Voorbeeld van een hedendaagse staakstraat, van de Metalektro in dit geval voor een betere cao.
Voorbeeld van een hedendaagse staakstraat, van de Metalektro in dit geval voor een betere cao. Foto: FNV

Vierde stakingsdag in Friesland voor een betere cao Metalektro-branche

Algemeen

LEEUWARDEN - Aanstaande maandag leggen medewerkers in de Metalektro in Friesland voor de vierde keer het werk neer. Ze staken samen met hun vaknbonden FNV en CNV voor een betere cao. Landelijk staat de teller in de Metalektro al op 18 stakingsdagen. De stakers hekelen de opstelling van werkgeversorganisatie FME in de onderhandelingen voor een nieuwe cao.

Bijzonder feit: zelfs na 18 stakingsdagen is er nog geen taal of teken ontvangen van de FME. Wilma Nieveen, bestuurder FNV Metaal: “Dat tekent maar weer de harde opstelling van de FME. De medewerkers vragen echt geen gouden bergen, maar ze willen er niet in koopkracht op achteruit gaan.”

Stakend achter het stuur

Medewerkers van Meijer Metal uit Sint Jacobiparochie, Damen Shiprepair en Icon Yachts uit Harlingen en Neways uit Leeuwarden leggen maandag voor 24 uur het werk neer. De stakers uit Sint Jacobiparochie en Harlingen rijden vanaf Marssum in een colonne naar de staakstraat in Leeuwarden. 

“Stakend achter het stuur. Het symboliseert mooi dat werknemers zelf aan het stuur willen blijven zitten van hun werktijden en hoe zij hun werk op een gezonde manier kunnen blijven doen. En dat willen hun werkgevers beperken”, aldus Nieveen.

Vermindering van de koopkracht

Vakbonden en werkgevers zijn sinds september in gesprek over een nieuwe cao Metalektro. Tot nu toe bieden de werkgevers een loonsverhoging van 2,25 procent over twee jaar. Dat is ongeveer 1,1 procent per jaar. Tristan Westra, CNV Vakmensen: “Een moderne cao is nodig in deze sector. Een sector waarin bedrijven door de bank genomen nog steeds goed verdienen door de grote inzet van hun werknemers. Die moeten dan ook overeenkomstig worden beloond.”

Nog geen overeenstemming voor betere balans werk en privé

Naast loon is er geen overeenstemming over maatregelen voor een betere werk-privébalans en voor eerder stoppen met werken. FNV en CNV willen ook meer zekerheid voor flexwerkers, bijvoorbeeld door ze na een jaar een vast contract te geven. Voor jongeren willen de vakbonden dat de salarisschaal op leeftijd verdwijnt. Nieveen: “Je moet betaald worden naar het werk dat je doet en de ervaring die je hebt. Dus niet, omdat je wat jonger bent, een lager salaris krijgen.”

Estafettestakingen zijn in januari begonnen

De estafettestakingen begonnen in januari in Zuid-Holland en Noord-Brabant bij onder andere ASML, DAF, Fokker, Thyssen Krupp en in Overijssel bij Scania. Daarna is ook gestaakt in Drenthe, Friesland, Zeeland en Utrecht. Alle stakingen worden coronaproof georganiseerd. Stakers worden opgeroepen zich in te schrijven in een speciale staakstraat, waar ze met de auto doorheen kunnen rijden.

De Metalektro is een van de grootste sectoren van het land. Onder de cao vallen 160.000 mensen die werken bij bedrijven als IHC, Fokker, DAF, VDL, ASML, Stork, Siemens en Scania.

De stakers uit Sint Jacobiparochie en Harlingen verzamelen om 8.15 uur vanaf de carpoolplaats bij Marssum. De staakstraat is open vanaf 9.00 uur bij het FNV kantoor, Jacobcatsplein 1 in Leeuwarden.

Afbeelding
Onderzoek: Hier worden in Friesland de meeste fietsen gestolen Algemeen 15 uur geleden
Afbeelding
Treinen en bussen ook in Fryslân 3 minuten stil Algemeen 15 uur geleden
Afbeelding
''Beachvolleyballen zit weer in de lift'' Sport 19 uur geleden
Ritske en zijn dochter Binnie in de showtuin van Poelman Bestratingen.
Poelman Bestratingen viert 25-jarig jubileum Algemeen 21 uur geleden
Anna Molleman.
'Een veilig schoolklimaat is het allerbelangrijkste' Educatie gisteren
Afbeelding
Onderzoek: dit is het meest gebruikte supplement in Friesland Gezondheid gisteren
Afbeelding
Nieuwe subsidie voor innovatieprojecten in de landbouw in Noord-Nederland Agrarisch nieuws 18 apr, 18:00
Afbeelding
Veenstra Makelaars en Taxateurs: 'Optimale woningpresentatie is essentieel voor succes' Wonen 18 apr, 12:00