#FryskSichtber
#FryskSichtber Foto: Praat mar Frysk

Friese actie op internationale Moedertaaldag met hashtag #FryskSichtber

Algemeen

LEEUWARDEN - Omdat het vandaag internationale Moedertaaldag is, is er een actie ontwikkeld om ook de Friese taal weer even goed onder de aandacht te krijgen. Met de hashtag #FryskSichtber kun je op Twitter vandaag het Fries zichtbaar maken.

Deze dag is op initiatief van Unesco in het leven geroepen en bestaat dit jaar twintig jaar. Om dat te vieren heeft Praat mar Frysk een speciale actie bedacht die extra aandacht geeft aan de zichtbaarheid van onze moedertaal, het Fries. Iedereen kan en mag natuurlijk meedoen.

Foto’s met Friese teksten uit de openbare ruimte

Deze hele week zijn door Praat mar Frysk foto’s ingezameld van het Fries in de openbare ruimte. Mooie Friese teksten op auto’s of busjes, bedrijven die in het Fries adverteren of andere zichtbare Friese teksten zoals namen op gevels, woorden op de muur, bordjes in de tuin en ga zo maar door.

Oproep: doch mei!

Daarnaast is het vooral een oproep. Heb je een bedrijf? Bedenk waar en hoe je het Fries zichtbaar kunt maken en laat het resultaat zien. Om kort te zijn: maak het Fries zoveel mogelijk zichtbaar in de openbare ruimte. “It is foar de brûkers fan in taal wichtich dat de taal ek sichtber is yn de iepenbiere romte en bybedriuwen en online,” vertelt projectleider Mirjam Vellinga. 

“It soarget foar mear status en bewustwêzen en it hat in sinjaalfunksje. It jout oan dat de taal ek brûkt wurde kin. En dizze aksje lit sjen datst sels maklik wat dwaan kinst foar dyn taal.” Van 21 tot en met 28 februari zal Praat mar Frysk de inzendingen delen via de sociale mediakanalen. Zo wordt het Fries ook online meer zichtbaar. Eigen foto’s direct delen kan natuurlijk ook. Mensen kunnen dan de hashtag #FryskSichtber gebruiken.

Het afkoppelen van de regenpijp.
Week van de Groene Tuin helpt Friezen op weg om tuin te vergroenen Natuur 39 minuten geleden
Op deze plek in Katlijk komt straks een geweldige speeltuin, hopelijk met uw hulp!
Katlijk komt samen voor speel- en ontmoetingsplek Algemeen 6 uur geleden
Afbeelding
Achter de doeken van Aerial Yoga Sport 10 uur geleden
Afbeelding
Campagne Doortrappen feestelijk van start Gezondheid 22 uur geleden
Afbeelding
FryslânDOK: Prins Dokkum Cultuur gisteren
Gerrit en Els willen nooit meer weg uit Heerenhage.
Op pad met camper, boot of motor, maar altijd komen Gerrit en Els weer thuis in Heerenhage Wonen 27 mrt, 12:00
Afbeelding
De Bibliotheek en Steunpunt de Barones bieden hulp bij belastingaangifte Verhalen uit de buurt 27 mrt, 10:00
Afbeelding
Van Dal mannenmode viert Waanzinnige Winkelweek Algemeen 27 mrt, 08:00