Voorlopig is er weinig actie in de gymzaal
Voorlopig is er weinig actie in de gymzaal Foto: Marino Bobetic

Bornego College biedt super challenge aan om leerlingen uit te dagen tot beweging

Algemeen

HEERENVEEN - Online lesgeven is inmiddels aardig ingeburgerd op middelbare scholen en iedereen weet zijn weg wel te vinden in bijvoorbeeld Microsoft Teams. Maar hoe doen de gymdocenten dat eigenlijk? Apenkooien achter de laptop? Docent lichamelijke opvoeding Jelly Brouwer van het Bornego College in Heerenveen legt uit waar ze tegen aanloopt en hoe zij het bewegen tijdens de lockdown promoot.

Brouwer en haar collega’s krijgen vaak de vraag wat ze nu de hele dag doen tijdens de corona-lockdown. Soms goed bedoeld, maar vaak genoeg smalend aangevuld met suggestieve opmerkingen over uitslapen, chillen en lekker Netflixen op de bank. “Soms krijgen we van die opmerkingen. Omdat we als docent lichamelijke opvoeding (LO) bijvoorbeeld geen toetsen hoeven na te kijken, denkt iedereen dat we makkelijk werk hebben. Op partijtjes is dat altijd de vaste grap. Gelukkig hebben we weinig last van die vooroordelen op school. Natuurlijk krijg je wel eens een opmerking als we in korte broek de hele dag buiten op het veld hebben gewerkt, maar we staan er ook regelmatig in de kou en in de regen en dan hoor je ze niet”, zegt ze lachend. Ze benadrukt met een fijn team te werken waarbij iedereen zich bewust is van elkaars kwaliteiten en inzet. “Zo organiseren wij als vakgroep LO veel sport & beweegactiviteiten, zowel binnen als buitenschools.”

Waar alle docenten voor een uitdaging staan hun leerlingen te motiveren en ze via een online lesomgeving zo goed mogelijk door de lockdown te slepen, is het voor de gymdocenten extra uitdagend om hun werk uit te voeren. En dus heeft de vakgroep lichamelijke opvoeding van het Bornego College een moeilijke afweging gemaakt. “Het is onze belangrijkste taak om ervoor te zorgen dat de leerlingen in beweging komen en blijven. Maar hoe doe je dat vanachter de laptop? Hoe spreek je ze aan?” Brouwer legt uit dat de docenten LO tijdens de eerste lockdown fanatiek bezig zijn geweest met het bedenken en aanbieden van wekelijkse challenges. “Dat was leuk om te doen en we hebben erg leuke reacties ontvangen. Maar we hebben onszelf toen ook de vraag gesteld of je daar ook daadwerkelijk het bewegen mee stimuleert.”

Dus is er besloten de zaken nu anders aan te pakken. Per week wordt er een challenge aangeboden, die op vrijwillige basis kan worden uitgevoerd. “Wij gebruiken deze tijd nu vooral voor het ontwikkelen van het vak lichamelijke opvoeding en zijn bezig het Motiverend Beoordelen vorm te geven. Brouwer werkt ook als ondersteuningscoördinator Lyceum. Binnen deze taak helpt ze onder meer met het begeleiden van de structuurklas (voor leerlingen die om verschillende redenen op school het online onderwijs volgen) en surveilleert ze tijdens toetsweken.

En wat betreft het bewegen zelf? “De challenges worden nog steeds aangeboden, maar deelname is dus vrijwillig.” Volgens Brouwer is er altijd een groep kinderen bij die je niet hoeft te motiveren en vanuit zichzelf actief zijn, maar er is ook altijd een club die zonder ondersteuning van een docent lichamelijke opvoeding of een ouder, niet beweegt. “En dat is lastige kwestie.” Het Bornego College heeft nu een super challenge bedacht waarbij leerlingen in samengestelde groepjes kilometers moeten afleggen. Het doel is om virtueel de reis van Heerenveen naar Dubrovnik (Kroatië) af te leggen. “Dat is 1936 kilometer en via apps als Strava kunnen de leerlingen bijhouden hoeveel kilometers ze hebben afgelegd. Ze nemen het onderling tegen elkaar op en ook tegen ons als docenten: superleuk.” Maar ook hierbij zijn de docenten niet te streng. “De kinderen hebben het al moeilijk genoeg. Wij willen ze stimuleren om in beweging te blijven, maar ze moeten geen extra stress ervaren omdat ze nog vijf kilometer moeten hardlopen. Het moet wel leuk blijven.”

Afbeelding
Onderzoek: Hier worden in Friesland de meeste fietsen gestolen Algemeen 9 uur geleden
Afbeelding
Treinen en bussen ook in Fryslân 3 minuten stil Algemeen 9 uur geleden
Afbeelding
''Beachvolleyballen zit weer in de lift'' Sport 13 uur geleden
Ritske en zijn dochter Binnie in de showtuin van Poelman Bestratingen.
Poelman Bestratingen viert 25-jarig jubileum Algemeen 15 uur geleden
Anna Molleman.
'Een veilig schoolklimaat is het allerbelangrijkste' Educatie 19 uur geleden
Afbeelding
Onderzoek: dit is het meest gebruikte supplement in Friesland Gezondheid 19 uur geleden
Afbeelding
Nieuwe subsidie voor innovatieprojecten in de landbouw in Noord-Nederland Agrarisch nieuws 18 apr, 18:00
Afbeelding
Veenstra Makelaars en Taxateurs: 'Optimale woningpresentatie is essentieel voor succes' Wonen 18 apr, 12:00