zetels) gestemd. De FNP (3 zetels) stemde tegen.

Directrice Tineke de Jong opent de deuren van de openbare basisschool in Aldeboarn.
OBS de Boarne in Aldeboarn sluit na bijna 40 jaar haar deuren en gaat verder als samenlevingsschool Educatie 7 uur geleden
Afbeelding
Start vernieuwbouw Kindcentrum Ekke de Haan en Kindcentrum het Kompas Educatie 10 uur geleden
Afbeelding
Nynke Duijff winnaar Grut Frysk Diktee Verhalen uit de buurt 15 uur geleden
Afbeelding
Sloepvaren bij de Alde Feanen Recreatie & Ontspanning 17 uur geleden
Afbeelding
Column Rijkele Dijkstra: Ons veilige gevoel Column 24 apr, 18:00
Afbeelding
Column Melissa: Uit de kast komen is niet alleen bevrijdend voor jezelf, maar ook voor anderen Column 24 apr, 12:00
Afbeelding
De Hunebeddenjager: Een avontuurlijke ontdekkingsreis met Willem Donker Cultuur 24 apr, 10:00
Hoe ga jij Koningsdag vieren?
Activiteiten op Koningsdag in Heerenveen Algemeen 24 apr, 08:00