De cover van de Friese jeugdroman.
De cover van de Friese jeugdroman. Foto: AFÛK

‘Wurden fan Timo’ is Friese jeugdroman van Tialda Hoogeveen

Boek van de week

LEEUWARDEN - Van de Friese schrijfster Tialda Hoogeveen, op dit moment succesvol met haar Nederlandstalige ‘De geur van hooi’, is bij de Friestalige uitgeverij Afûk uit Leeuwarden haar eerste Friese fictieboek ‘Wurden fan Timo’ verschenen.

‘Wurden fan Timo’ is bovendien haar debuut in het Fries én haar eerste boek in de categorie ‘young adult’. Haar idee voor een boek over een gezinsdrama waarbij de puberzoon omkomt bij een verkeersongeluk bleek naadloos aan te sluiten bij leesbevorderingsproject LêsNo van Afûk, Cedin, Fers en Stichting Lezen.

Oudere broer Timo komt om het leven door ongeluk

In de roman, geschikt voor kinderen van twaalf jaar en ouder, staat het meisje Nanne centraal. Zij verliest haar oudere broer Timo bij een verkeersongeluk. Vanwege zijn mobiele telefoon ziet hij al fietsend een vrachtwagen over het hoofd.

Hoogeveen: “Ik woe in ferhaal skriuwe oer hoe’t it foar in suske is om har broer te ferliezen. Dat hy dea giet wylst sy midden yn de wrakseling sit om stappen te setten rjochting folwoeksenheid. In oantal jierren lyn barde dit in strjitte by my fierderop by in famylje. Ik ha my altyd ôffrege: hoe wie dat foar it suske? Ik ha ‘Wurden fan Timo’ dêrom skreaun út it perspektyf fan in famke wei.”

Nanne trekt zich na het verlies van haar broertje terug in de muziek

Naast rouwverwerking speelt muziek in het boek een voorname rol. Nanne trekt zich terug in de muziek omdat ze denkt dat haar ouders te verdrietig zijn om zich bezig te houden met haar vraagstukken als het kiezen van een vervolgopleiding. Ook omdat het tijdens het pianospelen soms net voelt alsof Timo – met wie ze altijd muziek maakte – nog steeds bij haar is.

In de eerste maanden van 2021 gaan ruim dertig middelbare scholen met meer dan 4.000 brugklasleerlingen tijdens lessen Frysk aan de slag met ‘Wurden fan Timo’. Ze konden de boeken in het najaar van 2020 bestellen, inclusief uitgebreid lesmateriaal. Op lesno.nl staat een audiomeeleesversie, die het lezen van het Fries vergemakkelijkt.

Sytse Broersma van De Kast vertaalt lied naar het Fries

Voor het project is bovendien Jon Allen’s nummer ‘In your light’ door Jelle Bangma vertaald naar het Fries. Het is gespeeld, gezongen en opgenomen door Sytse Broersma (De Kast) en zijn dochter Lotte. Lotte Broersma brengt het nummer uit als single. ‘Wurden fan Timo’ is het zevende LêsNo-boek. 

LêsNo is het leesbevorderingsproject Frysk waarbij Afûk, Cedin, Fers en Stichting Lezen met steun van de provincie Fryslân jaarlijks een nieuw Fries boek met educatiemateriaal ontwikkelen voor brugklassen. Het boek ‘Wurden fan Timo’ is verkrijgbaar bij de Afûk. Het lied is te vinden op YouTube en Spotify.

Schrijfster Thialda Hoogeveen
Afbeelding
Duidelijkheid over beheer oevers langs Friese vaarwegen Natuur 3 uur geleden
Het afkoppelen van de regenpijp.
Week van de Groene Tuin helpt Friezen op weg om tuin te vergroenen Natuur 5 uur geleden
Op deze plek in Katlijk komt straks een geweldige speeltuin, hopelijk met uw hulp!
Katlijk komt samen voor speel- en ontmoetingsplek Algemeen 11 uur geleden
Afbeelding
Achter de doeken van Aerial Yoga Sport 15 uur geleden
Afbeelding
Campagne Doortrappen feestelijk van start Gezondheid 27 mrt, 20:00
Afbeelding
FryslânDOK: Prins Dokkum Cultuur 27 mrt, 18:00
Gerrit en Els willen nooit meer weg uit Heerenhage.
Op pad met camper, boot of motor, maar altijd komen Gerrit en Els weer thuis in Heerenhage Wonen 27 mrt, 12:00
Afbeelding
De Bibliotheek en Steunpunt de Barones bieden hulp bij belastingaangifte Verhalen uit de buurt 27 mrt, 10:00